back to top
Ana SayfaVücut OperasyonlarıCilt Tonu Eşitleme Nasıl Yapılır?

Cilt Tonu Eşitleme Nasıl Yapılır?

3.2
(5)

Bazen, koyu lekelere, kızarıklığa, sivilce izine, ince çizgilere veya güneş hasarına maruz kalan cildimizin pürüzsüz, berrak ve eşit görünmesi hayal olabilir. Fakat iyi bir cilt bakım rutinine sahip olmak, su tüketimi ve beslenme planını gözden geçirmek, kullanılan ürünlerin kontrolünü sağlamak gibi küçük değişiklikler ile cilt tonu eşitlemek ve pürüzsüz gözükmesini sağlamak mümkün olabilir. 

Cilt tonu eşitsizliği neden olur?

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Ciltteki renk eşitsizliği, güneş lekelerinin, yaşlanmanın, aknelerin veya iltihap sonrası hiperpigmentasyonun neden olduğu birden fazla cilt rengi değişikliği türü için kullanılan terimdir. Ayrıca birikmiş ölü cilt hücreleri, ince çizgiler veya lekelenme gibi düzensiz cilt dokusuna da işaret edebilir. Hem eşit olmayan ton hem de cilt dokusu, cilt sağlığında bir düşüşün göstergesi olabilir. UV ışınları, kirlilik ve hatta aldığınız ilaçlar dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin neden olduğu hasarlar cilt tonu eşitsizliğine sebep olabilir. Yüzdeki renk eşitsizliğinin arkasında birçok neden bulunur. Ciltte renk bozuklukları nedenleri aşağıdaki gibidir;

  • Güneşe Maruz Kalma: Cildiniz tekrar tekrar UV ışınlarına maruz kaldığında güneş hasarı oluşur. Cildinizi UV ışınlarından korumaya yardımcı olmak için aşırı melanin üretiminin bir sonucu olarak kahverengi veya koyu lekeler ve eşit olmayan cilt tonu gelişir.
  • Kirlilik: Hava kirliliğinden kaynaklanan partiküller ve gazlar cilde nüfuz edebilir ve özellikle yüzde koyu lekelere neden olabilir. Cilt rengi eşitlemek için cilt temizliğinin iyi yapılması gerekir.
  • Hormonlar: Melazma, artan hormon stimülasyonunun neden olduğu hormonla ilişkili hiperpigmentasyon ve artan melanin üretimidir. En yaygın olarak hamile kadınlar (bu nedenle “hamilelik maskesi” olarak da bilinir) veya doğum kontrol hapı kullananlar tarafından görülür ancak cilt bakımı, makyaj veya ilaçlara karşı bir reaksiyon olarak da görülebilir.
  • İnflamasyon Sonrası Hiperpigmentasyon: İnflamasyon sonrası hiperpigmentasyon akne lezyonları veya cilt yaralanmasının neden olabileceği izler nedeniyle cildin koyulaşması durumudur.

Yüzdeki renk eşitsizliği nasıl giderilir?

Cilt Tonu Eşitleme

Lazer tedavileri, reçeteler veya cilt tonu eşitleyici ürünler için bir servet harcamanıza gerek yok. Daha eşit bir cilt tonuna ulaşmak için cildi güvenli bir şekilde aydınlatmanın birçok yöntemi mevcuttur. Yüzdeki renk eşitsizliği için doğal yöntemler şunlardır;

  • Her Gün Güneş Koruyucu Kullanın: Korunmasız bir şekilde güneşe maruz kalma, hiperpigmentasyona ve eşit olmayan cilt tonuna neden olur. En az 30 geniş spektrumlu SPF’ye sahip güneş kremi veya nemlendirici uygulamak, yeni güneş lekelerini önlemeye yardımcı olmanın en kolay yoludur.
  • Peeling: Önce yüzeydeki matlaşan veya ölü deri hücrelerini soyarak mevcut hiperpigmentasyonu tedavi edebilirsiniz. Bu, serum ve nemlendiricilerinizdeki bileşenlerin cilde daha iyi nüfuz etmesini sağlar. Günlük ya da profesyonel olarak kullanabileceğiniz nazik, mikro incelikte bir peeling kullanmak çok daha faydalıdır.
  • Doğru Malzemeyi Kullanın: Yüz rengi eşitleme rutinine iyi bir temizleyici ile başlamak gerekir. Cilt tonu eşitleyici maskelerin de kullanılması gerekir. Aktif kömür içeren ürünleri araştırabilirsiniz. Bunun yanı sıra melanin üretimini kontrol etmeye yardımcı olmak için oligopeptitler, niacinamide ve çinko glisinat kullanılabilir. Cilt hücresi dönüşümünü hızlandırmak ve cildi eski haline getirmek için C vitamini, salisilik asit, glikolik asit, AHA’lar ve tercih edilebilir.
  • Sabırlı Olun: Düzensiz bir cilt tonu için hızlı bir sonuç yoktur. Herhangi bir ilerleme görmeden önce en az 30 gün geçmesini bekleyin. Başarılı bir tedavi süreci ortalama 6 aylık bir süreyi kapsar.
  • Kahverengi Lekelere Karşı Mücadelenizi Başlatın: Profesyonel birine başvurmak sürecin çok daha pratik ilerlemesini sağlar. Cildinizdeki eşit olmayan bölgelere neyin sebep olduğuna odaklanır ve bir tedavi planı önerirler. Kimyasal peeling gibi profesyonel bir dizi tedavi uygulamak, sonuçları hızlandırmaya yardımcı olur.

Cilt tonu eşitlemek için neler yapılmalı?

Cilt tonu eşitlemek için uygulanması gereken rutin aşağıdaki gibidir;

  • Eksfoliye Edici Ürünler ile Yüzünüzü Temizleyin: Temizleme, herhangi bir cilt bakımı rutininde önemli bir adımdır. Eşit olmayan bir cilt tonunuz varsa, yüzünüzü yıkamak için peeling temizleyici kullanmanız oldukça faydalıdır. Düzenli olarak peeling yapmak, gün boyunca cildinizde biriken kiri, yağı ve diğer yabancı maddeleri temizlerken ölü cilt hücrelerini temizlemeye yardımcı olur.
  • Cildi Nemlendirici Tonikle Dengeleyin: Tonik kullanmak için sayısız neden vardır. Tonik, cildi nemlendirir, kalan kir veya yağı temizler ve cildinizi rutininizin geri kalanına hazırlamaya yardımcı olur. Doğru formül ile hazırlanan tonikler ek faydalar da sağlayabilir.
  • Serum ile Renk Eşitsizliklerini Giderin: Koyu lekeler ve renk değişimleri, pürüzsüz bir cilt için en önemli engellerden biridir. Yaşlanma, iltihaplanma ve aşırı güneş maruziyetinden kaynaklanabilirler. Bu işaretlerin birçoğu sonunda kendi kendine kaybolacak olsa da, bazıları kalıcıdır ve müdahale edilmesi gerekir. İyi bir serum renk eşitsizlikleri için en iyi yöntemlerden biridir.
  • Cildi Komedojenik Olmayan Bir Yağ ile Besleyin: İnflamasyon sonrası hiperpigmentasyon olarak da bilinen akne sonrası izler, akne ile mücadele eden kişiler için yaygın bir endişe kaynağıdır. Bir leke iyileştikten sonra bile, sivilce sonrası bir iz aylarca kalabilir ve bu da düzensiz bir cilt tonuna yol açar. Cilt bakımı rutininize komedojenik olmayan bir yağ eklemek, lekeleri ve sıklıkla neden oldukları pürüzleri uzak tutmanıza yardımcı olabilir.
  • İyi Bir Nemlendirici ile Nemi Hapsedin: Cilt tonunuz tekdüze olsa bile, kuru veya susuz kalmışsa en iyi halinde olmayacaktır. Pürüzsüz, sağlıklı görünen bir cilt için günlük olarak nemlendirici kullanmanın hayati olmasının nedenlerinden biri de budur.

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 3.2 / 5. Puanlama sayısı: 5

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Kilo Verme

En Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?

0
Fit bir vücuda sahip olmak, kadın erkek herkesin arzuladığı bir durum. Ancak bazen hareketsiz yaşam tarzı, bazen doğuştan gelen bazı hastalıklar ve hormonal bozukluklar,...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...