back to top
Ana SayfaVücut OperasyonlarıYara İzi Tedavisi Nasıl Yapılır? Yara İzi Nasıl Geçer?

Yara İzi Tedavisi Nasıl Yapılır? Yara İzi Nasıl Geçer?

3.8
(27)

Çeşitli sebeplerle oluşan yara izleri, kişinin öz güvenini zedeleyen ve ciltteki estetik görünümü bozan oluşumlar olarak kabul edilir. Gelişen teknolojinin de yardımıyla kaza sonucu oluşan yaralar, vücut travmalarına veya cerrahi işlemlere bağlı izler birtakım tedavi yöntemleriyle belirsiz hale getirilebilir. İzin oluşma zamanı, türü, derinliği ve vücudun yaraya verdiği reaksiyon gibi nedenler tedavinin başarı oranını etkileyen kriterler arasındadır. 

Yara İzlerinin Neden Olduğu Sorunlar Nelerdir?

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Yara izleri aşağıdaki sorunları meydana getirebilir:

  • Yara izleri başlangıç aşamasında küçük boyuttayken zamanla büyüyerek çevre dokulara zarar verebilir.
  • Yara izinin rengi, sağlam dokunun renginden farklı olabilir.
  • Yara bölgesi kabarık, sert, kaşıntılı ve ağrılı olabilir.
  • Kulak, göz kapağı, kol, avuç içi ve burun kanadı gibi bölgelerde oluşan izler eklem hareketlerini kısıtlayarak doğal konturu bozabilir.

Lazerle İz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yara tedavisi, diğer adıyla skar tedavisi pek çok farklı yöntemle yapılabilir. Günümüzde lazer yöntemi ile hem ameliyat hem de diğer sebeplerden dolayı oluşan izler tedavi edilebilir. Skar tedavisi yaptıranlar, eski cilt dokusu görünümüne sahip olup kendilerini daha iyi hisseder ve yara izlerini gizleme gereği duymaz. Lazer tedavisinde öncelikle cilt dokusunun onarılması gerekir. Cilt üzerinde gerçekleşen soyulmanın akabinde alt tabakada bulunan deri üste çıkar ve bu şekilde yara izi genellikle kaybolur. 

Lazer tedavisi ameliyat izleri için her yaş grubundan ve cinsiyetten kişiye uygulanabilir. Tam iyileşme gerçekleştiği zaman yara izi yeniden oluşmaz. Yanık izi tedavisi yanında jilet, akne, kıl dönmesi ve su çiçeği izleri de lazer yöntemi ile en aza indirilebilir. 

Bunun yanında dermapen uygulaması da yara izi tedavisinde kullanılan bir diğer yöntemdir. Mikro iğnelerle ciltte hasarlar oluşturulduktan sonra bağışıklık sistemi tetiklenir, vücutta kolajen ve elastik üretimi artar. Böylece daha pürüzsüz bir cilt dokusu elde edilir. Dermapen yara izinin yanında güneş lekeleri, sivilce ve akne izleri ile gözeneklerin sıkıştırılmasında etkilidir.

Keloid Nedir?

Yaraların iyileşme süreci sırasında aşırı hücre üretimi nedeniyle meydana gelen fibröz dokuya keloid denir. Pembe, ten rengi veya kırmızı renkte olabilen keloidler sert veya yumru görünümündedir. Keloidler vücutta en çok göğüs, sırt, çene ve kulaklarda meydana gelir. Keloid tedavisi için çeşitli lazer uygulamaları bulunur. Bazı durumlarda keloid tedavisi için krem kullanmak yaraların küçülmesine yardımcı olabilir. Evde keloid tedavisi uygularken yine de bir uzmana danışarak hareket etmek mantıklı olacaktır. Uzmanların yönlendirmesiyle keloid tedavisi olanlar uzun vadede güzel sonuçlar alabilir.

Yara İzi Nasıl Geçer?

Yara izinin nasıl geçtiği konusunda farklı görüşler bulunur. Bazı izler kendiliğinden ortadan kaybolurken bazıları ise çeşitli tedavi yöntemleri ile giderilir. Yüz ve el bölgesinde bulunan yaralar tamamen geçmese de bazı yöntemlerle daha kabul edilebilir bir forma dönüşür. Yara izi kremi gibi yöntemlerin ise uzman önerisiyle uygulanması gerekir.

Vanity Estetik, sertifikalı uzmanlar eşliğinde yara izi tedavisi uygulamaları ile sizinle. Dermapen gibi işlemlerle çeşitli nedenlerde dolayı oluşan yara izlerinin iyileştirilmesi mümkün. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Aşağıda yara izi tedavisi ve yara izi sildirme gibi konular hakkında sık sorulan soruları bulabilirsiniz.

Jilet İzi Nasıl Geçer?

Çeşitli sebeplerle oluşan ve vücutta istenmeyen bir görünüme sebep olan jilet izleri bazı lazer yöntemleri ile tedavi edilebilir. Yara izinin bulunduğu alan, izin derinliği ve oluşum zamanına göre uzmanlar tarafından en doğru jilet izi tedavisi yöntemi belirlenerek işleme başlanır.

Dikiş İzi Nasıl Geçer?

Birtakım operasyonlar sonucu ciltte oluşan dikiş izleri, cilt soyma ve lazer yardımı ile giderilebilir. Derin ve ağır tipte olmayan izlerde cilt soyma işlemi sayesinde cildin kendini yenilemesi sağlanır. Uzman tavsiyesi dışında bölgeye dikiş izi kremi veya iz giderici krem sürmek ise sakıncalı olabilir. Plastik cerrahi dikiş izi silme konusunda oldukça gelişmiştir. Çeşitli dikiş izi tedavisi yöntemleri sayesinde dikiş izleri oldukça soluk bir hal alabilir. Lazerle dikiş izi silme işleminde büyük boyutlu ve aşırı dikkat çekmeyen izlerde başarı şansı artar. Hamilelik ve doğum sonrasında vücutta oluşan izlerden yakınıyorsanız doğum sonrası estetiği ile bunlardan kurtulabilirsiniz.

Yüzdeki Yara İzleri Nasıl Geçer?

Yüzdeki yara izleri yaranın boyutuna ve derinliğine göre çeşitli lazer sistemleri ile tedavi edilebilir. Dermapen veya hydrafacial tedavisi yüzdeki yaraları iyileştirmek için kullanılan bazı yöntemler arasındadır.

Tırnak İzi Nasıl Geçer?

Fraksiyonel lazer tedavisi başta olmak üzere çeşitli lazer tedavileri tırnak izi lekelerinin geçmesine yardımcı olur. Bu tip tedaviler cildin yenilenme sürecini aktive ederek leke görünümünün giderilmesine ve cildin daha pürüzsüz bir yapıya kavuşmasına yardımcı olur.

Bacaktaki Yara İzleri Nasıl Geçer?

Bacak yara izleri yanıklardan yaralanmalara, akneden böcek ısırığına varan çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Temel yara izleri arasında keloid, hipertrofik, atrofik tipi yaralar ile deri çatlakları ve koyu lekeler öne çıkar. Bacak yara tedavisinde izi hafifleten silikon bantların yanında kimyasal peeling ve çeşitli lazer tedavileri ile cilt dokusu yenilenir. Uluslararası sertifikalı uzmanlara danışarak ihtiyacınıza göre en iyi tedavi yöntemini belirleyebilirsiniz.

Eski Yara İzleri Nasıl Geçer?

Eski yara izlerinin geçmesi için çeşitli lazer tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Bunlar arasında iğneli lazer, radyofrekans, IPL lazer ve kimyasal peeling gibi yöntemler bulunur. Yaranın boyutu ve oluşum zamanına göre en doğru tedaviye uzman eşliğinde karar verebilirsiniz.

Faça İzleri Nasıl Geçer?

Cilt yenileyici tedaviler faça izleri için ideal yöntemlerdir. Faça izi tedavisi için, kimyasal peeling ve fraksiyonel CO2 lazer gibi uygulamalar cildin yenilenmesine yardımcı olarak yara izinin ciltle daha uyumlu hale gelmesine katkı sunar. 

Yara İzi Kalmaması İçin Ne Yapmalı?

Yara İzi Tedavisi Nasıl Yapılır? Yara İzi Nasıl Geçer?

Herhangi bir yaralanma durumunda en az iz kalacak şekilde iyileşme elde etmek adına yaralı bölgeyi bol su ve sabun ile yıkayarak gazlı bezle kapatabilirsiniz. Eğer kanama varsa yaralı bölgenin üstüne baskı uygulanmalı ve yara yüksekte tutulmalı. Açık yaralarda düzenli olarak pansuman yapmak da enfeksiyon oluşumunu önleyerek iyileşmeyi hızlandırır ve yara izi ihtimalini en aza indirir.

Yara İzi Neden Geçmez?

Kişinin sağlık durumu yara izinin geçip geçmemesi konusunda büyük fark yaratır. Vücut sağlıksız bir durumdayken oluşan yara izi yıllarca o bölgede kalabilirken sağlıklı vücutlarda ise birkaç haftada geçebilir.

Kalıcı Yara İzi Nasıl Geçer?

Ameliyat izleri, skar izi, yüzeysel sıyrılma veya kesikler kalıcı yara izleri arasında yer alır.  Bu tip izler için uzmanların tavsiyesi ile çeşitli lazer uygulamaları gerçekleştirilerek izlerin minimal seviyelere gerilemesi mümkün olur. Belirlenen tedavi yöntemi yaranın boyutuna, bulunduğu bölgeye ve derinliğe göre değişir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 3.8 / 5. Puanlama sayısı: 27

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Kilo Verme

En Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?

0
Fit bir vücuda sahip olmak, kadın erkek herkesin arzuladığı bir durum. Ancak bazen hareketsiz yaşam tarzı, bazen doğuştan gelen bazı hastalıklar ve hormonal bozukluklar,...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...