back to top
Ana SayfaVücut OperasyonlarıSelülit Nasıl Oluşur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Selülit Nasıl Oluşur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

4.8
(4)

Selülit, cildin altındaki liflerin kasılmasına neden olan yağ hücrelerinin aşırı büyümesi ve şişmesidir. Derinin altındaki lifler aşağı doğru çekilirken, yağ hücreleri yukarı doğru itilerek cilde süzme peynir görünümü verir. Selülit, uyluklar, kalçalar, kalçalar ve karın gibi yaygın yağ birikintilerinde görülür. Her ne kadar rahatsız edici bir görüntüye sebep olsa da tahmin edildiğinden daha yaygındır.

Selülit nedir?

Selülit
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Selülit, cildinizin altındaki bağ dokusuna baskı yapan yağ birikimlerinin adıdır. Genellikle uyluklarınızda, karnınızda ve poponuzda (kalçalarda) görülür. Selülit cildinizin yüzeyinin pütürlü ve buruşuk görünmesine veya çukur görünmesine neden olur.

Selülit neden olur?

Selülit nedir sorunun ardından en merak edilen soru da selülit nedenleridir. Fakat selülite tam olarak neyin neden olduğu henüz bilinmemektedir. Selülit, cildinizi altta yatan kasa bağlayan fibröz bantlar düzensiz bir şekilde gerildiğinde oluşur. Bu sıkılaşma cildinizi aşağı çeker ve derinin altındaki normal yağ tabakasını yukarı doğru iter. Sonuç, ciltte buruşuk bir görünümdür.

Selülitin neden kadınlarda erkeklerden daha yaygın olduğu da bilinmiyor. Erkeklerde, bağlayıcı bantları oluşturan lifler çapraz olarak birbirine geçer. Kadınlarda, bağlayıcı bantları oluşturan lifler aynı yönde uzanır ve eşit uzaklıkta (paralel) bulunur. Paralel bantlar, çapraz bantlardan daha fazla büzülme gösterebilir.

Başka bir teori ise, östrojen hormonunun daha yüksek miktarlarının selülite neden olabileceğidir. Selülit genellikle, kadınlar ergenlik veya hamilelik sırasında daha fazla östrojen ürettiklerinde gelişir.

Selülit için kimler risk altındadır?

Selülit erkeklere oranla kadınlarda çok daha yaygındır. Aslında, çoğu kadın ergenlikten sonra bir miktar selülit hastalığı yaşamaya başlar. Selülit ayrıca cilt elastikiyetini kaybettiğinden yaşlanma ile daha sık görülmeye başlar.

Kilo alımı selüliti daha belirgin hale getirebilir, ancak bazı zayıf kişilerde de selülit problemi yaşanır. Selülit problemi yaşayıp yaşamamanızda genetik faktörler en büyük rolü oynayabilir. Hareketsiz bir yaşam tarzı da selülite yakalanma şansınızı ikiye katlayabilir.

Selülit belirtileri nelerdir?

Selülit, cildin çukurlu ve yumrulu bölgeleriyle bilinir. Selülitin şiddeti, selülitin her zaman mı yoksa sadece cildi sıkıştırırken mi göründüğünü etkiler. Selülit belirtileri görünüm ve kilo artışı ile ölçülebilir.

Selülit dereceleri nelerdir?

Selülit yumrulu veya çukurlu cilt gibi görünür. Selülit tüm vücudunuzda oluşabilse de en sık karnınızı, uyluklarınızı ve poponuzu etkiler.

Selülitin dört derecesi vardır:

  • 0 derece: Vücudunuzda selülit yok.
  • 1.derece: Ayağa kalktığınızda cildiniz pürüzsüzdür, ancak oturduğunuzda hafif çukurlaşma görülür. Popoda selülit sık görülebilir.
  • 2.derece: Ayağa kalktığınızda veya oturduğunuzda cildinizde orta derecede gamzeler vardır.
  • 3.derece: Ayağa kalktığınızda veya oturduğunuzda cildinizde ciddi gamzeler vardır. Cildinizde ayrıca şişkin ve çökmüş alanlar bulunur.

Selülitten korunma yolları nelerdir?

Genel olarak, vücudun daha fazla yağ dağılımına sahip bölgelerinde (kalçalar, uyluklar, kalçalar, kollar) dolaşımın sürdürülmesi önemlidir. Bu, mümkün olan her yerde egzersiz veya hareket yoluyla yapılabilir. Bu nedenle, uzun süre oturmayı veya ayakta durmayı gerektiren bir işiniz varsa, hareket etmek için nedenler bulun. Ayrıca selülitten korunmak için bu bölgelere masaj yapabilirsiniz. Selülite katkıda bulunduğuna inanılan yağ ve şeker oranı yüksek olan rafine, işlenmiş ve suni gıdaları azaltabilirsiniz.

Selülit nasıl geçer?

Egzersiz, selülit görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz, selüliti düzleştiren kas kütlenizi artırır. Ayrıca vücudunuzun belirli bölgelerine kan akışını artırarak yağ kaybını hızlandırır. Aşağıdaki aktiviteler selülitinizin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir:

  • Koşu
  • Bisiklet sürmek
  • Dayanıklılık eğitimi

Düzenli bir antrenman programının yanı sıra kalıcı selülit tedavisi için uygulanan farklı medikal ve estetik yöntemler de bulunur. Yalnızca egzersiz yaparak göbekte selülitleri görünmeyecek düzeye düşürmek mümkün olsa da tamamen gidermek için bu yöntemlerden birine başvurmak mantıklı olacaktır.

Erkeklerde selülit olur mu?

Bazı erkeklerde selülit olsa da, kadınların %80-90’ında selülit görülür. Kadınlar ve erkekler arasındaki deri altı doku fizyolojisi farklılıklarından kaynaklanan birkaç olası neden vardır. Dişiler, yağ hücrelerinin dikdörtgen bir modelde genişlemesine izin veren dikey bir düzende düzenlenmiş bitişik hücreleri bir arada tutan bağ liflerine sahiptir. Erkeklerin yağ hücrelerinin lifleri zikzak şeklindedir ve yağ hücrelerini çapraz olarak daraltır.

Bazı araştırmacılar, kadınlık hormonu döngüsünün de bir rol oynadığına inanıyor, çünkü regl döngüsü sırasında artan östrojen deri altı bağ dokusunun tahrip olmasına yol açabilir. Kilo alımı mutlaka selülite neden olmaz, ancak daha büyük yağ hücreleri nedeniyle selülit görünümünü daha belirgin hale getirebilir.

Selülit ağrı yapar mı?

Selülit oluşumundan sonra hayatınızın herhangi bir noktasında ağrınız olduğunu hissediyorsanız, o zaman kesinlikle düzgün hareketi engelleyen istenmeyen bir yağ tabakası olduğundan emin olabilirsiniz.

Vücudunda ağrı şikayeti olan kişilerin cilt bölgelerinde çok fazla kabarıklık olduğu fark edilmiştir. Bunlar nodüller veya derinin derinliklerinde şişlik veya düzensiz şişlikler olabilir. Ancak yağ biriktiğinde bu nodüller şişer ve bu da rahatsızlığa neden olabilir. Kısacası selülit ağrısı fazla kilolu olmakla ilişkilidir.

Selülit vücudun hangi bölgelerinde oluşur?

Selülit en sık kalçalarda ve uyluklarda görülürken, vücudunuzun hemen hemen her yerinde selülit oluşabilir.Bacakta selülit en sık karşılaşılan durumdur. Fakat selülit bu bölgeler haricinde de birçok farklı bölgede görülebilir. Kolda selülit görünümü de bunlardan biridir. Bu görüntüden hoşlanmayanlar selülit tedavisi uygulamasına başvurabilirler. 

Selülit tedavisi uygulaması etkisini ne zaman gösterir?

Selülit tedavisi için birden fazla yöntem bulunur. Bunlardan biri lazer ışınları ve vakumlama ile uygulanan ameliyatsız bir uygulamadır. Lazer, infrared ışık, vakum ve masaj tedavileri aynı cihaz ile birlikte uygulanarak cilt altı yağlanmaları azaltılır, cilt pürüzsüzleşir ve sıkılaşır. Etkisi 6 ila 12 ay arasında gözlenir. Yılda bir ya da iki kez smooth shape yönteminin kısa ve ağrısız seansları yapıldığında kişi ömür boyu selülit sorunu yaşamaz. Smooth shape seansları uygulanacak bölgenin niteliğine ve çokluğuna göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak 8 ila 12 seans arası öngörülmektedir. Haftada 2 seans ile 4-6 hafta süreyle yapılabilir ve 8 gün gibi kısa bir sürede ara vermeden tamamlanabilir.

Farklı işlevlere sahip ilaçların birlikte veya bağımsız olarak kullanıldığı tedavi yöntemidir. Lipolitik (yağ yakıcı), fibrolitik, şişkinlik önleyici, dolaşımı destekleyici cilt düzeltici ilaçlar genellikle kombinasyon halinde kullanılmaktadır. Lokal anestezi altında yapılan işlemde cilt steril hale getirilir ve ilaç karışımı mezoterapi iğneleri ile deri altına enjekte edilir. Bir seans yaklaşık 30-45 dk sürer. Minimum 10 seans yapılmalıdır. 20-25 seansa kadar arttırılabilir. Ağrısız bir estetik uygulamadır. Bazı hastalarda uygulama bölgelerinde kızarıklıklar görülebilir ancak bunlar kısa sürede kaybolur.

Mezoterapi yöntemi selüliti yok eder ve cildi sıkılaştırır. Antialerjik ilaçlar kullanıldığı için alerjik reaksiyonlar çok nadir görülür.

Selülit sporcularda neden olmaz?

Selülitler kilodan bağımsız olsalar da düzenli beslenme, iyi bir egzersiz programı, genetik gibi faktörler selülitli bacak oluşumunda etkilidir. Selülit olan bölge üzerinde yapılan antrenmanlar selülitlerin minimum düzeye gelmesine yardımcı olur. Sporcular genel olarak günlük antrenman programlarına sahip olduklarından dolayı selülit oluşumu minimum düzeydedir. Özellikle bacak ve kalça antrenmanları kalçada selüliti engellemek için çok iyidir.

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 4.8 / 5. Puanlama sayısı: 4

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Kilo Verme

En Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?

0
Fit bir vücuda sahip olmak, kadın erkek herkesin arzuladığı bir durum. Ancak bazen hareketsiz yaşam tarzı, bazen doğuştan gelen bazı hastalıklar ve hormonal bozukluklar,...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...