back to top
Ana SayfaPüf NoktalarıLezzetli ve Sağlıklı Atıştırmalıklar Nasıl Yapılır?

Lezzetli ve Sağlıklı Atıştırmalıklar Nasıl Yapılır?

0
(0)

Tatiller, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının ihmal edilmesi için uygun zamanlardır. Hem kilo almamak hem de tatilin keyfini çıkarmak istiyorsanız çok haklısınız. Biz de size  yardımcı olmak için, lezzetten ödün vermeden nasıl sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabileceğinizi araştırdık. Örneğin unlu mamüller, yüksek doymuş yağ ve şeker oranına sahiptir. Ancak bu durum, unlu mamülleri tüketemeyeceğiniz anlamına gelmez. Çok yağlı ve şekerli malzemeler yerine daha sağlıklı bileşenlerden faydalanabilirsiniz. Lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıklar için birkaç püf noktası:

Sağlıklı atıştırmalıklar için tereyağını azaltın.

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Pişirme aşamasına gelindiğinde, hiçbir şey tereyağının lezzetini vermez. Ancak inanın ya da inanmayın, elma sosu da oldukça işlevseldir üstelik yağ oranı daha düşüktür. Amerikan Kalp Derneği, tereyağı ile pişirilen yemek düzeni yerine tarçınlı elma sosunun kullanımını önermektedir. Ancak ”şeker ilavesiz” çeşitlerine yöneldiğinizden emin olun.

Şekeri azaltın.

Bir dilim sıcak elmalı turtanın lezzeti tartışılmaz olabilir ancak -şeker ve yağ oranı göz önünde bulundurulduğunda- zararı da ortadadır. Peki, size hem turta yiyebileceğinizi hem de formunuzu koruyabileceğinizi söylesek? Tariflerdeki şeker içeriğini 1/2 ila 1/3 oranında azaltın. Bu miktar, lezzetin etkilenmeyeceği bir orandır. Ek olarak bir tutam tarçın, zencefil, karanfil vb. ekleyerek de anneannenizin orijinal tarifindeki lezzeti yakalyabilirsiniz.

Konuklarınızı lezzetli ve sağlıklı besinlerle ağırlayın.

Kilo artışınızın tek sorumlusu, unlu mamüller değildir. Kullandığınız malzemelere dikkat etmemeniz durumunda, sebzeler de yüksek yağlarla sonuçlanabilir. Lezzeti koruyarak ve kalorisi yüksek malzemeleri çıkararak hazırlayacağınız sağlıklı atıştırmalıklar ile hem keyif alırsınız hem de sağlıklı beslenmiş olursunuz.

Tüketeceğiniz besinlerin az yağlı olmasına dikkat edin.

Mayonezli bir yemek hazırlamayı düşünüyorsanız, mayoneze bir miktar yoğurt katmayı deneyebiliriniz. Böylece sosunuzun yağ oranı düşecektir.

Ekşi krema, yoğun içerikli bir çorba veya krem peynir tüketecekseniz, yağ oranı daha düşük olanlara yönelmelisiniz. Eğer söz konusu olan süt ise, yağsız olmasına dikkat etmelisiniz.

Tuzu azaltmak için bazı lezzetli bileşenlerden faydalanabilirsiniz.

Tuz kullanmadan, damak tadınızı korumanız mümkün! Asidik katkı maddeleri -tuzu azaltmanıza ve hatta ortadan kaldırmanıza yardımcı olarak- gıdalardaki lezzeti koruyabilir. Narenciye lezzetleriyle uyumlu herhangi bir yemeğe limon suyu veya taze rendelenmiş herhangi bir çeşniyi katmayı deneyin. Sirkenin de bir seçenek olduğunu unutmayın. Ayrıca en sevdiğiniz otlar ve baharatlarla da tuz tüketiminizi bitirebilirsiniz. Baharat rafınızdaki farklı lezzet seçeneklerini denemek hem eğlenceli hem de lezzetlidir.

Bir başka harika hile de, herhangi bir tuzlu yemeğe eklediğiniz en son şeyin tuz olmasıdır. Çünkü az miktardaki tuzu, servis yapacağınız sırada yemeğinizin üzerine ekerseniz, her lokmanızda tuz tadını alabilirsiniz. Özellikle deniz tuzu kullanıyorsanız, bu yöntemden memnun kalacaksınız. Deniz tuzu, tipik sofra tuzundan daha az yoğun ve mineraller bakımından daha zengin olduğundan yalnızca lezzetli değil, aynı zamanda daha az sodyum oranına da sahiptir. Son olarak, yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeyi düşünmeyin. Aslında o yemeğin ne kadar az tuza ihtiyacı olduğuna siz de şaşıracaksınız!

Bonus: İçeceklere dikkat edin.

İçeceklerinizi de göz önünde bulundurun. Alkollü bir içecek tüketip tüketmediğiniz fark etmeksizin, içeceklerin de kalori oranları fazla olabilir ve bu kalorinin büyük kısmı, şekerin fazla olması nedeniyledir. Yoğun şekerli içecekler yerine limonla tatlandırılmış içeceklere yönelebilirsiniz.

Keyif almayı da unutmayın.

Beslenme düzeninize dikkat edin ancak kimi anlarda kendinizi şımartacaksanız da suçlu hissetmeyin. İştahınızı kesmek istediğinizde ise soda tüketebilirsiniz. Ayrıca hareketi de eksik etmeyin! Akşam yemeği sonrasında planlayacağınız bir yürüyüş -aldığınız kalorinin neden olduğu- pişmanlığınızı azaltabilir.

Ne Düşünüyorsunuz?

Hem lezzetli hem de sağlıklı atıştırmalık önerileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin dikkate aldğınız farklı öneriler de var mı? Düşünce ve deneyimlerinizi, bizimle ve okuyucularla paylaşın!


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.

Kaynaklar

World Health Organization https://www.who.int/news/item/04-03-2015-who-calls-on-countries-to-reduce-sugars-intake-among-adults-and-children

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 0 / 5. Puanlama sayısı: 0

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Kilo Verme

En Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?

0
Fit bir vücuda sahip olmak, kadın erkek herkesin arzuladığı bir durum. Ancak bazen hareketsiz yaşam tarzı, bazen doğuştan gelen bazı hastalıklar ve hormonal bozukluklar,...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...