back to top
Ana SayfaPüf NoktalarıEstetik Operasyonlar Sonrasında Sıkça Sorulan ''Ne Zaman...?'' Soruları

Estetik Operasyonlar Sonrasında Sıkça Sorulan ”Ne Zaman…?” Soruları

0
(0)

Nitelikli bir estetik cerrahi uzman seçiminin yanında, iyileşme süreci konusunda zeki hamleler yapmak da önemlidir. Çünkü bu hamleler, optimal iyileşmeyi ve mükemmel sonuçları sağlayabilmektedir. Ancak estetik müdahalelerden sonraki ilk birkaç hafta, herkesin sabrı test edilmektedir. Çünkü yeni görünümünüz hakkında kendinizden emin ve heyecanlı hissetmeniz ancak eğlenceli şeylerden bazılarını -evet, buna seks de dahildir- yapmak için beklemek zorunda kalmanız gerekir. Bu noktada önemli olan, aktivitelerinize ne zaman devam edebileceğinizdir.

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

İyi haber, birçok operasyonun iyileşme süresinin, düşündüğünüzden daha kısa olmasıdır.

Estetik ameliyatlardan sonraki iyileşme sürecine ilişkin endişelerinizi hafifletmek için, sık sık duyduğumuz ”Ne zaman…yapabilirim?” sorularını ve yanıtlarını derledik.

Öncelikle, gözden kaçırılmaması gereken birkaç nokta vardır. Aşağıda verilen zaman dilimleri, tipik sağlıklı bir hastanın iyileşme sürelerini yansıtmaktadır. Ancak bu iyileşme sürelerinin, son derece bireysel olduğunu anlamak önemlidir. Ne kadar hızlı yol katettiğiniz, vücudunuzun doğal iyileşme sürecine, geçirdiğiniz operasyonun kapsamına, operasyon öncesi ve sonrası için verilen talimatları ne kadar yerine getirdiğinize bağlıdır. Dolayısıyla herhangi bir aktiviteyi sürdürmek istediğinizde, mutlaka cerrahınıza danışmanız gerekmektedir.

Ne Zaman Araba Kullanabilirim?

Muhtemelen, anestezi etkilerini yitirirken, sizi ameliyat odasından eve götürmek için güvenilir bir yetişkine ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuzdur. Ancak ertesi gün de bir yolculuğa çıkmamanız gerekir. Reçeteli ağrı kesici ilaçlarınız bitene kadar sürüş, tamamen yasak olarak değerlendirilmelidir. Bu süre 2 gün, 1 hafta veya daha uzun olabilir. Ayrıca araba kullanmaya başlayacağınız zaman da, başınızı ve boynunuzu kolayca döndürebildiğinizden ve direksiyon başına geçmeden önce rahat bir şekilde emniyet kemeri takabildiğinizden emin olmanız önemlidir.

Ne Zaman İşime Dönebilirim?

Estetik operasyon yaptırmanın, maaşsız bir ay anlamına geldiğini düşünüyorsanız, endişelenmeyi bırakın! Çünkü hastaların büyük kısmı, işlerine çok daha kısa bir sürede dönmektedir. Genellikle hastalar -işin ne olduğuna bağlı olarak değişse de- operasyondan yalnızca bir veya iki hafta sonra çalışmaya devam etmektedir. Örneğin meme büyütme operasyonu yaptıran hastaların, 3 gün içinde masa başı işlerine dönebildiği gözlemlenmiştir.

Ancak daha aktif bir işiniz varsa veya yük kaldırmanız gerekiyorsa, daha fazla zamana ihtiyacınız olabilmektedir. Dolayısıyla iş gereksinimleriniz konusunda cerrahınıza karşı açık olmanız önemlidir. Böylece cerrahınız, sizin için en iyi yönlendirmeleri yapacaktır.

Ne Zaman Tekrar Egzersiz Yapmaya Başlayabilirim?

Estetik cerrahi hastaları, düzenli olarak egzersiz yapmak ve fit olmak eğilimindedir. Ancak ameliyattan sonra, spor salonuna kısa bir ara vermeniz gerekir. Bunun nedeni, egzersizin kan basıncında geçici bir artışa yol açmasıdır. Bu basınç, egzersiz sırasında hareketin olmadığı alanlardaki kesilerin dahi iyileşme sürecini geriletebilmektedir. Sonuç olarak, iyileşmede gecikmeler, kanamalar veya daha fazla görünür ameliyat izleri meydana gelebilir.

Genellikle yüzü kapsayan operasyonlardan, meme operasyonlarından veya liposuctiondan sonra 2 ila 4 hafta arası egzersizden uzak durulmalıdır. Ancak endişelenmeniz gereksizdir çünkü bu kısa zamanda çok fazla form kaybı yaşanmamaktadır!

Karın germe müdahalesinden sonra egzersiz yapabilmek için, daha fazla -genellikle 6-8 hafta- zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü kaslar, ameliyat sırasında gerilmektedir.

Cerrahınız ter atmanız gereken zamanın geldiğini söylediğinde, ilk egzersiz için yoğun bir program hazırlanmamalıdır. Optimal iyileşmeyi sağlamak ve hasarların meydana gelmesini önlemek için, operasyon sonrasındaki birkaç hafta boyunca, operasyondan önceki seviyeye geri dönüş, aşamalı olarak yapılmalıdır.

Ne Zaman Seks Yapabilirim?

Estetik müdahalelerde yaygın olarak görülen olumlu bir yan etki bulunmaktadır. Bu, tutku duyunuzu yeniden canlandırabilecek olan özgüven artışıdır. Ancak partnerinizle yakınlaşmak için biraz beklemeniz gerekmektedir. Çünkü müdahaleden sonra cinsel aktivitelerde bulunmak, kan basıncını artırabilmektedir. Operasyondan hemen sonra egzersiz yapılması durumuyla aynı riskleri gündeme getirir.

Bire bir temas, kesilerin bulunduğu alanlar için de kötü olmaktadır. Çünkü bu alanlar, dokunulmaya karşı hassastır ve doğru bir iyileşme süreci için nazik bir yaklaşıma ihtiyaç duymaktadır.

En iyi sonuçları alabilmeniz için, cerrahınızın size söylediği -seksin güvenli olduğu- zamanı beklemeniz önemlidir; genellikle bu bekleme süresi, işlemden 1-2 hafta sonrasına kadar geçerlidir. Bu aşamadan sonra sizi yönlendirecek olan şey, bireysel olarak kendinizi rahat hissetmenizle alakalıdır.

Annelik Estetiğinden Sonra Ne Zaman Çocuklarımı Kucağıma Alabilirim?

Yalnız geçireceğiniz bir günü hayal etmenizin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Ancak annelik estetiği sonrasında -bebeğiniz de dahil olmak üzere- ağır kaldırmamanız son derece kritiktir. Bunu, sizin yerinize yapacak birinin olacağından emin olmanız gerekmektedir. Operasyonun hemen sonrasında bir nesneyi ya da birini kaldırmak, iyileşme sürecinizi yavaşlatmakta ve izlerin, iyileştiği zaman daha görünür olmasına yol açabilmektedir.

Ancak tüm bunlar, çocuklarınızla sevgi dolu bir duşa giremeyeceğiniz anlamına gelmemektedir. Bu aktivite, çocukların kanepede hikaye dinleyerek uyuması için de harikadır. Doktorunuzun talimatlarına uymalı ve bir şeyi ya da çocuğunuzu kaldırmayı sınırlandırmalısınız. Bu sınırlamanın kalkması için meme büyütme ya da liposuction yaptırdıysanız, operasyondan yaklaşık 2-4 hafta sonrasına kadar; karın veya vücut germe operasyonu geçirdiyseniz 6-8 hafta sonrasına kadar beklemelisiniz.

Karın Germe Operasyonundan Sonra Ne Zaman Yüzebilirim?

Temassız sporların çoğu, karın germe ameliyatından birkaç hafta sonra tekrar başlatılabilse de, havuza -veya küvetiniz dışındaki herhangi bir yere- dalış yapabilmek için biraz daha beklemeniz gerekmektedir. Buradaki kritik nokta, enfeksiyondur. Çünkü vücudunuzdaki kesi alanları, zararlı bakterilere karşı yeterince güçlü olana kadar, suya sokulmamalıdır.

Doktorunuz size, kıyıdan suya girmenizin güvenli olduğu zamanı söyleyecektir. Ancak herhangi bir operasyondan sonra, 1 ya da 2 ay beklemeniz gerekmektedir.

Bikini giymeye hazır olan vücudunuz için, geniş spektrumlu güneş koruyucular kullanmalı ve böylece, vücudunuzu zararlı UV ışınlarına karşı korumalı ve izlerin renklerinin koyulaşmasını engellemelisiniz.

Yüz Germe Operasyonundan Sonra Ne Zaman Makyaj Yapabilirim?

Birçok hasta yüz germe operasyonundan hemen sonra, kendilerini daha genç hissettikleri için gelişen özgüvenlerini göstermeye hazırdır. Ancak operasyondan kalan morarmaların görünür olması, endişe vericidir.

Likit fondöten ve diğer birçok ürün, operasyondan çok kısa bir süre sonra uygulandığında, insizyonları tahriş edebilmekte ve enfeksiyona yol açabilmektedir. Bu nedenle doktorunuzdan, makyaj alışkanlığınıza dönmenin erken olduğu zamanlar için, uygulamanın genellikle güvenli olduğu medikal kamuflaj makyajı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Her durumda, müdahaleden en az 1 hafta sonrasına kadar inzisyon bölgelerinin yakınında losyon veya makyaj malzemesi kullanılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki yetenekli bir uzman, insizyonları doğal bir şekilde fark edilmeyen yerlere yerleştirmekte böylece inzisyonlar, makyajsız olunduğu takdirde dahi fark edilmemektedir.

Burun Operasyonundan Sonra Ne Zaman Dışarı Çıkabilirim?

Bu sorunun cevabı, oldukça kısadır; kendinizi ne zaman rahat hissederseniz. Burun ameliyatı geçiren hastaların çoğu, tam sonuçların 1 yıl sonra alınacağını duyduğunda endişelenmektedir. Ancak gerçek şudur ki, burnunuz rinoplastiden birkaç hafta sonrasında mükemmel görünmeye başlayacak ve görünümü, gün geçtikçe daha iyi olacaktır.

Birkaç ay boyunca burnunuzda, operasyondan kalan şişlikleri fark etmeniz olasıdır. Ancak bu durum, bir başkası tarafından neredeyse hiçbir zaman anlaşılmayacaktır. Dolayısıyla hastaların birçoğu genellikle, burun şekillendirme operasyonundan yaklaşık 2 hafta sonra, sosyalleşme konusunda kendilerini özgüvenli hissetmektedir. Bu süreç, bandajların açıldığı ve şişliklerin büyük kısmının geçtiği zamana denk gelmektedir.

Son olarak, operasyon sonrasında ayakkabılarınızı ne zaman bağlayabileceğinizi merak ediyorsanız -doktorunuz eğilmeniz konusunda bir yasak koymadığı takdirde- kendinizi rahat hissettiğiniz her zaman yapabilirsiniz.

Ne Düşünüyorsunuz?

Yanıtları faydalı buldunuz mu? Cevabını merak ettiğiniz başka “Ne zaman…?” sorularınız var mı? Yorum olarak bizimle ve diğer okuyucularımızla paylaşın!


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.

Kaynaklar

American Board of Cosmetic Surgery https://www.americanboardcosmeticsurgery.org/patient-resources/prepare-cosmetic-surgery-consultation/

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 0 / 5. Puanlama sayısı: 0

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Kilo Verme

En Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?

0
Fit bir vücuda sahip olmak, kadın erkek herkesin arzuladığı bir durum. Ancak bazen hareketsiz yaşam tarzı, bazen doğuştan gelen bazı hastalıklar ve hormonal bozukluklar,...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...