back to top
Ana SayfaPüf NoktalarıGenel Anestezi Altında Olmak Nasıldır?

Genel Anestezi Altında Olmak Nasıldır?

5
(1)

Bir estetik operasyon için randevu aldınız, nitelikli ve deneyimli bir doktor seçimi yaptığınıza eminsiniz ve sonuçları görmek için sabırsızlanıyorsunuz. Ancak emin olmadığınız tek bir şey var: Genel anestezi. Yalnız değilsiniz. Çünkü psikiyatristler tarafından yapılan bir çalışma, hastaların yaklaşık %30’unun -operasyona kıyasla- anesteziden daha çok korktuğunu göstermiştir.

Daha önce anestezi almış olmanız veya ilk kez alacak olmanız durumu değiştirmemektedir. Endişelenmeniz son derece normaldir, hatta beklenmektedir.

Endişeli hissetmeniz halinde genel anestezinin nasıl işlediğine, anestezi altındayken neler hissedeceğinize ve -gerçekçi bir bakış açısıyla- anestezinin risklerine dair biraz daha araştırma yapabilirsiniz.

Ayrıca çalışmalar, anestezinin neden olduğu ölümcül bir komplikasyon olasılığının sadece% 0.01-0.016 arasında olduğunu da göstermektedir.

Gerçekler

Bilinmeyene ilişkin korku duyulması normaldir ancak gerçekleri anlamak da önemlidir. Aslında genel anesteziyle ilgili ölüm oranları, özellikle estetik cerrahi operasyonlar için, oldukça düşüktür.

Genel olarak bakıldığında, genel anestezi son derece güvenlidir ve anestezi altında olan hastaların büyük kısmında, ciddi bir problem gözlemlenmemiştir. Yine de, akılda tutulması gereken birkaç nokta vardır:

  • Acil bir cerrahi operasyon geçirmesi gereken, sağlık durumu kötü veya yaşlı hastalarda dahi, ölümcül bir komplikasyonun meydana gelme riski çok azdır (% 0.01-0.016).
  • Bazı risk faktörleri -genel olarak kötü sağlık koşulları, obezite, sigara tüketimi, hastalık veya yaşlılık gibi- anesteziyle ilişkili komplikasyonların sorumlusudur. Dolayısıyla beklenmedik etkileşimlerden kaçınmak için, aldığınız ilaçlar hakkında doktorunuza karşı dürüst olmanız önemlidir. Estetik operasyonlar, acil bir durumdan ziyade seçim üzerinedir. Bu nedenle, geçirmek istediği operasyon için iyi bir aday olmayan hastaların veya risk faktörlerine sahip hastaların ameliyata alınması, genellikle onaylanmamaktadır.

Genel Anesteziden Neler Beklenmelidir?

Ameliyat gününüzde hemşire, siz ameliyat odasına götürülmeden önce, operasyon öncesi tüm hazırlıklar konusunda yardımcı olacaktır. Ameliyat odasında anestezi uzmanınız ve doktorunuz, ilacı bir enjeksiyon veya IV damla olarak uygulamadan önce, süreci sizinle tartışacaktır.

Hastaların birçoğu, anestezi altında olmanın gerçek dışı bir deneyim olduğunu söylemektedir.

Neredeyse tüm hastalar, ilacı aldıkları an ve odalarında uyandıkları an arasında geçen hiçbir şeyi hatırlamadıklarını da eklemiştir.

İlaç kan dolaşımına ulaştığında, etkiler hızla başlamaktadır. Bu nedenle anestezi uzmanınız, ilaç tedavisine nasıl yanıt verdiğinizin gözlemlenmesi ve endişelerinizin önüne geçilmesi için yüzden geriye saymanızı isteyebilir.

Anestezi Altındayken Vücudunuza Neler Olur?

Genel anestezi, vücudun tamamını etkilemekte ve dört temel etki göstermektedir:

Bilinçsizlik: Sizi, çok derin bir uyku halini taklit ederek, yatıştırmaktadır.

Hareketsizlik: Vücudunuzun hareket etmesini engellemektedir.

Analjezi: Acı hissetmenizi önlemektedir.

Amnezi: Deneyimi hatırlamamanızı sağlamaktadır.

Anestezi uzmanınız, ”uykuda” olduğunuz süre boyunca tüm süreçlerinizi -oksijen alımı, hayat belirtileri, dolaşım, sıvı kaybı ve bilinç düzeyi gibi- takip etmek için orada olacaktır. Tüm bu değerlerin sabit, normal seviyede olmasını sağlayacaktır.

Genellikle, genel anestezi altında olduğunuz süre bir boşluktur. Çünkü bu süreçte hastalar, herhangi bir şey hatırlamamaktadır.

Etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterse de, uyandıktan sonra yaşanabilecek birçok yan etki bulunur. Bu yan etkilerin büyük bölümü iyi bilinen etkilerdir. “kafası yerinde olmamak”, aşırı duygusallık, otokontrol problemleri, geveleyerek konuşmak veya abartılı davranmak, bu etkilerden bazılarıdır. Aslında birçok hasta ve yakını, anesteziden sonraki o iyileşme sürecini eğlenceli bulmaktadır. Youtube’da hızlı bir arama yapıldığında -en çok izlenenlerden biri olan David After Dentist gibi- çok sayıda eğlenceli videoya rastlanmaktadır.

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Hastalar Genel Anestezi Deneyimleri Hakkında Neler Söylemektedir?

Her hastanın deneyimi, birbirinden farklıdır. Ancak hemfikir olunan birkaç nokta bulunuyor. Bunlar; sürecin düşünülen kadar kötü olmadığı, anestezi altında kalınan sürenin göz açıp kapayıncaya kadar geçtiği ve sonrasında, etkilerin oldukça ilginç olabileceğidir.

Ne Düşünüyorsunuz?

Size daha önce genel anestezi uygulandı mı? Nasıl bir deneyim yaşadınız? Genel anesteziden korkuyor musunuz? Düşüncelerinizi ve tecrübelerinizi, bizimle ve diğer okuyucularımızla yorum olarak paylaşın!


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.

Kaynaklar

NHS https://www.nhs.uk/conditions/anaesthesia/

P S Myles, D L Williams, M Hendrata, H Anderson, A M Weeks https://academic.oup.com/bja/article/84/1/6/266064?login=true

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 5 / 5. Puanlama sayısı: 1

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...