back to top
Ana SayfaPüf NoktalarıNasıl Meme Kanseri Muayenesi Yapabilirsiniz?

Nasıl Meme Kanseri Muayenesi Yapabilirsiniz?

0
(0)

Meme Kanseri

Her yıl meme kanseri teşhisi konulduğu için, belirtilerin nasıl kontrol edilebileceğini bilmek önemlidir. Meme kanseri için haftalık veya aylık olarak kendi muayenenizi yapmanız, erken teşhis ve başarılı tedaviyi sağlayabilir.

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Yakın zamanda meme kanserini yenenler için meme rekonstrüksiyonu, bütünlük hissini yeniden yakalama konusunda harika bir yoldur! Yalnızca güzel, estetik bir görünüme sahip olmanıza değil; aynı zamanda yenilenmiş bir güven duygusu kazanmanıza da yardımcı olur. Meme rekonstrüksiyonu yolculuğuna başlarken, sizin için en iyi plastik cerrahi uzmanından bir konsültasyon talep etmeyi unutmayın.

Basit bir meme muayenesini tamamlamak için, aşağıdaki adımları yerine getirdiğinizden emin olun:

İlk Adım: Görsel İnceleme

İlk adımınız -omuzlarınızı dik tutarak ve ellerinizi, kalçalarınızın üzerine koyarak- aynadan memelerinize bakmanız olmalıdır. Memelerinizi incelerken, memelerinizin şeklinin, büyüklüğünün ve renginin normal halinde olduğunu doğrulamanız önemlidir. Herhangi bir şişlik olmaksızın, şekil bakımından eşit olmaları gerekir. Kimi değişikliklerin -memede çukurlaşma, şişlik, büzülme, kızarıklık, ağrı veya meme ucunun içe doğru çökmesi ve pozisyonunun değişmesi gibi- olup olmadığını inceleyin. Bu aşamadan sonra, kollarınızı başınızın üzerine kaldırın ve bahsi geçen değişikliklerin olup olmadığını tekrar kontrol edin. Bu esnada meme uçlarınızdan herhangi bir sıvının -sütlü, sulu veya sarı bir sıvının ya da kanın- akıp akmadığına bakın.

İkinci Adım: Uzanarak Kontrol Etme

Memelerinizi ayaktayken kontrol ettikten sonra uzanın ve muayeneyi sürdürün. Yere, yatağa ya da farklı -düz ve sert- bir yüzeye uzanın. Sol elinizi sağ memenizi hissetmek, sağ elinizi de sol memenizi hissetmek için kullanın. Baş parmağınızdan sonraki ilk üç parmağınızın, en üst bölgesinin iç kısmını kullanarak sertçe memelerinize dokunun; parmaklarınızın düz ve olabildiğince bir arada durmasına özen gösterin. Yaklaşık olarak bir madeni para büyüklüğünde dairesel hareketler uygulayın ve memenizi yukarıdan aşağı ve bir yandan diğer yana olacak şekilde kontrol ettiğinizden emin olun. Ayrıca karnınızın üst bölümünden köprücük kemiklerinize ve dekolte bölgenizden koltuk altınıza kadar da kontrolü sürdürün.

Parmaklarınızın, tüm memenizi kapsadığına ve geniş daireler şeklinde hareket ettiğine dikkat edin. Bu ölçüt, meme ucundan memenin dış kenarlarına kadar olan kısma karşılık gelir. Alternatif olarak, parmaklarınızı yukarı ve aşağı doğru dikey yönde -çim biçiyormuş gibi- hareket ettirebilirsiniz. Memenizin ön ve arka kısmı da dahil olmak üzere, tüm meme dokusunu hissettiğinizden emin olun. Hemen altındaki cilt ve doku için hafif bir basınç uygulayabilirsiniz. Memenizin ortasındaki dokular için orta dereceli bir basınç; arkadaki derin doku için ise sert bir basınç uygulayın. Derin doku basıncında, göğüs kafesinin alt bölgesinin de hissedilebiliyor olması gereklidir.

Üçüncü Adım: Ayakta veya Otururken Muayene

Son adımda, ayakta dururken veya otururken memelerinize dokunun. Bu uygulamayı yapmanın en kolay yolu, belki de duştur. Çünkü su, biraz kayganlık kazandırır ve dairesel hareketleri kolaylaştırır. Uzanırken yaptığınız adımları tekrarlayın ancak bu hareketleri, oturarak veya ayakta durarak yapın.

Meme kanseri muayenesinden sonra, meme kanseri ile ilişkili yerlere dair içinizin rahat olması gereklidir. Ancak herhangi bir anormallik görüyor veya hissediyorsanız, doktorunuzla görüşmek için hemen randevunuzu alın.

Ne Düşünüyorsunuz

Meme kanseri muayenesi rehberimizi faydalı buldunuz mu? Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.

Kaynaklar

Roger S. Foster Jr MD,Michael C. Costanza PhD https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1097-0142(19840215)53:4%3C999::AID-CNCR2820530429%3E3.0.CO;2-N

Roger S. Foster, Jr., M.D., Sandra P. Lang, R.N., F.N.P., Michael C. Costanza, Ph.D., John K. Worden, Ph.D., Carleton R. Haines, M.D., and Jerome W. Yates, M.D. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM197808102990601

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 0 / 5. Puanlama sayısı: 0

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Kilo Verme

En Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?

0
Fit bir vücuda sahip olmak, kadın erkek herkesin arzuladığı bir durum. Ancak bazen hareketsiz yaşam tarzı, bazen doğuştan gelen bazı hastalıklar ve hormonal bozukluklar,...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...