back to top
Ana SayfaPüf NoktalarıKayropraktik Nedir?

Kayropraktik Nedir?

1
(2)

Kayropraktik bakım, omurganıza, kaslarınıza, eklemlerinize ve sinir sisteminize odaklanan hasta merkezli, uygulamalı ve düzenlenmiş bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Kiropraktörler, vücudunuzun hareketini etkileyen sorunları teşhis etmek için mevcut en iyi kanıtları ve klinik uzmanlığı kullanır. Kayropraktik bakım ayrıca sağlığı geliştirebilir ve yaşam kalitenizi artırabilir, ayrıca ağrıyı hafifletebilir. Ancak bir kiropraktöre gitmek için sürekli veya uzun süreli bir acı çekmeniz gerekmez. Hamile kadınlardan sporculara kadar pek çok kişi, ağrıları hafifletmek, yaralanma risklerini azaltmak veya esnekliklerini, hareketliliklerini ve duruşlarını iyileştirmek için kiropraktörleri ziyaret eder ve kendilerine uygun tedaviyi alırlar. Kayropraktik nedir, zararlı mıdır, tedavi süreci nasıldır? Tüm detayları ile kayropraktik tedaviyi inceleyelim.

Kayropraktik Nedir?

kayropraktik

Kayropraktik, kayropraktik eğitimi alan bir kayropraktik uzmanının vücudunuzdaki eklemleri manipüle etmek için ellerini veya özel aletleri kullandığı terapötik bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviye spinal manipülasyon veya eklem manipülasyonu da denir. Kayropraktik ayarlama, ağrıyı azaltmaya, vücudunuzun hizalamasını ve vücudunuzun fiziksel olarak nasıl çalıştığını düzeltmeye yardımcı olabilir. Kayropraktik ayarlamalar, aldığınız geleneksel tıbbi bakımı tamamlayan tedavi sunar. Bir kiropraktör, sinir sistemini ve kas ile iskelet sistemini etkileyen birçok durumu tedavi eder. Bu uzmanlar, her türlü kas, kemik veya eklem ağrısı veya işlev bozukluğuyla ilgilenen bir doktor olarak düşünülebilir. Kayropraktik tedavinin en yaygın nedenleri şunlar olabilir;

  • Bel ağrısı
  • Boyun ağrısı
  • Kas ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Burkulmalar
  • İş ve spor yaralanmaları

Ek olarak, kiropraktörler kas-iskelet ağrısını vücudunuzun herhangi bir yerinde tedavi edebilir. Başınızda ve çenelerinizde, omuzlarınızda, dirseklerinizde ve bileklerinizde, kalçalarınızda, leğen kemiğinizde, dizlerinizde ve ayak bileklerinizde iyileştirmeler yapabilir.

Kayropraktik Zararlı mı?

Kayropraktik prosedürlere uygun şekilde uygulandığında zararlı değildir. Birçok kişi, kayropraktik tedaviden sonra neredeyse anında rahatlama hisseder. Tedaviden sonra 24 saat içinde ağrı hissedebilirsiniz. Kayropraktik tedavinin amacı, semptomlarınızı kısa vadede hafifletmek yerine sağlığınızı uzun vadede iyileştirmektir. Kiropraktör, ayakta dururken, hareket ederken ve yataktayken vücudunuzu masanızda konumlandırmanın yeni yollarını öğrenmeniz için sizi teşvik edecektir. Bunların tümü vücudunuz için zararlı değil aksine oldukça yararlıdır.

Ayrıca yararı maksimuma çıkarmak adına günlük rutininize esneme hareketlerini dahil etmenizi önerebilirler. Bu uzun vadeli ipuçları gelecekteki sorunların önlenmesine yardımcı olabilir. İster yeni ister kronik olsun, yaşadığınız herhangi bir ağrıyı birinci basamak hekiminize bildirmeniz önemlidir. Özellikle aşağıdaki hastalıklardan birine sahipseniz kiropraktöre başvurmadan önce bir hekim ile görüşmeniz faydalı olacaktır.

  • Şiddetli osteoporoz (Kemik erimesi)
  • Kol veya bacakta uyuşma, karıncalanma veya güç kaybı
  • Omurgada bulunan kanser hücreleri
  • Artan inme riski
  • Üst boyunda bilinen bir kemik anormalliği

Kayropraktik Tedavi Süreci Nasıldır?

Kayropraktik tedavisi sırasında, kiropraktör ihtiyaçlarınızı karşılamak için benzersiz bir tedavi sunar. Vücudunuzun belirli bölümlerinin geri kalanından biraz daha yükseğe kaldırılmasına izin veren bir kayropraktik masasına yüzüstü yatırır ve belirli bir alana baskı uygulamaya başlar. Kiropraktörünüz bir ekleme hızlı, kontrollü bir kuvvet uygulamak için ellerini veya küçük aletlerini kullanır veya eklemlerinizi normal hareket aralığının ötesine hafifçe gerebilir. Bu, omurganızdaki omurların merkezden biraz farklı olması durumunda hizalanmasına yardımcı olur ve eklemlerinizde sıkışan gazları serbest bırakır. Kiropraktörler ağrıları ve gerilmeleri tedavi eder. Kas ve iskelet sisteminiz ile ilgili bir sorununuz varsa, bir kiropraktör ilaç reçete etmeyi içermeyen alternatif tedavi yöntemleri sunabilir. Bir kiropraktörün sunabileceği tedavi şunları içerir:

  • Manuel Manipülasyon: Ağrıyı azaltmak ve hareket aralığını artırmak için eklemleri nazikçe yeniden hizalamak için uygulanır. Kayropraktik tedavi sürecinde en çok uygulanan yöntem manuel manipülasyondur. Bu yöntem birçok farklı hastalığı ve birçok farklı tedavi sürecini barındırır.
  • Yumuşak doku tedavisi: Sıkı kasları gevşetmek, spazmları gidermek ve her bir kası çevreleyen bağ dokusundaki gerilimi serbest bırakmak için uygulanır.
  • Egzersizler ve esnemeler: Eklem stabilitesini ve hareketliliğini eski haline getirmek ve sürdürmek için uygulanır. Kayropraktik boyun fıtığı gibi durumlarda esneme yöntemi ile uygulanabilir.
  • Eklem desteği/bantlama (Kinezyo bantlama): Burkulan eklemleri veya kasları iyileştirmek için uygulanır. Diğer yöntemlerden farklı olarak bantlama yöntemi ile ekstra destek sağlar.
  • Bütünleştirici tıp uzmanlarına yönlendirmeler: Enflamasyonu azaltmak veya kiloyu yönetmek için uygulanır.
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Kayropraktik Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Kayropraktik masaj, kas-iskelet sistemini etkileyen semptomları hafifletmeye odaklanır. Bu, ağrıları, kas sertliğini veya kronik durumları tedavi etmek için olabilir. Bazı insanlar, reçeteli ilaç almayı içermeyen alternatif bir tedavi şekli istiyorlarsa, kayropraktik düzeltme almayı tercih ederler. Kayropraktik tedavi, hem çocuklar hem de yetişkinler dahil her yaş için etkili bir tedavi seçeneğidir. Birinin kayropraktik bakımı araması için en yaygın yaş aralığı 45 ila 64 yaş arasındadır. Kayropraktik bakımı için iyi bir aday olduğunuzdan emin olmak için kayropraktik tedaviden önce bir tarama almanız gerekir. Kayropraktik tedavisi durumunuza uygun değilse, kiropraktör size yardımcı olması için başka bir sağlık uzmanına yönlendirir.

Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Omurgada meydana gelen dizilim bozuklukları sinir sisteminin doğru çalışmasını etkileyerek vücutta mekanik problemleri meydana getirir. Kayropraktik tedavi omurgada meydana gelen dizilim bozukluklarını düzelterek mekanik kaynaklı problemlerin büyük çoğunluğunu tedavi eder. Kayropraktik teknikleri eklemleri ve yumuşak doku manipülasyonlarını içerir. Problemli bölgeye direk uygulama yapıldığı için hızlı ve etkili bir çözüm sağlar. Tek seansta bile ağrının büyük kısmı giderilir ve hasta uygulama sırasında ya da sonrasında bir ağrı hissetmez, tedavinin hemen sonrası bir rahatlama hisseder.

Tedavi sonrası halihazırda yan veya sırt üstü yatmıyorsanız, bunu alışkanlık haline getirmeye başlamalısınız. Omurganızın şekline uyan bir yastığa yatırım yapmak çok mantıklı olacaktır çünkü bu, kiropraktiğinizin elde etmenize yardımcı olduğu sağlıklı eğriyi korumanıza yardımcı olacaktır. İlk kayropraktik randevunuzdan sonra henüz yapmadıysanız, düzenli bir uyku programına girmeye çalışmalısınız. Bu, her gün benzer saatlerde yatmak ve uyanmak anlamına gelir. Bununla birlikte optimum hidrasyon her zaman iyi bir şeydir, ancak bir kayropraktik tedavinin ardından su tüketimi her zamankinden daha zorunludur. Kayropraktikten sonra su içmek, omurlar arasındaki diskleri beslemeye yardımcı olarak omurganızı yumuşak ve esnek tutar.

Kayropraktik Güvenli mi?

Kayropraktik tedavi, bir antrenmandan sonra hissedebileceğinize benzer şekilde, çok az veya hiç ağrı vermez. Kayropraktik sırasında şiddetli ağrı hissetmek normalin dışındadır. Kiropraktörünüz eklemlerinize kontrollü miktarda kuvvet uygulayacak ve bu da gaz eklemlerinizden çıkarken çatlama veya patlama sesine benzer bir ses çıkaracaktır. Kayropraktik kütletme kulağa acı verici gelse de acı verici değildir. İnsanların ilk kayropraktik tedavilerini reiki seansı veya masaj terapisi gibi diğer tedavi türleri ile birlikte planlamaları normaldir, ancak sinir sisteminiz üzerindeki etkiyi en aza indirmek için bu tür tedavileri bir arada kullanmaktan kaçınmak daha iyidir. Aynı zamanda kendi kendine kayropraktik tedavi uygulamak güvenli değildir.

Kayropraktik tedavi, bel ağrısının tedavisinde etkili olabilir, ancak yapılan araştırmaların çoğu, daha geleneksel tedavilerin sonuçlarına benzer şekilde, yalnızca bir yan tedavi olduğunu gösterir. Bazı araştırmalar, omurga manipülasyonunun baş ağrıları ve boyun ağrısı gibi omurga ile ilgili diğer durumlar için de etkili olabileceğini düşündürür. Kayropraktik tedavi herkeste olumlu sonuç vermeyebilir. Birkaç haftalık tedaviden sonra semptomlarınız düzelmezse, kayropraktik tedavi sizin için en iyi seçenek olmayabilir.  

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 1 / 5. Puanlama sayısı: 2

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...