back to top
Ana SayfaPüf NoktalarıHyaluronik Asit Nedir? Hyaluronik Asit Ne İşe Yarar?

Hyaluronik Asit Nedir? Hyaluronik Asit Ne İşe Yarar?

4
(4)

Hyaluronik asit, vücudunuzun doğal olarak ürettiği yapışkan, kaygan bir madde olarak bilinir. Bilim adamları hyaluronik asidi vücutta, özellikle gözlerde, eklemlerde ve ciltte bulmuşlardır. Hyaluronik asit serumunun cildinizde veya ağızdan alınan bir takviyede uzun süreli kullanımı genel cilt sağlığını iyileştirebilir. Ayrıca genel cilt esnekliğini ve elastikiyetini geliştirmeye yardımcı olmak için harikadır. Hyaluronik asit serumları, losyonları ve temizleyicileri dermatolojide cildin hidrasyonunu iyileştirmek ve dolgunluğu artırmak için kullanılır, bu da cilt yaşlanmasının etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Hyaluronik asidi cilt bakımı rutininize nasıl dahil edeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Hyaluronik Asit

Hyaluronik Asit Nedir?

Hyaluronik asit, polimer adı verilen uzun, karmaşık zincir benzeri moleküllere aittir. Zincirin üzerinde diğer kimyasal bileşiklerin (örneğin su gibi) tutulabileceği çok sayıda nokta vardır. Bu nedenle, çeyrek çay kaşığı hyaluronik asit yaklaşık bir buçuk galon su tutabilir, bu da onu suyu emmek için en iyi polimer yapar. Hyaluronik asit, diğer moleküllerin tutunabileceği çok fazla alana sahip olduğundan, diğer molekülleri vücudunuzun her yerine taşımak için harikadır. Ayrıca kendisini hücrelere bağlama yeteneğine de sahiptir. 

Hyaluronik asidin zincir benzeri yapısı, dokuların büyümesine izin veren bir yapı iskelesi gibi davranabileceği anlamına da gelir. Bu, vücudunuzdaki yaraların nasıl iyileştiği konusunda önemli bir adımdır. Ayrıca insan embriyolarında hyaluronik asit bulunur ve hyaluronik asidin üreme ve gelişmede oynadığı rol büyüktür. Hyaluronik asit aynı zamanda hyaluronan veya hiyaluronat olarak da bilinir. Hyaluronik asit genellikle belirli bakteri türlerinin fermente edilmesiyle üretilir. Hyaluronik asidi diğer ilaçlar veya bileşiklerle birleştiren ürünlerin bazı yan etki riskleri olabilir. Takviyeler, vitaminler vb. dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçları sağlık uzmanınıza bildirmeniz önemlidir. Olası endişelerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilirler.

Hyaluronik Asit Ne İşe Yarar?

Hyaluronik Asit

Hyaluronik asidin en önemli yararı, hidrasyon ve nemi tutma konusundaki inanılmaz yeteneğidir. Nemin cilt için ne kadar önemli olduğunu anlamak için, önce susuz kalmış cildin kuru, pürüzlü ve pul pul göründüğünü bilmelisiniz. Bu yüzden cildi nemli tutmak, sadece bir estetik meselesi değildir. Yeterince nemlendirilmemiş cilt, sağlam bir cilt bariyerini koruyamaz ve cildi dış ve çevresel kaynaklardan gelen hasarlara karşı daha savunmasız bırakır. Yapılan bir araştırmalara göre, cilt bariyeri bozulmadığında bakterilerin içeri girmesine izin vererek enfeksiyona yol açabilir. Bozulmuş cilt bariyerleri kuru cilt, atopik dermatit, rosa ve akne gibi birçok cilt probleminde rol oynayabilir.

Cildin nemlendirilmesi önemlidir çünkü nemlendirilmiş cilt daha dolgun, sağlıklı ve canlı görünür. Bazı araştırmalara göre, cilt yaşlanması cilt nemi kaybıyla ilişkilidir ve bu belirtilerle mücadele veya tersine çevirme söz konusu olduğunda hyaluronik asit anahtar bileşendir. Su tutma niteliği nedeniyle, hyaluronik asit kuru alanları eski haline getirebilir. En iyi hyaluronik asit serumun ve kırışıklık önleyici kremlerin, üç aylık bir süre içinde dudak ve göz çevresindeki kırışıklıkların derinliğini yüzde 10 ila 20 oranında azalttığı bulunmuştur. Aynı zamanda cilt sıkılığı da yüzde 13 ila 30 oranında iyileşmiştir.

Özellikle cildin en kuru olduğu kış aylarında hyaluronik asit içeren ürünlerin uygulanması önerilir. Ancak kurulukla mücadele etmeyenler bile cilt bakım rutinlerine hyaluronik asit eklemek isteyebilirler. Her yaştan insan için hyaluronik asit nemlendirici önerilir.

Hyaluronik Asit Nasıl Alınır?

Hyaluronik asit, içeren birçok cilt bakım ürünü, ciltteki hidrasyonu artırdığını iddia eder. Fakat bu nem oranını iyi bir şekilde anlayabilmek için üründeki hyaluronik asit tipine daha yakından bakmak gerekir. Hyaluronik asit, farklı moleküler boyutlarda gelir. Daha büyük hyaluronik asit molekülleri, suyu bağlamada ve hidrasyon sağlamada en iyi olmalarına rağmen cilde nüfuz edemezler. Topikal olarak uygulandığında, bu moleküller cildin üst kısmına oturur ve yalnızca yüzeyde hidrasyon sağlar. Daha büyük hyaluronik asit moleküllerinden daha az su bağlayan daha küçük hyaluronik asit molekülleri, cildin daha derinlerine nüfuz edebilir. Maksimum yüzey hidrasyonu için çeşitli boyutlarda hyaluronik asit molekülleri içeren bir ürün bulmak gerekir.

Hyaluronik asit, çoğu enjekte edilebilir jel formundaki dermal dolgu maddelerinde de kullanılır. Hyaluronik asit dolgu maddeleri, yerleştirildikleri alanı fiziksel olarak doldurarak ve ayrıca dolgu etkisini artırmak için su çekerek hacim kazandırır. Hyaluronik asit cilde faydaları incelendiğinde birçok farklı yarar bulunur. Hyaluronik asit faydalarına bakıldığında dolgu maddeleri, yanakları kaldırma, ağız ve çene çevresindeki daha derin kıvrımları ve kırışıklıkları yumuşatma, çökük, koyu, göz altı halkalarının görünümünü iyileştirme, dudakları nemlendirme ve güzelleştirme ile elleri gençleştirme dahil olmak üzere çok sayıda kozmetik endişeyi gidermek için kullanılabilir. 

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Hyaluronik Asit Güvenli mi?

Hyaluronik Asit

Hyaluronik asit, ciltte doğal olarak oluşan bir şeker molekülüdür ve suyu kolajene bağlamaya, onu ciltte hapsetmeye yardımcı olur. Böylece cilt daha dolgun ve daha nemli görünebilir. Hyaluronik asitin güvenilirliği, nasıl kullanıldığına bağlı olarak değişse de genel olarak güvenilirdir. Tezgah üstü hyaluronik asit serumları ve cildinize uygulanan ürünler losyon ya da krem gibi ürünler güvenli kabul edilir. Ağız yoluyla alınan hyaluronik asit takviyeleri de güvenilirdir ancak diğer ilaçlar, vitaminler veya takviyeler yine de sağlık uzmanınıza bunlar hakkında bilgi vermeniz gerekir. Reçeteli hyaluronik asit ürünleri, tam olarak sağlık uzmanının talimatına uygun olarak alınmalıdır. Hyaluronik asit içeren her türlü enjeksiyon yalnızca lisanslı, kalifiye bir uzman tarafından yapılmalıdır.

Hyaluronik Asit Sivilceye İyi Gelir mi?

Hyaluronik asit, aknenin geride bıraktığı yara izlerini onaran veya gizleyen dolgu maddelerinde yaygın olarak kullanılan bir bileşendir. Akne tedavisi için hyaluronik asit ve diğer ilaçların kombinasyonları hakkında bazı sınırlı araştırmalar yapılmıştır, ancak şimdiye kadar bunların etkili olduğuna dair çok fazla kanıt yoktur. Hyaluronik asidin yüksek dozda kullanılması cildi kurutabildiğinden kullanım dozu oldukça iyi ayarlanmalıdır. Hyaluronik asit kullanımı ile birlikte bol su tüketmek, fazla yağlı yiyeceklerden uzak durmak ve cildinize ağır gelmeyen ürünleri kullanmak gerekir. 

Kimler Hyaluronik Asit Kullanmalı?

Hyaluronik asit vücutta doğal olarak bulunur, bu nedenle bir kişinin herhangi bir alerjik reaksiyon göstermesi nadirdir. Yüzde dörtten fazla hyaluronik asit içeren bir ürün kullanmak cildinizi kurutabilir ancak bunun dışında yan etkileri minimaldir. Herkes hyaluronik asit kullanabilir, ancak belirli cilt tiplerine sahip kişilerin daha sık yaşadığı durumların tedavisine yardımcı olabilir.

  • Kuru cilde sahip olan kişiler: Hyaluronik asit, kuruluğu olan kişilerin nem tutmalarını iyileştirmelerine yardımcı olabilir.
  • Yağlı cilde sahip olan kişiler: Hyaluronik asit, nemi tutarken cilde ışık hissi veren düşük moleküler ağırlığı nedeniyle yağlı cilde sahip kişiler için de harikadır.
  • Hassas cilde sahip olan kişiler: Hyaluronik asit, hassas cilde sahip olanlar için cildi sakinleştirmeye ve antienflamatuar özellikleriyle korumaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, yüksek yüzdeli en iyi hyaluronik asit solüsyonlarının potansiyel kurutma etkilerinden kaçınmak isteyen kişiler, hassas ciltler için en iyi bileşen olan hidrolize hyaluronik asit içerdiğinden emin olmak için ürünlerinin içeriğini kontrol etmelidir.
  • Olgun cilde sahip olan kişiler: Hyaluronik asit nemlendirici ürünleri, olgun cilde sahip kişilerin ciltlerinin görünümünü ve esnekliğini iyileştirmesine yardımcı olabilecek yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir. 

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 4 / 5. Puanlama sayısı: 4

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...