back to top
Ana SayfaPüf NoktalarıHamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

4.7
(25)

PMS semptomları hamileliğin çok erken belirtilerine oldukça benzer olabileceğinden, hamile olduğunuzu veya hamile olabileceğinizi varsaymanız iyi bir fikirdir. Hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, sağlıklı beslenme seçimleri yapmaya başlamalı, aldığınız reçetesiz veya reçeteli ilaçlara dikkat etmeli ve hamileliğin sonuna dek nikotin veya alkol ürünlerinden kaçınmalısınız. Peki, hamilelik belirtileri arasında neler yer alır? Birlikte inceleyelim.

Dış Gebelik Nedir?

Hamilelik Belirtileri

Normal olarak gelişen tipik bir hamilelikte, döllenmiş bir yumurta, fallop tüpünden uterusa doğru hareket eder, burada implante edilir ve büyümeye başlar. Ancak, dış yani ektopik bir hamilelikte, döllenmiş yumurta uterusun dışına implante edilir. Dış gebelikler oldukça nadirdir ve gebeliklerin sadece yüzde 2’sini oluşturur. Dış gebeliklerin yüzde 90’ından fazlasında, döllenmiş yumurta kendisini fallop tüpünün duvarına bağlar. Bu duruma tubal dış gebelik denir. Bazen yumurta yumurtalık, serviks veya karın boşluğuna implante edilir. Sadece uterus büyüyen bir embriyoyu tutabilir, bu nedenle hamilelik ilerleyemez. Tubal dış gebelik, fallop tüpünün patlamasına ve aynı zamanda iç kanamaya neden olabilir. Bu, hayatı tehdit edici olabileceğinden acil tıbbi tedavi gerektirir. 

Bazen “ekstrauterin” ve “intrauterin” gibi terimler duyabilirsiniz. Ekstrauterin gebelik, dış gebeliğin bir başka adıdır ve intrauterin gebelik, uterusun astarına normal olarak implante edilen döllenmiş yumurtayı ifade eder. Belirti ve semptomları tanımak zor olabilir ve çok erken başlayabilirler. Henüz hamile olduğunuzu bilmediğiniz bir zamanda bile belirtileri görebilirsiniz. Ek olarak, bazı göstergeler de ilk trimesterde yaşayabileceğiniz sağlıklı bir hamileliğin normal belirtileridir. Dış gebelik, bazı kişilerde belirti göstermeyen gebelik olarak da adlandırılabilir. Dış gebelik esnasında yaşayabileceğiniz en belirgin semptomlar aşağıdaki gibidir;

  • Hassas Göğüsler
  • Karın Ağrısı
  • Anormal Vajinal Kanama
  • Bel Ağrısı
  • Pelviste Kramp

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

İlk olarak, hamilelik semptomlarının farklı insanlarda farklı zamanlarda ortaya çıkabileceğini not etmek önemlidir. Bazı kadınlar mümkün olan her hamilelik semptomunu yaşarken, diğerleri gebeliklerine haftalar kalana kadar bu belirtilerin çok azını yaşarlar. Bununla birlikte, tipik bir 28 günlük adet döngüsüne dayanan ortalama hamilelik belirtileri zaman çizelgesi şöyledir;

  • Son adetinizden yaklaşık 14 gün sonra: Gebelik gerçekleşir.
  • Son adetinizden 17 veya daha fazla gün sonra: Kokuya duyarlılık, hassas göğüsler, yorgunluk, yüksek bazal vücut ısısı başlayabilir. Vücut ısısı yükselmesi, yüzde yüz hamilelik belirtileri arasında yer alır.
  • Son döneminizden 20 ila 26 gün sonra: İmplantasyon kanaması, daha kalın servikal mukus oluşabilir.
  • Son döneminizden 28 ila 35 gün sonra: Sık idrara çıkma ve ruh hali değişimleri başlayabilir. Bu dönemde idrar kaçırmalar yaşanabilir.
  • Son döneminizden 35 veya daha fazla gün sonra: Diğer hamilelik semptomları ilk trimesterde herhangi bir noktada başlayabilir.

Osurmak Hamilelik Belirtisi mi?

Hamile kadınlar genellikle ince bağırsak ve kolonik hareketliliği etkileyen hormonal değişikliklerin neden olduğu karın şişkinliği ve kabızlıktan şikayet ederler. Progesteron, büyüyen bir bebeğe yer açmak için bağırsak kaslarının gevşemesine neden olur. Bununla birlikte fetüs büyüdükçe, karın üzerine ekstra baskı uygular. Bu, hamile kadınlarda daha fazla gaz birikmesine sebep olur. Aynı zamanda prenatal vitaminler kabızlığa katkıda bulunur ve yoğun bir gaz sancısı yaratabilir. Bu nedenle osurmak hamilelik belirtileri arasındadır. Yoğun gaz birikimi, her ne kadar yorucu olsa da hamileliğin sağlıklı olduğunu işaret eder. 

Adet Olacakmış Gibi Ağrı Hamilelik Belirtisi mi?

Adet ağrısı benzeri ağrılar, hamileliğin erken bir belirtisi olabilir, ancak her kadın bunu hissetmez. Gebe kaldıktan hemen sonra, bir kadının vücudundaki hormonlar büyük bir hızla yükselmeye başlar. Rahim, döllenmiş yumurta için hazırlanırken daha fazla kan almaya başlar. Bu fazla kan akışı rahmin kasılmasına veya biraz incinmesine neden olabilir. Hamilelik belirtisi olan bu ağrı, kasık ağrısı gibi hissettirir. Bu ağrı ile aynı anda başka hamilelik belirtileriniz varsa hamile kalma şansınız çok yüksektir.

Gebeliğin erken bir belirtisi olan bu ağrı adet kanaması gibi karıncalanma yaratabilir. Bu ağrı, embriyo rahim duvarına implante edildiğinde daha sık görülür. Adet krampları yaşayan ve hamile olanlar genellikle karıncalanma ve gerilme hissi bildirirler. Adet benzeri ağrı hamilelik belirtisi olarak görülür, ancak emin olmanın en kolay yolu olan hamilelik testi yapılabilir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik Belirtileri

Hamilelik, bir kadından diğerine farklılık gösteren ve sürekli gelişen bir süreçtir. Bazı kadınlar başlangıçta önemli semptomlar yaşarken, diğerleri çok fazla endikasyon almaz. Bu nedenle, erken hamilelik belirtileri de kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Genel olarak, ultrason yaptırmak veya hamilelik için test yapmak, hamileliği belirlemede yardımcı olan iki hayati kaynaktır, ancak aranabilecek birçok işaret vardır. 

  • Akut Yorgunluk: Yorgunluk, hamileliğin belirlenmesinde önemli bir faktördür, ancak normal veya düzenli yorgunluk ile karıştırılmamalıdır. Hamilelikte yorgunluk, kişiyi fiziksel olarak zorlar. Bununla birlikte açlık sancıları, ağlama ve benzeri durumlara da sebep olabilir. Bu yorgunluk genellikle gebe kalmanın ilk 4-6 haftasında hissedilir.
  • Mide Bulantısı: Çok yaygın bir başka semptom mide bulantısı hissidir ve yine bazı virüslerin sonucu olan mide bulantısından farklıdır. Hamilelikte mide bulantısı neredeyse tüm gün boyunca sürer ve hamilelik ilerledikçe kötüleşir. Başlangıçta, hastalık hissi ile başlayabilir ve ikincisi aşırı kusmaya neden olabilir. Bazı kadınların gebe kaldıktan sonraki iki hafta içinde mide bulantısı hissettiği, bazılarının ise sadece dört hafta kadar sonra hissettiği görülür. 3 günlük hamilelik belirtileri arasında da görülebilir.
  • Hafif Lekelenme: Bu belirti, tüm hamile kadınlar için yaygın değildir, ancak kadınların çoğu, genellikle adet döngüsü ile karıştırılan kan gibi hafif lekelenmeler yaşar. Hafif lekelenme, normal regl döngüsünden farklıdır, çünkü sadece birkaç gün gerçekleşir. Beyaz, sarı, şeffaf ya da kahverengimsi lekelenmeler bu sürecin bir parçasıdır.
  • Adet Döngüsünün Bozulması: En erken hamilelik belirtilerinden biri, kaçırılan regl döngüsüdür. Bir regl döngüsü genelde 28 günde bir gerçekleşir. Geçen aylarda var olan döngünüzden farklı olarak 1 hafta ile 10 gün arasında bir gecikme yaşıyorsanız hamile olabilirsiniz.
  • Koku Alma Duyusunda Artış: Hamilelik döneminde hormonların yükselmesi sebebiyle koku duyusunda da artış gözlemlenir. Ağır parfümler, yumuşatıcılar ve hatta yemeklerin kokusu bile midenizi bulandırabilir.
  • Duygusal Hissetme: Artan hormon seviyesi nedeniyle ortaya çıkan belirtilerden biri de duygusal ruh halidir. Sürekli olarak ağlama isteği, çoğu kadının hamilelik sürecinde yaşadığı bir durumdur. 
  • Meme Hassasiyeti: Gebeliğin başlangıcını gösterebilecek bir başka göze çarpan özellik ise göğüslerde meydana gelen değişikliklerdir. Meme değişiklikleri renk, görünüm, boyut, hassasiyet ve benzeri noktalarla ilgili olabilir. 

Dış Gebelik Neden Olur?

Dış gebelikler genellikle bir yumurtanın hareketi döllenmeden sonra yavaşladığı veya tıkandığı ve bir fallop tüpünün yaralı, şekilsiz, enfekte veya iltihaplı olması nedeniyle ortaya çıkar. Döllenmiş yumurtanın gelişimi veya hormonal dengesizlikler ile ilgili sorunlar da rol oynayabilir. Dış hamilelik genellikle hamileliğin yaklaşık dört ila altı haftasında teşhis edilir. Dış gebelik belirtileri ve testleri genellikle şunları içerir;

  • Pelvik muayene yapılır.
  • Son adet döneminden beş hafta sonra dış hamileliği tespit etme amaçlı transvajinal ultrason çekilir. Rahim dışında gelişmekte olan bir embriyoyu kontrol etmek için vajinanızın içine bir değnek yerleştirilir.
  • Hamilelik sırasında artan plasenta tarafından yapılan hormonun seviyesini kontrol etmek için kan testleri yapılır. Hormon düzeylerinde normalden daha düşük bir artış dış gebeliğe işaret edebilir.
  • Kan kaybı belirtilerini kontrol etmek için diğer kan testleri yapılır.

Tüm bunlar ışığında dış gebelik olup olmadığı saptanmış olur.

Vücut Isısı Artışı Hamilelik Belirtisi mi?

İlk hamilelik belirtileri, adet öncesi sendromu olan PMS’in belirtilerine çok benzer. Ancak yükselmiş bir bazal sıcaklık, yalnızca hamileliğin bir göstergesi olabilir. Bazal vücut sıcaklığınız, uyandıktan hemen sonraki vücut sıcaklığınızdır. Normalde 36.5 ile 37 santigrat derece arasındadır. Regl öncesi ve sırasında bazal sıcaklığınız düşer. Hamilelik sırasında yaklaşık 0,5 santigrat derece yükselir ve bu seviyede kalır. En az on sekiz gün boyunca yüksek kalırsa, bu hamilelik belirtisi olabilir. Güvenilir bir karşılaştırma yapabilmek için hamile kalmadan önce ateşinizi düzenli olarak ölçüyor olmanız gerekir. Fakat diğer belirtilerin yanı sıra testten sonra hamileliğin ilk belirtilerinden biri, vücut ısısı artışıdır. 

Sivilce Hamilelik Belirtisi mi?

Genel olarak, hamilelikteki sivilceler ilk trimesterde ortaya çıkar ve daha sonra dördüncü veya beşinci ay civarında kendiliğinden geriler. Bazı durumlarda sadece çocuğun doğumundan sonra kaybolabilirler, diğer durumlarda ise ikinci çeyrekte azalabilir ve doğumdan kısa bir süre sonra, az ya da çok şiddetli bir biçimde yeniden ortaya çıkabilirler. Fakat sivilce tek başına hamilelik belirtisi olarak yorumlanamaz. Çünkü her kadının hamilelik süreci birbirinden farklıdır ve akne oluşumu en belirgin belirtilerden biri değildir.

Ruh Hali Değişiklikleri Hamilelik Belirtisi mi?

Hamile kaldığınızda vücudunuz bazı büyük değişikliklerden geçer ve hormonlar her zamankinden daha aktifken, kısa sürede çok çeşitli duygulardan geçebilirsiniz. Herhangi bir olayda gözyaşlarına boğulabilirsiniz. Bu tarz ruh hali değişimleri hamilelik semptomlarının erken belirtilerinden sadece biridir ve özellikle ilk trimesterde belirgindir. Fakat bunun yanı sıra her ruh hali değişikliği hamilelik belirtisi değildir. Anksiyete, sosyal fobiler ya da depresyon gibi farklı psikolojik durumlar da ruh hali değişikliklerine sebep olabilir. Her zamankinden farklı ve şiddetli değişiklikler yaşadığınızı hissediyorsanız, test yapmanızda fayda vardır.

Karın Ağrısı Hamilelik Belirtisi mi?

Hamilelik Belirtileri

Karın ağrıları ve kramplar özellikle hamileliğin ilk döneminde oldukça yaygındır. Çoğu anne adayı, hamileliklerinin bir noktasında karın ağrısı şikayeti yaşar. Bu nedenle karın ağrısı hamilelik belirtilerinden biridir. Fakat kahverengi akıntı veya sabah bulantıları kadar spesifik bir belirti değildir. Çünkü karın ağrısı, birçok farklı sağlık probleminin de semptomu olarak görülebilir. Bu nedenle yaşadığınız her karın ağrısı, hamile olduğunuz anlamına gelmez.

Adet Öncesi Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi mi?

Adet öncesi beyaz akıntı hamilelik belirtisi olabilir. Hamilelik sırasında vajinanız, serviksinizi nemli tutmak ve enfeksiyona karşı korumak için daha fazla salgı üretir. Hamilelik sırasında beyaz akıntı korkulacak bir şey değildir. Özellikle hamileliğin son aylarında daha fazla beyaz mukus akıntısı yaşayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey akıntının soluk beyaz ve kokusuz olması gerektiğidir. 

Regl öncesi beyaz akıntı hamilelik belirtisi olabilir ama bu mutlaka öyle olduğu anlamına gelmez. Bu tür bir akıntı aynı zamanda üreme döngünüzün düzenli bir parçası olabilir veya bir cinsel yolla bulaşan hastalık veya başka bir hastalığınız olduğu anlamına gelebilir. Hamileliğe bağlı akıntı genellikle ortalamadan daha yoğundur.

Su Gibi Akıntı Hamilelik Belirtisi mi?

Hamilelikte östrojen hormonunun vücutta fazla salgılanması akıntıyı önemli ölçüde artırır. Bu nedenle hiç akıntı şikayeti olmayanlar bile gebelikte su gibi ve soluk bir vajinal akıntı görebilirler. Akıntı beyaz veya renksizse, kötü kokmuyorsa ve idrar yaparken kaşıntı, yanma veya ağrı gibi belirtiler yoksa muhtemelen normal bir akıntıdır. Bu tür akıntılar gebeliğin habercisi olabilir. Fakat fizyolojik veya anormal akıntı vajinit veya diğer genital enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Bu nedenle akıntıyı incelemek ve doktor kontrolünde olmak gerekir.

Kahverengi Akıntı Hamilelik Belirtisi mi?

Gebeliğin çok erken belirtilerinden biri kahverengi akıntı olarak bilinen implantasyon kanamasıdır. Açık kahverengimsi lekelenme şeklinde ortaya çıkar. Bazı kadınlar genellikle bu hafif kanamayı regl ile karıştırır, ancak hamilelik belirtisi olarak görülen bu lekelenmeler regl döneminin aksine sadece bir veya iki gün sürer. Kahverengi akıntı, normal bir regl dönemi gibi ağır değildir. Aksine döneminizin hafif bir günü gibi görünmelidir. İmplantasyon kanaması tipik olarak gebe kaldıktan altı ila yedi gün sonra ortaya çıkar ve döllenmiş yumurtanın yuvalanmasının ve kendisini uterusunuzun astarına gömmesinin sonucudur. Genelde en çok endişe duyulan gebelik belirtilerinden biri olmakla birlikte, sürecin çok normal bir parçasıdır.

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Mide Yanması Hamilelik Belirtisi mi?

Gebeliğin erken dönemlerinde, vücudunuz büyük miktarlarda progesteron ve relaxin hormonları üretir, bu da gastrointestinal sisteminizdekiler de dahil olmak üzere vücudunuzdaki düz kas dokularını gevşetme eğilimindedir. Sonuç olarak, yiyecekler bazen sisteminizde daha yavaş hareket eder, bu da şişkin, gazlı histen mide ekşimesine kadar her türlü hazımsızlık sorununa neden olur. Bu sizin için rahatsız edici olabilir, ancak aslında bebeğiniz için faydalıdır. Bu sindirim yavaşlaması, besinlerin kan dolaşımınıza ve daha sonra plasenta yoluyla bebeğinize daha iyi ulaşmasını sağlar. Mide ekşimesi, yemek borusunu mideden ayıran kas halkası gevşediğinde ortaya çıkar ve yiyeceklerin mideden yemek borusuna geri dönmesine izin verir. Tüm bunlar mide yanmasına sebep olabilir.

Sabah Bulantıları Hamilelik Belirtisi mi?

Sabah bulantısı hamileliğin en erken belirtilerinden biri değildir, ancak bazı kadınlar için oldukça can sıkıcı olabilir. Kadınların çoğunluğu gebe kaldıktan bir ay sonrasına kadar mide bulantısı yaşamaz, ancak bu hamilelik belirtisi diğer kadınlar için birkaç hafta önce ortaya çıkabilir. Sadece sabahları değil, günün herhangi bir saatinde mide bulantısı hissedebilirsiniz. Bazı hamile kadınlar için, bulantılar sabah saatlerinde daha ağırken bazıları için günün ilerleyen saatlerinde ortaya çıkabilir. Mide bulantınız kusma nöbetleriyle gelebilir veya bazı kokular ve yiyecekler mide bulantınızı tetikleyebilir. Sabah bulantısı, kısmen, hamileliğin erken dönemlerinde yükselen östrojen ve progesteron seviyelerinden kaynaklanır. Genellikle hormonal seviyeleriniz normale indiğinde, ikinci trimesterde daha iyi hissetmeye başlarsınız.

Göğüslerde Hassasiyet ve Şişlik Hamilelik Belirtisi mi?

Göğüslerinizin normalden daha büyük olduğunu yani şiştiğini fark ettiyseniz ve dokunmak için normalden daha hassas ise, bu gerçekten erken bir hamilelik belirtisi olabilir. Ağrılı ve hassas göğüsler, hamile olduğunuzu fark etmeden önce bile, gebe kaldıktan sonraki bir ila üç hafta içinde ortaya çıkabilir. Hamilelikte meydana gelen hormonal değişiklikler göğüslerinizde karıncalanma ve ağrı gibi etkilere sebep olabilir. Bununla birlikte en sık görülen etkilerden biri yüksek hassasiyettir. Ayrıca göğüsleriniz daha ağır ve dolgun hale gelebilir. Bazı kadınlar bu boyut değişikliğini, PMS sırasında yaşanan şişlik ve hassasiyetin 10 katı olarak yorumlar. Fakat göğüslerde hassasiyet ve şişlik etkisi ilk trimesterde daha fazla yaşanır. Bu belirti ikinci trimesterde azalma eğilimindedir. En bariz hamilelik belirtileri arasında yer alır.

Yorgunluk Hamilelik Belirtisi mi?

Hamilelik tamamen değişikliklerle ilgilidir ve bazıları diğerlerinden daha zorlu bir süreç geçirebilir. Vücudunuzda meydana gelen tüm fiziksel değişikliklerin yanı sıra, ruh hali dalgalanmaları, şişme, mide bulantısı veya sabah bulantısı gibi belirtiler de yaşıyor olabilirsiniz . Bu nedenle, yorgunluk kadar basit bir şeyi gözden kaçırmak kolay olabilir. Hamilelik sırasında yorgunluk tamamen normaldir, ancak insanların bununla ilgili deneyimleri büyük ölçüde değişebilir.

Belki de çok fazla yorgunluk hissetmiyorsunuz veya hamileliğin erken döneminde aşırı yorgunluk hissediyorsunuz ve bu daha sonra azalıyor olabilir. Hamilelik yorgunluğu, gebe kaldıktan sonraki bir hafta içinde başlayabilir, bu da hamileliğin erken bir belirtisi olabileceği anlamına gelir. İlk 12 hafta boyunca herhangi bir zamanda yorgun hissetmeye başlamak da yaygındır. Yorgunluk, hamileliğin ilk hafta belirtileri arasında yer alır.

Burun Tıkanıklığı Hamilelik Belirtisi mi?

Burnunuz tıkalıysa, muhtemelen hamile olduğunuzun başka bir işareti olabilir. Artan hormon seviyeleri ve kan üretimi, burnunuzdaki mukoza zarlarının şişmesine, kurumasına ve kolayca kanamasına neden olabilir. Bu, burnunuzun tıkanmasına veya akmasına neden olabilir. Burun tıkanıklığı aynı zamanda farklı hastalıkların habercisi de olabilir. Hamilelik riniti, hamilelikte burunda tıkanıklığa veya burun tıkanıklığına neden olan burun mukozasının iltihaplanmasıdır. Gebelik riniti bir enfeksiyon veya alerji ile bağlantılı değildir ve en az altı hafta sürer. Bu yaygın duruma alerjik olmayan rinit de denir. Bu nedenle yalnızca burun tıkanıklığına sahip olan kişilerin hamile olduğunu söylemek oldukça zordur. 

Vajinaya Bakarak Hamilelik Anlaşılır mı?

Gebeliğin erken dönemlerinde veya ilerleyen aylarda bazı durumlarda vajinanın elle veya spekulum ile incelenmesi gerekebilir. Hamilelik sırasında manuel vajinal muayene yapmak, spekulum adı verilen bir görüntüleme cihazı kullanmak veya vajinal ultrason yaptırmak risk oluşturmaz. Vajinal muayene ile hamileliği tespit etmek bebeğe zarar vermez. Bununla birlikte vajinal yollar ile hamileliğin anlaşılabilmesi için yine teknolojik tıbbi cihazların kullanılması gerekir.

Sık İdrara Çıkma Hamilelik Belirtisi mi?

Daha sık idrara çıkmanıza neden olan şey, vücudunuzdaki artan kan miktarıdır. Bu artan akışın üstesinden gelmek için böbrekleriniz daha fazla sıvı üretmelidir ve bu daha sonra mesaneye girer. Hamilelik sırasında sık idrara çıkma, rahatsız edici olsa da normal bir semptomdur. Pelvik bölgede kan akışını artırarak aşırı idrara çıkmaya neden olan gebelik hormonu HCG sorumlu olabilir. Bu devre hamilelik sırasında cinsel zevki artırmak için iyi olsa da uzun araba yolculukları için pek iyi değildir. HCG, hamilelik sırasında daha iyi çalışan böbreklere kan akışını arttırır. Böbrekleriniz ne kadar hızlı çalışırsa, vücudunuz o kadar hızlı atar. Sık idrara çıkma, tuhaf hamilelik belirtilerinden biri olabilir.

Kabızlık Hamilelik Belirtisi mi?

Kabızlık hamileliğin belirtilerinden olarak kabul edilse de, hamilelik sırasında hormonların değişimi nedeniyle bağırsak hareketleri yavaşlar ve bu nedenle kabızlık oluşabilir. Sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücuttaki düz kasları gevşeten progesteron artışından kaynaklanır. Bu, gıdanın bağırsaklardan daha yavaş geçtiği anlamına gelir. Ancak hamilelik sırasında kabızlığın diğer nedenleri de olabilir ve doktorunuz tarafından incelenmelidir. Hamilelikte kabızlık önlenmesi için yeterli miktarda su ve lifli gıdalar tüketmeniz önerilir. Kabızlık hamilelik için erken dönem belirtisi olarak nitelendirilir. Bu nedenle hamileliğin ilerleyen aylarında kabızlık problemi ortadan kalkacaktır. 

Tat ve Koku Kaybı Hamilelik Belirtisi mi?

Hamile kaldıklarında kadınlar, koku (hipozmi/anosmi) ve tat (hipogezi/ageusi) duyularını kaybettiklerini bildirirler. Bazı zamanlarda bir şeylerin kokusunu aldıklarını fakat zamanla kokunun yok olduğu ya da mide bulandıran bir hal aldığını söylerler. Bunun yaşanmasının birkaç farklı nedeni olabilir. Alerji, genetik yatkınlık, nazal polipler, antibiyotikler, antidepresanlar ve antiinflamatuar ilaçlar gibi bazı ilaçlar nedeniyle koku alma duyusu kaybedilebilir. Ayrıca toksik kimyasallara maruz kalmaktan da kaynaklanır. Hamilelik sırasında anosmi yaşayan çoğu kadın, bunun erken başladığını ve genellikle doğumdan kısa bir süre sonra geçtiğini bildirir. Bu nedenle tat ve koku kaybı erken gebelik belirtileri arasında yer alır.

Bir İnsan Hamile Olduğunu Hisseder mi?

Hamile kalmak birçok kadın için hayat değiştiren bir deneyimdir. Ancak daha önce hiç hamile kalmadıysanız anlaşılması zor bir süreçtir. Dokuz ay boyunca içinizde başka bir insan yetiştirme fikri, duygusal açıdan çoğu kişiyi zorlayabilir ve ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın, hamileliğin tam olarak nasıl bir şey olduğunu kelimelerle açıklamak zordur. Hamileliği hissetme süreci de aynı şekilde kişiden kişiye değişebilecek bir durumdur. Gebeliğin ilk belirtileri herkes için farklıdır ve hamile olmanın her birey için nasıl hissettirdiği de öyledir. Mide bulantısı, yorgunluk, ruh hali değişimleri hissediyor olabilirsiniz. Bu ilk belirtiler ile birlikte hamile olduğunuzu tahmin edebilirsiniz. Fakat hamilelik testi yapmadığınız sürece gebeliğin ilk belirtilerinden emin olamazsınız.

El ile Hamilelik Anlaşılır mı?

Hamilelik öncesinde, çeşitli kontrollerden geçebilirsiniz. Bu kontroller sağlığınızı ve hamilelik ihtimalini ölçmek içindir. Pelvik yani manuel muayeneler de bunlardan biridir. El ile hamileliğin tespit edilmesi, günümüz teknolojisinde sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biri değildir. Diğer yöntemlere oranla yanılma payı çok daha yüksektir. Bu nedenle ev tipi hamilelik testi ve kan testinin ardından ultrason cihazı ile yapılan testler en sağlıklısıdır.

Hiçbir Belirti Olmadan Hamile Kalınır mı?

Hamile belirtileri olabilecek birçok semptom listelenmiş olsa da, birçok hamile kadın herhangi bir semptom hissetmeyebilir. Tüm kadınların hamilelik süreci birbirinden farklıdır, bu yüzden bazıları için hamilelik çok zor, diğerleri için ise oldukça kolay olabilir. Bu, hiçbir semptom hissetmeyen kişilerin anormal olduğu anlamına gelmez, sadece farklı bir vücut tipine sahip oldukları ve hormonal değişikliklerin onlar için çok rahatsız edici olmadığı anlamına gelir. Bazıları için, bu değişiklikler tahribat yaratırken, bazıları için çok şiddetli değildir. 

Erken Hamilelik Testi Ne Kadar Güvenilir?

Markası, stili veya fiyatı ne olursa olsun bulabileceğiniz herhangi bir gebelik testi, basit bir şeyi arayacaktır; yeni implante edilmiş bir embriyo tarafından üretilen hormon olan saptanabilir bir insan koryonik gonadotropin (hCG) seviyesi. Tipik bir hamilelikte, hormon seviyesi her 48 ile 72 saatte bir iki katına çıkar ve genellikle gebe kaldıktan yaklaşık 12 ile 14 gün sonra (veya beklenen adetinizden birkaç gün önce) idrar testi ile tespit edilebilecek bir düzeye ulaşır. Bir test daha hassassa, daha düşük hCG düzeylerini (yani, daha önceki bir test sonucu) saptayabilir.

Erken hamilelik testi, hamileliği beklenen adetten beş gün önce tespit edebilir. Bununla birlikte, erken gebelik testleri daha az güvenilirdir. Sonuç negatif ise ancak adetiniz gecikirse, başka bir test yapmanız önerilir. İkinci hamilelik testi de negatif olduğu halde gebelik belirtilerini fark etmeye devam ederseniz, jinekoloğunuz hamile olup olmadığınızı kan testi veya ultrason ile şüpheye yer bırakmayacak şekilde netleştirebilir. Kandaki hCG seviyesi, döllenmeden altı ila dokuz gün sonra ölçülebilir.

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Genellikle adetiniz geciktikten sonra hamilelik testi yapmanız önerilir. Bunun nedeni, hamilelik testlerinin, hamile kaldığınızda birikmeye başlayan bir hormon olan vücudunuzdaki insan koryonik gonadotropin (hCG) seviyesini ölçmesidir. Son adetinizin ilk gününden itibaren vücudunuzda bir testte ortaya çıkacak kadar hCG bulunması yaklaşık üç ila dört hafta alabilir. Bu da adetten önce hamilelik belirtilerinin başlayabileceği anlamına gelir. Adet döngünüz, vücudunuzun her ay olası bir hamilelik için hazırlanma şeklidir. Bunun bir kısmı, döllenmiş bir yumurtanın hamileliğe başlamak için implante olacağı yer olan rahim astarınızın kalınlaşmasıdır. Hamileyseniz, bu astar yerinde kalır ve normal akışınızı alamazsınız. Bu nedenle adet gecikmesi genellikle hamileliğin en erken belirtisidir.

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 4.7 / 5. Puanlama sayısı: 25

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...