back to top
Ana SayfaPüf NoktalarıEbeveynler Gençlerin Estetik Ameliyat Olmasına İzin Vermeli Mi?

Ebeveynler Gençlerin Estetik Ameliyat Olmasına İzin Vermeli Mi?

0
(0)

Gençlerin Estetik Ameliyat Olması

Popüler kültür meraklıları bir yıl süren spekülasyonun sonucunda nihayet hep istedikleri onayı aldı: Kylie Jenner dudaklarını estetik operasyonla iyileştirmişti. Keeping Up With The Kardashians’ın yakınlarda yayınlanan bir görüntüsünde Kardashian-Jenner klanının 17 yaşındaki üyesi, geçici dudak dolgusu yaptırdığını ve ince dudaklarının kendinde özgüven eksikliği yarattığını ve bu dolgunun “yapmak istediği şey” olduğunu açıkladı. Estetik cerrahinin, kişinin özsaygısını dönüştürücü etkisinin olabileceğini biliyoruz. Peki gençlerin estetik ameliyat olması normal mi? Ebeveynler buna izin vermeli mi?

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Topluluğu’na göre 2014 yılında 18 yaşının altındaki kişilere 130,000’den fazla kozmetik ameliyat uygulanmıştır. Salt Lake City plastik cerrahı Doktor York Yates, “Bu konu tartışmalıdır,” diyor ve söz konusu sorunların kişinin olgunluk seviyesi ve karar verme becerisini ortaya koyuyor.

Doktor Yates, “Beynin frontal lobu 20’li ila 30’lu yaşlara kadar gelişimini tamamlamaz” diye ekliyor. “Beynin bu bölgesi karar verme, düşünmeden hareket etme ve sonuçları anlama kısımlarını kontrol eder… Bir gencin plastik cerrahi istemesinin sebepleri sorgulanabilir. Uyum sağlama ya da bilgisayarda iyileştirilen belli ünlüler gibi görünme isteği, plastik cerrahi geçirmek için iyi sebepler değildir. Bu, kendini keşfetme dönemidir, kendini iyileştirme dönemi değil,” diye ekliyor.

“Uyum sağlama ya da bilgisayarda iyileştirilen belli ünlüler gibi görünme isteği, plastik cerrahi geçirmek için iyi sebepler değildir.”

Güvenlik de bir sorundur. Komplikasyonlar her kozmetik ameliyatta var olan bir risktir ama gençlerin çoğu bu komplikasyonların ne kadar ciddi olabileceğini tamamen anlamamaktadır. Doktor Yates, ergenlik çağındaki kişilerin yetişkinlerden daha ciddi risk altında olmadıklarını söylemekle birlikte, göğüsler gelişimini tamamlamadan göğüs büyütme ameliyatı gibi ameliyatları vücutta gelişimini tamamlamayan bir bölgede yaparken işlerin zorlaşabileceğini söylüyor.

Yasal Düzenlemeler

ABD’de gençlerin estetik ameliyat geçirmesini önleyen belirli yasalar yoktur ancak 18 yaşının altındaki hastalar için ebeveynlerinin rızası gereklidir. Bu her yerde geçerli değildir.

Doktor Yates, “Avustralya’da, konsültasyon ve ameliyat arasındaki [mecburi bekleme] süresi dahil olmak üzere gençlerin estetik ameliyat geçirmesini zorlaştırmak için yasalar mevcuttur,” diye açıklıyor. “ABD’de benzer yasalar hakkında tartışmalar olmaktadır,” diyor.

Bu gibi yasalar uygulamaya konmadığı sürece, çocuklarının doğru karar vermesine yardımcı olma sorumluluğu ebeveynlere düşüyor. Tabii ki ebeveynler de hata yapabilir. 15 yaşındaki çocuğumuz için doğru karar olarak görülen seçimin ilerde yanlış olduğu ortaya çıkabilir.

Diş Telleri ve Estetik Cerrahi

Bu gündemdeki konu hakkında insanların ne düşündüğünü merak ederek herkesin favori platformu olan reddit’e baktık. Bu konunun herkesin gündeminde olan bir konu olduğunu çabucak öğrendik.

Reddit kullanıcısı Francotanko, gençlerin estetik ameliyat geçirmesi hakkında “kesinlikle hayır… aşırı deformasyon ve tıbbi olarak gerekli olan durumlar hariç” diye belirtiyor. “Bu, çocuklara yalnızca görünüşleri kadar iyi olduklarını öğretiyor. Aynı zamanda onlara ‘problemlerinin’ herhangi bir çeşit sorumluluk almadan çözülebileceğini öğretir.”

“Diş telleri esasen ağız için estetik cerrahidir.”

Diğer kullanıcılar, estetik cerrahinin kişinin görünüşünü iyileştirmek için yapılan diğer uygulamalardan farklı olmadığını belirterek bu görüşe karşı çıkıyor. Bir kullanıcı, “Diş telleri esasen ağız için estetik cerrahidir,” demiştir. “Diş teli kullandım. Bundan nefret etmiş olmama rağmen sonuçlardan şikayetçi olamam ve yine olsa yine bu tedaviyi olurum. Estetik ameliyatın sınırını ağızda çizmek benim için ikiyüzlü bir davranış olurdu.”

Kurtni isimli reddit kullanıcısı bu görüşe katılıyor: “Gençler, rahat hissedecekleri şekilde görünmek için diş teli kullanıyor, saçlarını kesiyor, tıraş oluyor/ağda yapıyor ve makyaj yapıyor. İstenen şekilde görünmek, gençlere yalnızca dış görünüşleri için değer verildiğini öğretmemeli. Ebeveynler, çocuklarının zeka ve sanatkarlık gibi güçlü yönlerini çocukluk boyunca, gençlik yıllarından çok önce teşvik etmelidir.”

Tartışmadan en iyi anladığımız şey karmaşık duygulardır, kullanıcılar lazer tedavileri ve kulak deldirme gibi bazı uygulamaların kabul edilebilir olduğunu düşünürken diğerleri, göğüs büyütme ve Kylie’nin dudak büyütme uygulaması gibi operasyonlar dahil olmak üzere bunların kabul edilemez olduğuna inanmaktadır.

Özgüven

Staback isimli kullanıcı kendini şu şekilde ifade ediyor: “Hayatımın büyük çoğunluğu boyunca buna karşıydım. Çocukların yalnızca kozmetik sebeplerle büyük ameliyatlara maruz kalmamaları gerektiğini düşünüyordum. Daha sonra, 16 yaşındaki görümcem, üçüncü ve dördüncü senesinde burun ameliyatı oldu. Bunun etkisi çok büyüktü. Burnunda, yüzünü kaplayan bir kemer vardı. Ancak en büyük etki psikolojikti çünkü özgüvensizliğine sebep olan en büyük etken ortadan kalkmıştı.”

Özgüven eksikliğini çözme ve güveni yeniden kazanma arzusu, estetik cerrahiyle birlikte sık sık gündeme gelir. Ve yeni kazanılan güven, bir kişinin hayatının her alanında büyük etkiye sahip olabilir.

2010’da Anne Estetiği olan birisi, “Benim için bu, henüz sahip olmadığım özgüvenle, ömrüm boyunca hasretini çektiğim kendimi sevmekle ilgiliydi,” diye açıklıyor. “Aynaya baktığımda artık gördüğümü seviyorum. Ve kendimle ilgili iyi hissettiğimde daha iyi bir kadınım, daha iyi bir eşim ve daha iyi bir anneyim. Bu, harcadığım en iyi paraydı… aileme sorun,” diyor.

Gençlerin estetik ameliyat olması konusunda en iyi yorumu reddit kullanıcısı gigglesmcbug yapmış olabilir: “Çocuklar, ne yaptırdıklarını ve bunların risklerini anlayabilecek yaşta olduğu sürece — VE ameliyatı olmaları için ebeveynleri onları zorlamıyorsa — o halde tabii ki. Neden olmasın? Çocuklar için ek koruyucu tedbirler olmasının, özellikle ameliyatın zarar verici olmadığı konusunda kişiyi temin etmek için mümkün olan her şeyin yapılacağı ile ilgili danışmanlığın gerektiğini düşünüyorum. Son olarak, bir doktor reşit olmayan bir kişiyle çalışmaktan rahatsız ise her zaman o kişiyi hasta olarak reddedebilir.”

Ne Düşünüyorsunuz?

Sizce ebeveynler ergenlik çağındaki çocuklarının estetik ameliyat olmasına izin vermeli mi? Fikirlerinizi yorumlar kısmında paylaşın.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.

Kaynaklar

Stefan R.Schweinberger, Romi Zäske, Christian Walther, Jessika Golle, Gyula Kovács, Holger Wiese https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0042698910004037

American Society of Plastic Surgeons https://www.plasticsurgery.org/news/briefing-papers/briefing-paper-plastic-surgery-for-teenagers

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 0 / 5. Puanlama sayısı: 0

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

cilt beyazlatma

Cilt Beyazlatmanın Doğal Yöntemleri Nelerdir?

0
Cilt, birtakım etkenlerden dolayı zamanla renk değiştirebilir. Özellikle genital bölge ve koltuk altında cilt koyulaşması daha sık görülür. Cilt lekeleri estetik olmayan görünümlere neden...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...