back to top
Ana SayfaYüz OperasyonlarıÇene Estetiği ve Çene Ucu Törpüleme Ameliyatı

Çene Estetiği ve Çene Ucu Törpüleme Ameliyatı

5
(1)

Çene, çekici bir yüzün önemli bir parçası olmasına rağmen, hastalar nadiren çene ile ilgili estetik sorunları dile getirirler. Estetik müdahale taleplerinin çoğu yüz ve boyun bölgesindeki sarkmaların, burun şekil bozukluklarının veya cilt sarkmalarının düzeltilmesine yöneliktir. Çene estetiği problemlerinin tanınması, değerlendirilmesi ve uygun yaklaşımlarla çözülmesi yüz görünümü üzerinde önemli ölçüde olumlu etkiye sahiptir.

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Tüm çekici yüzler, yüz iskeletinin parçaları arasında yapısal simetriye ve dengeye sahiptir. Yüzü oluşturan kemikler arasındaki üç boyutlu uyum ve uygun estetik oranlar, yüz iskeletinin dengesini sağlar. Bu bağlamda çene çevresindeki dudak, diş ve burun gibi anatomik yapılarla ilişkili olarak değerlendirilmelidir. Çene yapısındaki estetik problemlerin düzeltilmesi, yüzü oluşturan yapılar arasındaki uyumu sağladığı ve ağız, dudak ve burun görünümüne olumlu katkı sağladığı için oldukça yararlıdır. Daha iyi bir estetik sonuç için çene yapısı ve çene ile ilgili estetik problemlerin çözülmesi önemlidir. 

Çene törpüleme ameliyatı nasıl yapılır?

Çene Estetiği

Çene estetiğinde süreç, cerrah ile yapacağınız ön muayene ile başlar. Bu ön muayene sırasında cerrah bireyler üzerinde yüz analizi yapar ve anatomileri hakkında fikir sahibi olmaya çalışır. Bu süreçte sizin beklentileriniz de önemlidir. Beklentilerinizi cerraha iletebilir ve ona rehberlik edebilir, çene törpüleme ameliyatı sonrası yüzün son şeklini birlikte planlayabilirsiniz. Çene estetiği ile birlikte uygulanabilecek başka işlemler varsa bunları da cerrahınızın önerisi ile değerlendirebilirsiniz.

Ön muayene sonrasında ameliyata karar verildiğinde cerrahınız ve ekibi tıbbi geçmişinizi sizden öğrenir ve ameliyat öncesi yapılması gereken testleri tamamlamak için kan alınır. Bu süreçte, hem anesteziye hem de ameliyata karşı direncinizin yanı sıra AIDS ve hepatit gibi değerleriniz de ölçülür. Çene estetiği genel anestezi ile yapılabileceği gibi lokal anestezi ile de yapılabilir. Ameliyattan önceki tüm bu süreçler, doktorların hazırlığının bir parçasıdır.

Ameliyatla yapılan çene estetiği uygulamalarında; çene inceltme, çene küçültme veya çene sivriltme işlemleri ile sivri çeneye kavuşmak mümkündür. Ameliyatlı çene işlemlerinde bir diğer yöntem ise çene törpüsü olarak bilinir. Çene törpüleme işleminde çene uzunluğu veya genişliği törpülenir ve hastanın yüzüne uyumlu olarak yeniden şekillendirilir.

Çene törpüleme ne kadar sürer? Çene törpüleme kalıcı mı?

Çene ucu törpüleme işlemi ile çene kemiği yeniden şekillendirilir. Çene estetiğinde en çok kullanılan teknik olan çene törpüleme işlemi öne veya yanlara doğru olan çıkıntıları ortadan kaldırır. Ameliyat sırasında alt dudağın iç kısmından girilerek fazla kemik törpülenir. Böylece çene istenilen ölçü ve şekle getirilir. Çene ucu törpüleme işleminde gonyon üzerine konulan kıkırdaklar veya protezler ile kalıcı çözümler sağlanır. İşlemin süresi cerrahın planlamasına ve becerisine bağlı olarak 1-2 saattir. Hastanın bir gün hastanede kalması öngörülür. Çenedeki bandajlar birkaç gün içinde alınır. Dış çene törpüleme operasyonlarında dikkatli bakıldığında ameliyat izi görülebilir. Çene içi operasyonlarında iz görülmez.

  • Bu kozmetik müdahale, hastanın durumuna ve cerrahın kararına göre dolgu maddesi enjeksiyonu ile yapılabilir.
  • Hyaluronik asit dolgu enjeksiyon tekniği ile yaklaşık 15 dakikada gonyon yeniden şekillendirilebilir.
  • Hastanın vücudundan elde edilen yağ dokusu enjekte edilerek yeniden şekillendirme sağlanabilir.

Cerrahlar yukarıda belirtilen ameliyatsız müdahaleleri hızlı sonuçları ve doğal iyileşme süreci nedeniyle sıklıkla tercih ederler. Ancak bu yöntemler ortalama bir buçuk yıl sonra tekrarlanmalıdır.

Çene törpüleme kaç günde iyileşir?

Çene törpüleme estetiği kolay bir operasyondur ve sosyal hayata dönüş oldukça hızlı gerçekleşir.

  • Çene törpüleme ameliyatları genel anestezi altında yapılan ve çoğu zaman bir gece hastanede kalmayı gerektiren ameliyatlardır. Özellikle ağız içi ameliyatlarda dışarıdan görünen iz kalmaz. Ancak ağızdaki kesi iyileşene kadar belli bir süre yeme içmeye dikkat edilmelidir. Özellikle çene ameliyatından sonra ilk 48 saat sadece sıvı gıda alımı önerilir. Ancak ilerleyen günlerde yumuşak gıdalarla beslenmeye izin verilir.
  • Ağız içinden yapılan ameliyatlarda enfeksiyon kapma riski vardır. Bu nedenle kombine antibiyotik tedavileri ile enfeksiyon olasılığı azaltılır.
  • Çene ameliyatından sonra implantı stabilize eden ve ödemi azaltan bir çene maskesi uygulanır.
  • Hangi teknik kullanılırsa kullanılsın çene estetiği ameliyatından sonra ilk gün banyo yapmak mümkündür.
  • Ameliyattan sonra ağrı olması normaldir ve ağızdan alınan ağrı kesicilerle ağrı kontrol altına alınır.
  • İlk 48 saatten sonra çene ucundaki şişlik giderek azalır. Özellikle kadın hastalarda ameliyat sonrası şişlik nedeniyle erkeksi bir görünüm oluşması normaldir ancak bu görünüm 3 hafta içerisinde makul bir düzeye geriler.
  • Hastalar 6. haftadan itibaren spor aktivitelerine devam edebilirler.

Çene ucu ameliyatı zor mu?

Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, çene ucu estetiğinde de bir komplikasyon riski vardır. Bu nedenle herhangi bir işleme başlamadan önce risklere karşı faydaları göz önünde bulundurmak önemlidir. Ancak deneyimli uzman cerrahlar tarafından en son planlama ve cerrahi teknikler kullanılarak yapıldığında uzun vadede sorun çıkma riski düşüktür. Kısa vadeli komplikasyonlar aşağıdaki gibidir;

  • Hafif ya da orta şiddette ağrı
  • Şişme
  • Morarma
  • Dudaklarınızın ve çenenizin geçici uyuşması
  • Özellikle çene, burun, dudaklar, yanaklar veya dilde karıncalanma
  • Burun ve/veya ağızdan hafif kanama
  • Çene eklemi ağrısı veya sınırlı hareket
  • Kesi yerlerinde enfeksiyon
  • Mide bulantısı ya da kusma

Bununla birlikte düzeltici veya kozmetik çene ameliyatı düşüncesi hem göz korkutucu hem de zaman alıcı olsa da, çoğu hasta çene ucu ameliyatının faydalarının hayatlarını değiştirdiğini ve harcanan zamana ve emeğe değer olduğunu düşünür.

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 5 / 5. Puanlama sayısı: 1

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Kilo Verme

En Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?

0
Fit bir vücuda sahip olmak, kadın erkek herkesin arzuladığı bir durum. Ancak bazen hareketsiz yaşam tarzı, bazen doğuştan gelen bazı hastalıklar ve hormonal bozukluklar,...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...