back to top
Ana SayfaBurun EstetiğiRinoplasti ve Septoplasti Arasındaki Farklar Nelerdir?

Rinoplasti ve Septoplasti Arasındaki Farklar Nelerdir?

5
(2)

Çoğu insan için, burun ameliyatı dendiği zaman ilk akla gelen burun görünümünü iyileştiren cerrahi bir uygulama olan rinoplastidir. Rinoplastinin yanı sıra daha az bilinen bir uygulama daha vardır. Bu da, burnun işlevselliğini (yani nefes alma) iyileştiren bir burun ameliyatı olan septoplastidir.

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Bu iki burun ameliyatından son derece başarılı sonuçlar alınabilir ve hatta burnun hem görünümünü hem de işlevini geliştirmek için kombine olarak uygulanabilir. Her ikisi de birer burun ameliyatı olan Rinoplasti ve Septoplasti nedir beraber bakalım.

Septoplasti, kemik ve kıkırdak dokularının düzeltilmesi  için yapılan bir burun ameliyatıdır.

Burun tıkanıklığı ve beraberinde oluşan nefes alma şikayeti günümüzde sıkça rastlanan şikayetlerdendir. Bu şikayetlerin sebeplerinden biri de septum deviasyonudur. Her iki burun deliğini birbirinden ayıran ortadaki kısma, nazal septum denir. Bu kısım (septum) kıkırdak ile ince bir kemik yapıdan oluşur ve üzeri mukozayla örtülüdür. İki burun deliğini birbirinden ayıran ortadaki kısmın sağa ya da sola eğilmesine septum deviasyonu (deviasyon) denir.

Kemik ve kıkırdak dokularının düzenlenmesinin yapıldığı cerrahi operasyon ise Septoplasti’dir.

Septum deviasyon (burnun iki tarafı arasındaki duvar eğriliği), en yaygın olarak doğum sırasındaki bir yaralanma veya travma nedeniyle ortaya çıkar. Hafif eğri septum yaygın bir durumdur. Ancak, herkes burnun bir tarafının sürekli tıkanması ve yeteri kadar nefes alamama gibi şikayetler yaşamaz. Bu şikayetlerin yaşanması durumda ise, Septoplasti ile eğrilmiş septum düzeltilebilir ve burun nefes almak için daha iyi hale getirilir. 

Rinoplasti (burun estetiği) ve septoplasti arasındaki önemli bir fark, yalnızca septoplasti ameliyatı oluyorsanız, burnunuzun dış kısmında herhangi bir değişiklik olmamasıdır.  Burununuzun estetik görünümünde de değişiklik istiyorsanız burun estetiği de olmanız gerekecektir.

rinoplasti
Rinoplasti (burun estetiği) ve septoplasti arasındaki önemli bir fark, SADECE bir septoplasti oluyorsanız, burnunuzun dış kısmında herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

Rinoplasti, estetik olarak burna istenilen şekli vermektir.

Rinoplasti, özellikle burundaki şekil bozukluklarının düzeltildiği cerrahi operasyondur. Bu operasyon ile  burnu uzatılabilir, genişletilebilir, burun köprüsü güçlendirilebilir veya düzeltilebilir, burun açısı iyileştirilebilir, burun ucunun şeklini veya boyutu ayarlanabilir veya bir dizi başka estetik iyileştirme yapılabilir. Kısaca rinoplasti ile, burnun daha dengeli ve estetik olarak hoş görünmesi sağlanabilir.

Rinoplasti – Septoplasti arasında bazı farklılıklar vardır. Ana farklılıklar şöyle sıralanabilir:

  • Amaç: Septoplasti fonksiyonel düzelme, rinoplasti ise estetik görünümde iyileşme sağlar.
  • Düzeltme Yapılan Alanlar: Septoplasti septum ve iç burun yapılarını değiştirirken; Rinoplasti (burun estetiği) dış görünümü etkileyen yapıları değiştirir.
  • Cerrahi Teknik: Septoplasti burun içinde endonazal teknikler kullanırken; Rinoplasti (burun estetiği) kapalı veya açık cerrahi yaklaşım kullanabilir.
  • Yara izi: Septoplasti belirgin bir yara izi bırakmazken; burun estetiği (açık cerrahi yaklaşım kullanılıyorsa) burnun tabanında göze çarpmayan bir yara izi bırakabilir.
  • Sigorta Kapsamı: Septoplasti kısmen veya tamamen sigorta kapsamında olabilirken; burun estetiği genellikle sigorta kapsamında değildir.
Benim için hangi burun ameliyatı gereklidir diye soruyorsanız; bu sorunun doğru cevabı için deneyimli ve güvenilir bir cerraha danışmak önemli olacaktır.

Burun ameliyatları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Vanity Estetik’in deneyimli kadrosu ile iletişime geçebilirsiniz.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.

Kaynaklar

Ioannis Georgiou https://www.researchgate.net/profile/Ioannis-Georgiou-8/publication/23790049_The_role_of_antibiotics_in_rhinoplasty_and_septoplasty_A_literature_review/links/00b495231e2754244c000000/The-role-of-antibiotics-in-rhinoplasty-and-septoplasty-A-literature-review.pdf

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 5 / 5. Puanlama sayısı: 2

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

cilt beyazlatma

Cilt Beyazlatmanın Doğal Yöntemleri Nelerdir?

0
Cilt, birtakım etkenlerden dolayı zamanla renk değiştirebilir. Özellikle genital bölge ve koltuk altında cilt koyulaşması daha sık görülür. Cilt lekeleri estetik olmayan görünümlere neden...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...