back to top

Akne İzleri

0
(0)

Aknelerle mücadele, ilerleyen yaşlarda dahi sürebilir. Ne yazık ki birçok kişi -zamanla, akne belirtilerine ilişkin ciddi bir düşüş yaşayacak kadar şanslı olsa da- ergenliğe bağlı cilt sorunlarının korkunç anımsamalarıyla karşı karşıya kalabilirler. Bunlar, akne izleridir. Adından da anlaşılacağı gibi akne izleri, ciltteki, akneyle ilişkili derin travmanın doğrudan bir sonucudur. Bu izler, cilde düzensiz bir görünüm kazandırmakla kalmaz; aynı zamanda, cildin genel dokusunu da dramatik olarak değiştirir ve zamanla iyileşmeleri, her zaman söz konusu değildir. Akne izleri, ciltteki çukurlu veya kabarık bölgelerde görülebilirler. Bu izlere, yüzde ve vücutta rastlanmak mümkündür.

Akne İzleri Nasıl Oluşur?

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Akne izleri, folikül veya gözeneğin, aşırı yağla, ölü deri hücreleriyle ve bakterilerle dolması sonucu oluşur. Gözenekler şişmeye devam eder ve folikül duvarında bir kırılmaya neden olur. Bu kırılma, cildin yüzeyine yakın bir yerde meydana gelirse, ortaya çıkan iz genellikle küçüktür ve oldukça çabuk iyileşir. Ancak folikül duvarında derin bir kırılma olmuşsa, enfekte olmuş materyalin dermise dökülmesinden ve sağlıklı cilt dokusunu tahrip etmesinden dolayı daha ciddi izler gözlemlenir.

Dermise yapılan hasarın onarılması için, cilt yeni kolejen lifleri üretir. Kolajen, cilde daha fazla güç ve esneklik sağlayabilir. Ancak akne izleri oluştuktan sonra yapılan bu ”tamir çalışması”, hasar öncesindeki pürüzsüz ve kusursuz görünümü nadiren sağlayabilir.

İz Oluşumuna Yol Açan Akne Tipleri

Konu akne izlerine geldiğinde -iz oluşumu konusunda, diğerlerinden daha çok eğilimli olan- birçok akne tipi vardır. Siyah ve beyaz noktalar, nadiren izle sonuçlanır ancak kistik akne veya nodüller gibi iltihaplı akneler, uzun süreli izler oluşturmaya daha yatkındır. Çünkü bu akne formları, derinin derin katmanlarını etkiler. Akne izleri için birçok değişken söz konusudur ve aşağıdaki gibi bazı durumlar, izlerin ortaya çıkmasında etkilidir:

1.Akneye dokunmak veya akneyi soymak: Akneye dokunulması veya aknenin soyulması, ciltte bir travmaya neden olur ve bu durum da, akne izleri oluşumunu meydana getirir. Aynı zamanda, iyileşme sürecini de geciktirir.

Çözüm: Akneyi tahriş edecek herhangi bir şeyi kesinlikle yapmayın. Hatta akneye dokunmayın! Bu uyarıların dikkate alınmaması, kalıcı iz oluşumunun en sık nedenleri arasındadır.

2.Tedavi olmamak: Akne tedavisine geç kalanlar, akne izleri konusunda daha risklidir.

3.Genetik: Ailenizde akne izlerine rastlanıyorsa, bu sorunu yaşama olasılığınız yüksektir.

Akne İzleri Nasıl Önlenir?

Akne izlerinin başlangıcını, hatta ortaya çıkma koşullarını önlemek için birçok adım atılabilir. İlk olarak, iltihaplı aknelerin mümkün olduğu en iyi ve en çabuk şekilde azalması sağlanmalıdır. Akne oluşumu gözlemlenmeye başladığı an tedavi edilmesi önemlidir. Yapılacak en iyi şey, aknelerin mümkün olduğu kadar hızlı ve etkili bir şekilde kontrol altına alınmasıdır. Eğer gerekliyse, deneyimli bir dermatoloğun yardımına da başvurabilirsiniz.

İkinci adım, aknenin soyulmasının ve sıkılmasının önüne geçmektir. Önüne geçilmediği takdirde, soyulan/kopan parçalar dermisin daha derinine ulaşabilir. Bu sırada da, diğer dokulara enfeksiyon yayılır ve iltihap, kötüleşir. Yara kabuklarının soyulması da engellenmelidir. Çünkü bu kabuklar -herhangi bir yaranın iyileşmesini sağlamak için- doğal bir bandaj görevine sahiptir. Ancak bu hareketten kaçınılmazsa, iyileşme süreci uzar ve iz riski artar.

Daha şiddetli vakalarda, olabilecek en iyi tedavi planı uygulansa dahi akne izleri gözlemlenebilir. Ancak izlerin görünümünü en aza indirmeye yardımcı olabilecek prosedürler de vardır. Cilt dokusunu geliştiren ve iz görünümünü azaltan tadavilerden bazıları:

Kimyasal Peeling: Asit bazlı bir çözelti, lokal olarak ya tüm yüze ya da -iz kaynaklı çukurların bulunduğu- bazı bölgelere uygulanır. Tedavinin amacı, cildin dış katmanını arındırmak ve kolajen onarımını uyarmaktır.

Dermal Dolgu: Belotero, Juvederm veya Restylane gibi enjekte edilebilir hiyaluronik asitler, cilt dokusunu pürüzsüzleştirmeye yardımcı olmak için, akne izleri nedeniyle oluşan çukurlara enjekte edilir. Ancak dermal dolgu maddeleri geçicidir dolayısıyla iz onarımını maksimize etmek için çoklu seanslar halinde uygulanması önerilir.

Lazerle Cilt Yenileme: Fraksiyonel lazer, cildi arındırmak için kontrollü lazerler sunar.

Tavsiye edilen tedavilerin sayısı ve bu tedavilerin gerektirdiği dinlenme süresi genellikle değiştiğinden -ihtiyacınıza ve yaşam tarzınıza en uygun olan lazer tedavisi konusunda- uzmanınıza danışmanız en iyisidir.

Ne Düşünüyorsunuz?

Akneler konusunda siz de şikayetçi misiniz? Aknelerden korunmak için geliştirdiğiniz cilt bakım alışkanlıklarınız var mı? Düşünce ve deneyimlerinizi, bizimle ve okuyucularla paylaşın!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 0 / 5. Puanlama sayısı: 0

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Kilo Verme

En Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?

0
Fit bir vücuda sahip olmak, kadın erkek herkesin arzuladığı bir durum. Ancak bazen hareketsiz yaşam tarzı, bazen doğuştan gelen bazı hastalıklar ve hormonal bozukluklar,...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...