back to top
Ana SayfaPüf NoktalarıSağlıklı Cilt Bakım Alışkanlıkları

Sağlıklı Cilt Bakım Alışkanlıkları

0
(0)

Bazı kadınlar, parlak bir ciltle doğacak kadar şanslıdır. Ancak sağlıklı cilt bakım alışkanlıkları edinmenin, büyük bir fark yarattığı ve özgüveni büyük ölçüde arttırdığı da reddedilemez. Dolayısıyla harika bir ciltle doğmamışsanız ve daha da kötüsü; alerjik reaksiyon gösteriyorsanız, güneş yanığına ve diğer küçük çaplı cilt problemlerine yatkınsanız, size çözüm önerilerinden bahsedebiliriz!

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Modern tıp bilimi, artık sağlıklı bir cilde ulaşmamızı mümkün kıldı. Çeşitli cilt bakım ürünleri, insanların ciltlerine genç ve parlak bir görünüm kazandırmak için üretildi. Uzmanların tavsiye ettiği ürünleri takip etmenizin yanında -konu cilt bakımına geldiğinde- sağlıklı cilt bakım alışkanlıkları elde etmek de son derece faydalıdır.

Bu yazımızda, daha temiz ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak için, en iyi sağlıklı cilt bakım önerilerini bulabilirsiniz.

Güneş koruyucuları her daim kullanın.

Cilt, güneşin yaydığı ultraviyole ışınlara (UV) karşı, yalnızca ince bir koruma tabakasına sahiptir. Bu nedenle dışarıda çok fazla zaman geçirirseniz, cildiniz zarar görebilir. Güneş ışınlarına yalnızca birkaç dakika maruz kalsanız bile, cildinizde -o ana kadar dahi- güneş yanığının meydana gelmiş olabileceğini bilmeniz önemlidir. Diğer yandan, güneş ışığına çok fazla maruz kalmanız, yalnızca güneş yanığına neden olmaz; aynı zamanda cilt kanseri riskini de artırabilir. Dışarıdaysanız, koruma faktörünün (SPF) en az 30 olduğu bir güneş koruyucu kullandığınızdan emin olun. Böylece, güneş altında herhangi bir risk almadan daha uzun süre kalabilirsiniz. Ayrıca güneş koruyucu losyonlar, yalnızca güneşten korunmak için kullanılmaz. Nemlendirici özellikler de içerdiğinden, kırışıklıkların ve düzensiz cilt tonlarının gelişmesini de önleyebilir. En iyi sonuç için -özellikle gün içinde güneşe maruz kalıyorsanız- her iki saatte bir güneş koruyucu uygulayın.

Güneş koruyucu losyon uygulamasının yanı sıra, kendinizi UV ışınlarına karşı korumak için, ekstra adımlar atmanız önemlidir. Bu ışınların cilt tarafından emilimini engellemek adına uzun kollu bir gömlek veya şapka tercih edebilirsiniz.

Hem cildinize hem de beslenme alışkanlığınıza antioksidanları ekleyin.

Cildin hasar görmesinin nedenlerinden biri de, -cilde zarar veren- kirlilik ve serbest radikallerdir. Çevreden gelen toksinlere karşı savaşınızda yardımcı olması için, antioksidanlar kullanılmalıdır. Bu durum yalnızca cilt için değil; içsel faktörler için de geçerlidir. Antioksidanlar, serbest radikallerin yol açtığı zararlara karşı savaşarak harikalar yaratır. Bu nedenle cilt bakım ürünleri satın alırken, bu ürünlerin A, E ve C vitaminleri gibi antioksidanlar içerdiğinden emin olun. Ayrıca vücudunuzdaki serbest radikallerle de savaşabilir böylece cildinize, içten bir parlaklık kazandırabilirsiniz. Bu durumu çilek, nar, portakal ve yeşil yapraklı sebzeler gibi besinler tüketerek sağlayabilirsiniz. Ayrıca tüketilen gıdalarla sağlıklı bir cilde sahip olmanın sırrı, dengeli bir beslenme alışkanlığıdır. Bu bakımdan, kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükseltmekten kaçınmanız oldukça önemlidir çünkü kan şekerindeki bu ivme kırışıklık, sivilce ve kızarıklık gibi deri anomalilerine neden olabilir.

Düzenli olarak peeling yapın.

Cilt, düzenli olarak ölü deriyi döker ve ölü deri tabakaları temizlenmezse bu durum, kimi kuru lekelere, aknelere ve eşit olmayan cilt tonlarına neden olur. Peeling -yeni cildi ortaya çıkarmak için- ölü deri tabakalarını temizlemenin harika bir yoludur. Ancak cildiniz, acı veren kızarıklık veya aknelere eğilimliyse, peeling yapmak daha çok acı verebilir. Çünkü peeling esnasında cildi, sertçe ovmak gerekebilir. Bu tip hassas ciltler için, yumuşak mikroboncuklar içeren temizleyiciler kullanın. Böylece cildiniz, tahriş olmayacaktır.

Diğer yandan kimyasal temizleyicilerle ölü deri hücrelerini temizleme fikrine, sık sık başvurmayın. Çünkü kimyasal peelingler, cildin normalden daha fazla deri atmasına yol açabilir. Yine de kullanacaksanız, bu peelinglerin alfa hidroksi asitler ve retinoidler gibi doğal bileşenler içerdiğinden emin olun çünkü bu bileşenler -daha yumuşak bir cilt sağlayan- kolajen üretimini harekete geçirir.

Cilt bakım alışkanlıklarınıza egzersizi de ekleyin.

Egzersiz, yalnızca iyi tonlanmış kaslara ulaşma açısından yararlı değildir. Terlemek -atıkları deriden uzak tutmak ve besin maddelerini taşımak konusunda sorumlu olan- lenf sistemini de uyarır. Lenf sistemi -dolaşım sisteminin aksine- kendi pompalama mekanizmasına sahip değildir dolayısıyla vücudu sağlıklı tutmak için, doğru bir beslenme düzeninin olması ve egzersiz yapmak önemlidir. Ayrıca egzersiz, cildi sıkılaştırarak, daha genç bir görünüm kazandırmaya da yardımcı olur. Terlemek ise, kirlerden arınmanın bir yolu olduğu için cildi temizler.

Yeterli miktarda uyuduğunuzdan emin olun.

Güzellik uykusu kavramı, gençlik ışığını sürdürmekten gelir. Çalışmalar, yeterli miktarda uyumayan insanların, kırışıklık konusunda eğilimli olduklarını ortaya koymaktadır. Ayrıca uyku eksikliği, cildin gerilme direncini de etkiler. Dolayısıyla, yeterli miktarda uyumadığınız takdirde, sarkmış bir cilt olasılığını güçlendirirsiniz. Her gece, en az 8 saat uyumanız, iyi bir cilt için çok önemlidir. Aslında yeterince uykunuzu almazsanız -şiş gözler veya gözlerin etrafındaki koyu halkalar gibi- cildinize olan etkileri hemen görebilirsiniz.

Sağlığınıza dikkat ettiğiniz, egzersiz yaptığınız, dengeli bir beslenme programına bağlı kaldığınız ve hijyeni, sürekli olarak sağladığınız takdirde, sağlıklı bir cilde sahip olmak son derece kolaydır.

Ne Düşünüyorsunuz?

Cilt bakımınıza özen gösteriyor musunuz? Verdiğimiz bilgileri faydalı buldunuz mu? Düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi bizimle ve okuyucularımızla yorum olarak paylaşın!


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.

Kaynaklar

Koji Mizukoshi https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/srt.12012

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 0 / 5. Puanlama sayısı: 0

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Kilo Verme

En Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?

0
Fit bir vücuda sahip olmak, kadın erkek herkesin arzuladığı bir durum. Ancak bazen hareketsiz yaşam tarzı, bazen doğuştan gelen bazı hastalıklar ve hormonal bozukluklar,...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...