back to top
Ana SayfaPüf NoktalarıEstetik Ameliyat Hakkında Sevdiklerinizle Konuşmanın İyi ve Kötü Yanları

Estetik Ameliyat Hakkında Sevdiklerinizle Konuşmanın İyi ve Kötü Yanları

1
(1)

Mary*, kocası bir kere daha ona yeni bir araba almayı teklif ettiğinde ameliyata giriyordu.  Meme büyütme ameliyatı hakkında, “Beni defalarca vazgeçirmeye çalıştı,” diyor. İyi bir stratejisi de vardı: ona aylardır gözünün üstünde olduğu arabayı —  $30,000 değerindeki 2015 model bir Mustang Ecoboost’u — teklif etmek. Ama denemeleri başarısız oldu. İmplantlar hakkında, “Bu, kendim için yapmak istediğim bir şeydi, bu yüzden yaptım,” diyor. 2015 yılının Mart ayında olduğu estetik ameliyat sonrasındaki birkaç haftanın ardından kocacığı sonuçlardan oldukça mutlu. Mary, “Bunun bir çeşit iç çatışma olduğunu söylüyor çünkü bu benim ama ben [fiziksel olarak] farklı bir kadın olarak hissediyorum,” diye açıklıyor. Eşi, “Neredeyse seni aldatıyormuş gibi hissediyorum,” diyor.

Estetik Ameliyat ve Başka İnsanlar

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Spektrumun öbür ucunda John* bulunuyor. Eşinin meme dikleştirme ve karın germe ameliyatları sonrasında artık onu çekici bulmadığını ve “yakınlık içeren herhangi bir davranışı başlatmak” için rahat hissetmediğini söylüyor.

“Bu çok garip bir dinamik, giysilerin içinde harika göründüğünü düşünüyorum ve giyinme biçimini beğeniyorum ama kıyafetler çıktığında bunların hepsi kayboluyor,” diyor.

Eşinin ameliyatının 15 hafta sonrasında John, 11 yıldan fazla süredir “bildiği ve sevdiği bir şeyde” oluşan değişimi kabul etmekte zorlandığını yazarak ifade ediyor.

Eşinin göğüsleri hakkında “Nasıl görünmeleri ve hissedilmeleri gerektiğini biliyorum,” diyor. Bazen, geri çıkamayacağım bu tavşan deliğinin çok derinlerindeymişim gibi hissediyorum.”

John’un hikayesi sık rastlanır bir hikaye değil ancak birçok insan, bıçak altına yatma kararlarını açıkladıklarında arkadaşlarının ve ailelerinin negatif tepkileriyle karşılaştıklarını belirtiyor.

“Kırık Değilim”

Bir hasta, “Yedi yıldır en iyi arkadaşlarımdan biriyle acı verici bir mesajlaşma çatışması geçirdim,” diye yazıyor. Bir başkası, operasyonundan niçin kimseye söz etmediğini açıklıyor: “Kimin ne düşündüğü ve kimin deli olduğunuzu düşündüğü bir yana, kararı vermek, iyileşmek ve değişimler yeterince stresli!”

Ancak sırrı saklamak, estetik cerrahiyi çevreleyen dezenformasyonu yalnızca sürdürüyor. Naomi, “Bu ameliyatın insanları bu şekilde bölebilmesi gülünç. Durum, sevilen bir kişinin gösteriş için ölümünü riske ettiği gibi görülebilir ancak bazı insanlar içinde yaşadığımız kültürün kadınlara doğal olmasını söylemekle birlikte yalnızca ameliyatla erişilebilecek idealleri dayattığını unutuyor. Bir parçam bu konuda doğrucu olmamı istiyor ama [insanların] bunu onaylamayacağını hissediyorum.”

Naomi, zor yoldan öğrendi. Naomi, geçireceği anne estetiğinden bahsettiğinde bir kadın “çok çirkinleşti”. Naomi, “[Dedi ki] sadece estetik ameliyat olarak hayatımın daha iyi olacağını düşündüğüm için aptalmışım,” diye hatırlıyor. “Ameliyatımdan önceki gün beni vazgeçirmeye çalıştı, bana küfretti, daha sonra benimle ‘işinin bittiğini’ söyledi ve bir daha benimle konuşmadı.”

Naomi, 2014 yılının Şubat ayında ameliyat oldu ve eski arkadaşıyla arası hiç düzelmedi. Kadının tepkisinin “benle ilgili olmaktan çok kendisiyle ilgili” olduğunu fark etti.

“Beni, yalnızca bebek sonrası vücudu ile ilgili kendini daha iyi hissetmek için seviyordu,” diyor Naomi. “Endişelerinin benimle bir ilgisi yoktu, bu yüzden nihayetinde bunu kişisel algılamamayı öğrendim.”

Önemli olan Naomi’nin kararı ile ilgili nasıl hissettiğiydi. “Bu anne estetiğini ‘beni tamir eden’ bir şey olarak değil, sadece vücudumu güzelleştiren bir şey olarak görüyorum,” diyor. “’Tamir etmek’ kırık şeyler için uygundur, sizi bilmem ama ben kırık değilim.”

“Anne Uf Oldu”

Doktor Tiffany McCormack’ın 9 ve 11 yaşlarında iki genç oğlu var, yani karmaşık bir ameliyat bir yana herhangi bir şeyi bir çocuğa açıklamanın ne kadar zor olabileceğini ilk elden biliyor.

“Çocuklarla az çok olabilir,” diyor. “Ne olup bittiğine dair bir fikirleri olsun istiyorlar. İlla oturup tüm detayları incelemeye ihtiyaçları yok. Bunu umursamıyorlar. Yalnızca sizin iyi olacağınızı bilmeye ihtiyaçları var.”

Ne yazık ki 13 yaşındaki çocuğunuza “Anne uf oldu” demeniz muhtemelen işe yaramayacaktır. Doktor Dana Goldberg, “Gerçeği başka yollardan öğrenmelerindense arkadaşlarınız, aileniz ve çocuklarınızla açık ve dürüst bir konuşma yapmanızın her zaman daha iyi olduğunu düşünüyorum,” diyor. “Aksi halde ayrı tutulmuşlar gibi görünür ve güven sorunları ortaya çıkar.”

Ancak halihazırda hormonları yüksek bir ergene plastik cerrahiden bahsederken hepimizin kaçınmak isteyeceği utanç duygusunu besliyor musunuz? Yıllar önce göğüs büyütme operasyonu geçiren ve kızına aynı hayat değiştiren deneyimini sunmak isteyen bir annenin ikilemi buydu. “Sevgili İhtiyat” isimli tavsiye köşesine: “Onun da [bedeni ile] ilgili benim kadar utangaç olduğundan şüpheleniyorum,” diye yazdı. Yine de, estetik ameliyat seçeneğinden bahsederek “Vücudunda herhangi bir sorun olduğunu düşünmesini istemiyorum.”

Doktor Goldberg, bu durumla ilgili olarak şunları söylüyor: “Vücudunuzla ilgili bu derece tatminsizliği göstermekte, neredeyse kızınızın kendi vücudu ile ilgili bir kompleksinin olmasına katkı sağlayabileceğiniz açık bir risk vardır. Ancak bunun için bir yol vardır. Neden bu operasyonu yaptırmak istediğinizi düşünün.”

Birçok doktorun söylediklerine paralel olarak Doktor Goldberg, muayene ettiği her kadının herhangi bir operasyon geçirmek için belli bir (ya da bazen birkaç) sebebi olduğunu söylüyor. Duyduğu açıklamaları, “’Çocuklardan sonra biçimimi kaybettim.’ ‘Aynı beden üst ve alt kıyafetleri alabilmek istiyorum.’” diye açıklıyor. “’Kendimi iyi hissetmiyorum, daha büyük memelerim olsa daha seksi olurdum,’ gibi şeyler söylemiyorlar. Böyle şeyler duymuyorum.”

“Kimse Gerçekten Bilmiyor”

John zamanı geri alabilse, eşi meme dikleştirme ve karın germe operasyonları olmadan önce biliyor olmak istediği tek bir şey vardı: implantların nasıl hissettireceği.

Eşinin ameliyat sonrası görünüşüne olan ters tepkisi ile ilgili, “Uç bir azınlıkta olduğumun farkındayım. Eşimi seviyorum… Görünüşünün ötesinde eşimle ilgili sevdiğim pek çok şey var.”

Onun sinirlerini bozan şey, eşinin ameliyat olmasıyla ilgili şüpheleri oluştuğunda bunları paylaşmamış olması. “Keşke fikrimin değiştiğini ona söyleseydim. Bence dürüst olmalısınız,” diyor.

Gayet tabii, estetik ameliyat olan kişi siz olduğunuzda sevdiklerinizin düşüncelerini duymak zor olabilir. Mary diyor ki: “Onların endişelerini dinleyin ama bu endişelere şüpheyle yaklaşın.” Çünkü sevdikleri “tüm eksikliklerini, önceki tüm kararlarını, tüm gelgitlerimi” bildikleri için meme büyütme ameliyatı olma isteğinin “yalnızca başka bir dönem” olduğunu düşündüler.

Mary, “Bu, ciddi bir şey olarak görülmedi,” diyor. Ancak neyin tehlikede olduğunu biliyordu: güveni. İnsanların böylesi kişisel bir kararı anlaması zor, diye ekliyor. “Sizden başka hiç kimse araştırmak için ne kadar enerji ve çaba harcadığınızı ya da bu kararı alırken ne kadar zaman ve enerji harcadığınızı bilmiyor.”

*İsimler değiştirilmiştir

 


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.

Kaynaklar

Psychological Outcomes Amongst Cleft Patients and Their Families https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0007122697912753

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 1 / 5. Puanlama sayısı: 1

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Kilo Verme

En Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?

0
Fit bir vücuda sahip olmak, kadın erkek herkesin arzuladığı bir durum. Ancak bazen hareketsiz yaşam tarzı, bazen doğuştan gelen bazı hastalıklar ve hormonal bozukluklar,...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...