back to top
Ana SayfaPüf NoktalarıYaşlı İnsanlar Günden Güne Daha Fazla Estetik Ameliyat Oluyorlar

Yaşlı İnsanlar Günden Güne Daha Fazla Estetik Ameliyat Oluyorlar

2
(1)

Yaşlı İnsanlar ve Estetik Cerrahi

Tombala gecelerini ve indirimli yemekleri unutun: Bugünlerde yaşlı insanlar hiç olmadıkları kadar aktif ve enerjikler. 65 yaşının üstündekiler iş, hobi ve geziyle dolu zengin hayatlar yaşıyor ve çoğu, görünüşlerinin hissettiklerine uyması için biraz yardım arıyor.

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Cyntia*, “Yaşımın insanı gibi hissetmiyordum ve tüm bu sarkan deriye sahip olmak sinir bozucuydu. Daha önce karın estetiğini düşünmüştüm ama hep bunun çok pahalı olacağını düşünüp bu fikri bir kenara attım. Ama tekrar bunun üzerine düşünmeye başladım ve yalnızca bir hayal olan bir şey için temel oluşturmaya başladım.”

Aylar süren araştırma ve planlama sonucunda Cynthia 2014 yılının Ağustos ayında nihayet karın estetiği oldu. “Çok mutlu hissediyorum!” diye açıklıyor. “XL-XXL bedenken S bedene düştüm! 20’lerinde bir üniversite öğrencisi olan torunum 30’larımda gibi göründüğüm yorumunu yaptı. Özellikle 67 yaşına girmek üzere olan biri olarak bu iltifatı kesinlikle kabul ederim!”

Cynthia yalnız değil. 60’larında, 70’lerinde ve hatta 80’lerinde olup altın yıllarını kozmetik bir operasyonla daha iyi hale getirmek isteyen pek çok kişiden bir tanesi. Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Topluluğu’na (AEPCT) göre 2014 yılında 65 yaş ve üzeri kişilere 1 milyondan fazla cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi uygulandı. Bu, son beş yılda %63 artan ve son 15 yılda %320 artan bir sayıdır. 18 yaşının üstündeki her yaş grubuna uygulanan tedavi sayısı artsa da 65 ve üzeri grubu, piyasada 2015’ten beri istikrarlı bir artış gösteren tek gruptur. Bu yaş grubu 2014’teki toplam uygulamaların %10.4’ünü oluşturdu. 2005’te bu oran yalnızca %4.6 idi.

Hangi Operasyonları Seçiyorlar?

Yaşlı insanlar arasında en popüler olan uygulamalar arasında yüz germe ve göz kapağı ameliyatı gibi gençliğe yönelik operasyonların olması şaşırtıcı değildir. Ancak şaşırtıcı olan, her çeşit elektif tedavinin popülerliğindeki artıştır. AEPCT tarafından bildirildiği gibi meme büyütme operasyonu son beş yılda neredeyse %30 artmıştır. Aynı sürede botoks %97 artmıştır, öte yandan burun estetiği %343 ile şaşırtıcı derecede büyüme göstermiştir.

Cynthia’nın estetik cerrahı, “Her çeşit plastik cerrahi için ileri yaşlı yetişkinlerde kesinlikle bir artış gördüm,” diye açıklıyor. “Benim için sebep oldukça açık. İnsanlar artık daha uzun süre ve daha iyi sağlıkla yaşıyorlar. Yaşlıların çoğu düzenli egzersiz yaparak formlarını korumaya çalışıyor. Hepimiz hissettiğimiz kadar iyi görünmek istiyoruz. Bu grup, genç gruptan aslında çok da farklı değil.”

67 yaşındaki Nadine, “Bir gün aynaya baktım ve ‘Bana ne oldu?’ dedim,” diyor. “2013 yılında yüz germe operasyonu olmaya karar verdim. Şunu söylemeliyim ki ameliyata [cerrahımın] annesi gibi hissederek girdim ve ameliyattan onun kız kardeşi gibi hissederek çıktım.”

Nadine, ameliyattan sonra çok doğal göründüğünü, ameliyatın kendisiyle ilgili psikolojik olarak nasıl hissettiğini değiştirdiğini söylüyor: “Eskimiş hissetmek yerine artık yeni ve canlı bir ruhum var.”

İş Yaşamı ve Özel Hayat

Bu canlandırılmış tavır, hayatın diğer alanlarında da olumlu bir etki yaratabilir. İnsanlar daha uzun yaşamaya devam ettikçe çoğu ömürlerinin ileri dönemlerinde yaşıyor. Washington Times gazetesinin hazırladığı habere göre bazıları plastik cerrahiyi iş piyasasında güvenli ve yeterli hissetmelerine yardımcı olma yolu olarak kullanıyor.

2009’da mini karın germe operasyonu olan Peg, “İşim, yüksek enerji talep ediyor,” diyor. “Bu operasyonla kendimi iş piyasasında fiziksel olarak yeterli hale getirdim ve şimdi gerçekte hissettiğim gibi görünüyorum: aktif, enerjisi yüksek, profesyonel bir kadın olarak!”

Özellikle boşanma yaşayan ya da eşlerini kaybeden diğerleri için plastik cerrahi, randevulaşma dünyasına tekrar katılırlarken yeniden çekici hissetmelerini sağladı.

Leiko, uzun yıllar evli kaldığı kocasından boşandıktan sonra vajinoplasti olan binlerce kadından biridir. “60’lı yaşlarımdayım, umursamayacak kadar yaşlanana kadar harika seks yapmak istiyordum,” diyor. “Yeniden randevulaşmaya başladım ve tabii ki seks yaptım ama utangaç hissettim. Son deneyimlerimin olabileceklerinden daha az olmasına istekli değildim… Bu operasyonu yaptırdığım için mutluyum ve yine olsa yine yapardım.”

Estetik Ameliyatlar Yaşlı İnsanlar için Güvenli Mi?

Daha çok yaşlı tüketicinin estetik ameliyat olmasıyla bu operasyonların güvenliği ile ilgili artan bir endişe oluşmuştur — bu operasyonları kendileri için değerlendirenler arasında bile.

Meme büyütme ameliyatını 2014 sonu için planlayan Lisa*, “65 yaşımda böyle bir operasyon geçirmek için çok yaşlı hissediyorum,” diyor. “Olabilecek pek çok şey beni korkutuyor. Anestezi, nevroz, mamogramların kanserli durumları göstermemesi gibi durumlardan korkuyorum. Öte yandan, bunu uzun süredir istiyordum.”

Beş yıl önce Doktor Hopkins en yaşlı hastasını, boynundaki sarkık deriyi düzelttirmek isteyen 85 yaşında bir kadını tedavi etti: “Ailesindeki herkesin 100 yaşını gördüğünü söyledi, bu nedenle gelecek 15 yılda iyi görünmek istiyordu. Ameliyatı iyi geçti, şu anda sağlık durumu iyi olarak devam ediyor.”

Doktor Hopkins’e göre ameliyat öncesinde sağlığın iyi olması bu ameliyatları uygulamak için çok önemlidir. Doktor Hopkins, “Özellikle elektif ameliyatlarda, her ameliyatta olduğu gibi her bir bireyi ameliyat etme kararı almadan önce cerrahın tıbbi tetkikleri iyi şekilde yapması zorunludur. Bir kişinin yaşlı olması, sağlık durumunun kötü olduğu anlamına gelmez. 50 yaşından genç olup sağlık durumu ameliyat için uygun olmayan kişilerle tanıştım. Bu fiziksel yaşla değil psikolojik yaşla ilgilidir,” diyor.

Plastik cerrahinin ileri yaştaki hastalar üzerindeki etkilerini araştıran çalışma sayısı şaşırtıcı derecede azdır, ama mevcut çalışmalar 65 yaşından genç ve 65 yaşından yaşlı hastalarda görülen komplikasyonlar arasında belirli bir fark görmemiştir. Vanderbilt Üniversitesi tarafından yürütülen, yakınlarda yapılan bir çalışmada doktorlar beş yıllık bir sürede 129,000’den fazla hastayi inceledi ve daha yaşlı olan gruptaki komplikasyon oranının %1.94, daha genç olan grupta bu oranın %1.84 olduğunu ortaya koydu.

Önemli Kriterler

Doktor Hopkins, “[Yaş ile ilgili] soru, bu ameliyat elektif olduğu için ortaya çıkıyor. Bu bir açık kalp ameliyatı olsaydı ya da bir kadın mastektomi sonrası rekonstrüktif meme ameliyatı olsaydı bu soruyu sormazdık. Sorunlar çok da farklı değildir. Bu, hala hasta seçimi ve uygun cerrahi prosedürü bulmakla ilgilidir.”

Ancak Doktor Hopkins, yaşı ileri hastaları ameliyat ederken dikkat etmek gereken bazı kriterler olduğunu belirtiyor. Doktor Hopkins,  “Kimin iyi bir aday olabileceğini seçerken ve ameliyat sırasındaki bakımları sırasında biraz daha dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu hastalar için genelde daha küçük ya da daha kısa ameliyatları tercih ediyorum. Bu grup genellikle ameliyat sürecini iyi geçirirler ama bu grubun komplikasyonlara olan toleransları daha azdır. Genç hastalara kıyasla psikolojik olarak çok daha kolay çökerler ve komplikasyonları atlatmama eğilimleri vardır,” diyor.

Doktor Hopkins bununla birlikte hayatın ileri dönemlerinde operasyon geçirmenin faydalarını görüyor. “Yaşı ileri hastaların ameliyattan sonra daha az ağrısı olduğunu fark ettim, ya da bu hastalar ağrıyı daha iyi tolore ediyor. Estetik ameliyatla ulaşılabileceklerle ilgili çok gerçekçi oldukları da görünüyor.”

Hiçbir Zaman Geç Değil

Phyllis, geçtiğimiz yıl sonunda göğüs büyütme operasyonu geçirmeden önce bu operasyon üzerine 40 yıl düşündüğünü söylüyor. “Herkesi cesaretlendiriyorum — meme büyütme ameliyatını ya da yüzünüze bir operasyon yaptırmayı değerlendiriyorsanız, konu her ne ise. Bu, hayata bakışınızı güzelleştirebilir. Daha önce sahip olmadığınız bir özgüven sağlar. İyi hissetmenizi sağlıyorsa kendiniz için bir şey yapmak için hiçbir zaman çok yaşlı değilsiniz.”


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.

Kaynaklar

Max Yeslev, MD, Varun Gupta, MD, Julian Winocour, MD, R. Bruce Shack, MD, James C. Grotting, MD, K. Kye Higdon, MD https://academic.oup.com/asj/article/35/7/864/2589198

American Academy of Dermatology https://www.aad.org/public/cosmetic/safety/safe-for-65

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 2 / 5. Puanlama sayısı: 1

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Kilo Verme

En Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?

0
Fit bir vücuda sahip olmak, kadın erkek herkesin arzuladığı bir durum. Ancak bazen hareketsiz yaşam tarzı, bazen doğuştan gelen bazı hastalıklar ve hormonal bozukluklar,...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...