back to top
Ana SayfaYüz OperasyonlarıCilt TedavileriYağlı Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yağlı Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

4.2
(5)

Cildinizin sağlıklı kalması için yağa ihtiyacı vardır, ancak fazlası gözeneklerinizi tıkayabilir. Yağlı yüz, cilt yüzeyinin altındaki aşırı aktif yağ bezlerinin sonucudur. Sebum ve yağ bezleri, cildi nemlendirmeye ve kurumasını önlemeye yardımcı olan yağlar üretir, ancak aşırı yağlı cilt gözeneklerin tıkanmasına neden olarak genellikle akne oluşumuna yol açabilir. Nemli iklimlerde yaşayan insanların yağlı cilde sahip olma olasılığı daha yüksektir. Yağlı cilt ve yağlı cilt bakımı hakkında her şeyi birlikte inceleyelim.

Yağlı cilt nedir?

Cilt Bakımı

Herkesin, cildini esnek ve nemli tutmak için belirli miktarda doğal yağa ihtiyacı vardır. Cilt tipi, yüzünüzdeki cildin ne kadar yağ ürettiğine göre belirlenir; Buna bağlı olarak cilt tipiniz kuru, karma ve yağlı olarak sınıflandırılabilir. Yağlı bir cilt tipi tam olarak göründüğü gibidir. Yüzdeki fazla yağ, kalıcı olarak parlak bir görünüm oluşturur. Bu yağlı cildin avantajlarından biri olsa da fazla parlaklık zamanla yağlı bir görünüme sebep olabilir. Yağlı cilt; siyah nokta, sivilce ve diğer akne türlerinin sıklıkla görüldüğü cilt tipidir.

Cilt neden yağlanır?

Vücudumuzun her yerinde yağ bezleri bulunur ve bu bezler, cildi nemlendirmeye ve korumaya yardımcı olan sebum adı verilen yağlı bir salgı üretir. Bazı insanlar çok fazla sebum üretir ve bu da cildin daha fazla yağlanmasına sebep olur. Cildin yağlanmasına sebep olan temel faktörler aşağıdaki gibidir;

  • Hormonlar
  • Stres
  • Hava Kirliliği
  • Düzensiz Beslenme
  • Yanlış Ürün Kullanımı
  • Aşırı Cilt Temizliği ve Yıkama
  • İlaç Tedavisi
  • Makyaj Malzemeleri ve Farklı Kozmetik Ürünler
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Yüzün yağlı olması iyi midir?

Yağlı cilt genellikle çözülmesi gereken bir problem olarak görülür. Ancak aşırı yağ üretimi çeşitli cilt problemleri yaşamak konusunda endişelere yol açabilse de, bu tür bir cilde sahip olmanın doğası gereği “kötü” bir tarafı yoktur. Aslında, yağ aslında cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. 

Yağ bezleri ve yağlı cilt görünümü doğaldır ve etkileri kişiden kişiye değişir. Bu nedenle bazı insanların cildi diğerlerinden daha yağlıdır. Yağlı cildiniz sizi rahatsız etmiyorsa onu gidermeye çalışmak için tıbbi bir neden yoktur. Bunun yanı sıra yağlı olmayan bir cilde sahip olmayı istemek de oldukça doğaldır.

Yağlı cilt nasıl temizlenir?

Cilt Bakımı

Yağlı cilt temizliği sanılanın aksine oldukça kolay bir şekilde uygulanabilir. En önemli nokta, hiçbir adımı atlamadan cilde gerekli nemi ve temizliği sağlayabilmektir. Yağlı cilt için bakım rutinine yağlı ciltler için bakım ürünleri eklemek de oldukça önemlidir.

  • Her zaman cilt bakım ürünlerinin üzerindeki etiketleri okuyun. Hassas veya akneye yatkın bir cilde sahipseniz, “yağsız” veya “komedojenik olmayan” etiketli cilt bakım ürünlerini arayın. Ayrıca retinol, retinoidler, salisilik asit, glikolik asit, benzoil peroksit ve hidroksi asitler gibi bileşenler cildin ürettiği yağ miktarını kontrol ederler. Bu maddeleri içeren ürünler ilk tercihiniz olabilir.
  • Nazik bir yüz temizleyici kullanın. Yüzünüzü periyodik olarak yıkamak, sağlıklı bir cilde sahip olmak için çok önemlidir. Ancak yüzünüzü aşırı yıkamak, cildinizin doğal yağlarının çoğunu yok edebilir. Nazik bir temizleyici, ciltteki yağı temizleme görevini yerine getirir ve aynı zamanda cildi nemlendirmek ve yatıştırmak için tasarlanmıştır. Cildi kir ve kalıntılardan düzenli olarak temizlemek için yağsız, köpüren bir yüz yıkama ürünü kullanın.
  • Cildinizi yıkadıktan sonra nemlendirici losyon kullanın. Yağsız bir nemlendirici gözenekleri tıkamaz veya leke oluşturmaz, ancak cildinizin nemli kalmasına yardımcı olur ve aşırı yağ üretme eğilimini azaltır.
  • Her gün güneş kremi kullanmaya özen gösterin. Cilt güneşten kuruduğunda, sebum üretimini artırarak yanıt verir. Günlük güneş koruyucu (SPF 30+) kullanmak hem kuru cildi hem de yağlı cildi önleyebilir.
  • Tonikleri dikkatli kullanın. Sıkılaştırıcı tonikler ciltteki fazla yağı gidermeye yardımcı olabilir, ancak çok sık kullanıldıklarında cildin kurumasına neden olabilirler. Cilt bakım rutininize bir tonik eklemek istiyorsanız, doğal bir ürün seçin ve bunu yalnızca cildinizi daha yağlı hissettiğiniz günlerde kullanın.
  • Günlük makyaj rutininize matlaştırıcı ürünler eklemeyi deneyin. Matlaştırıcı makyaj, cilde yağlı bir parlaklık vermek yerine mat bir görünüm vermek için tasarlanmış ürünler ile uygulanabilir. Yağlı ciltler için uzun vadeli bir çözüm değildir, çünkü temel nedeni ortadan kaldırmaz, ancak kısa süreli olarak yararlı olabilir.
  • Yağ emici kağıtları yanınızda bulundurun. Bu kağıtlar gün boyunca ciltteki fazla yağı gidermeye yardımcı olabilir. Fazla yağı çekmek için T bölgenize (alın, burun ve çene) hafifçe uygulayabilirsiniz.
  • Eksfoliye edici bir yüz maskesi uygulayın. Ölü cilt hücreleri fazla sebum yağlarıyla karıştığında, büyük gözenekleri tıkayabilir. Sonuç genellikle sivilce ve siyah noktalar olur. Ölü cilt hücrelerini nazikçe soymak için peeling yapan bir yüz maskesi kullanın. Tahriş olmuş cildi yatıştırmak için iltihap önleyici bileşenler içeren yüz maskelerini tercih edin.

Yağlı ciltler günde kaç kez yıkanmalı?

Cilt Bakımı

Yağlı ciltler için cilt bakım önerilerinde cildi bol su ile temizlemek de yer alır. Fakat gün içerisinde doğru miktarı yakalayabilmek ve cildi tahriş etmemek de çok önemlidir. Bu nedenle cildi günde iki kez yıkamak yeterli olacaktır. Cilt, gün boyunca yağ ve sebum ürettiğinden hem gündüz hem de gece temizliğe ihtiyaç duyar. Yağlı cilt, özellikleri gereği yağlı ciltler için üretilmiş ürünler ile yıkanmalıdır. Hem gündüz hem de gece rutini oluşturulmalıdır.

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 4.2 / 5. Puanlama sayısı: 5

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...