back to top
Ana SayfaPüf NoktalarıRetinol Nedir? Ne İşe Yarar?

Retinol Nedir? Ne İşe Yarar?

4.6
(17)

Glikolik asit ve hyaluronik asit dışında, en çok tanınan ve en çok sevilen bileşenlerden biri olan retinol, A vitamininin bir türevi olarak bilinir. Genellikle bir takviye olarak cilt problemlerini tedavi etmek için kullanılır. Cilt bakımında oldukça etkili olan retinol, gözeneklerin tıkanmasını durdurarak gözeneklerin ve cildin daha parlak görünmesine yardımcı olan bir A vitamini yan ürünüdür. Genellikle nemlendiricilere ve göz losyonlarına benzer yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünlerinde bulunur. Retinol hakkında tüm detayları birlikte inceleyelim.

Retinol Nedir?

retinol

Retinol, A vitamininin bir şeklidir. Popüler inanışın aksine, A vitamini tek bir vitamin değildir. Bunun yerine, retinoidler ve karotenoidler adı verilen iki bileşik ailesini kapsar. Retinol, retinoid ailesindeki bileşiklerden biridir. Sarı renge sahip olan retinol, suda çözünen diğer vitaminlerin aksine yağda çözünür. Yağda çözünen vitaminler, idrar ile dışarı atılan aşırı suda çözünen vitaminlerin aksine, vücudun yağ bölümlerinde depolanır. Retinol ayrıca A1 vitamini olarak da bilinir. Etkileyici cilt bakımı referansları göz önüne alındığında, retinol birçok insanın daha pürüzsüz, daha parlak, daha sağlıklı görünen bir cilde ulaşmasına yardımcı olabilir. Retinolun cilde faydaları sanıldığından daha fazladır.

Retinol Ne İşe Yarar?

20’li yaşlarınızın sonlarındayken, cilt hücreleriniz yeni, pürüzsüz bir cilt ortaya çıkarmak için her 28 günde bir yenilenir. Bununla birlikte, 30’lu yaşların ortasına geldiğinizde, bu süreç yavaşlar ve yenilenme her 50-70 günde bir gerçekleşir. Sonuç olarak cildiniz donuk, kuru görülebilir ve kırışıklıklar daha belirgin hale gelir. Bu aşamada hücre yenilenmesinin hızlanması ve cildin daha iyi görünmesi için retinol kullanılabilir. Retinol, yaşlanma karşıtı bir bileşendir. Topikal olarak uygulandığında, kırışıklıkları azaltmaya, hiperpigmentasyonu tedavi etmeye ve genellikle cilt yaşlanması belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.

Retinol ayrıca akne ve akne skarlaşmasını tedavi etmek için kullanılır. Akne ile mücadele kremleri ve jellerinin çoğu, aktif bileşen olarak retinole sahiptir. Retinolün cilt üzerinde bu kadar etkili olmasının en büyük sebebi, dermis ve epidermisteki hücrelerin çalışma şeklini değiştirmesidir. Ayrıca ciltte kolajen üretimini artırır. Bu da yaşlanmanın önüne geçmek için oldukça idealdir.

Retinoid Nedir?

Retinoid, retinoid reseptörleri adı verilen derideki spesifik reseptörlere bağlanan A vitamini içeren ürünleri tanımlayan bir şemsiye terimdir. Öncelikle cildin sağlığını ve görünümünü iyileştirmeye yardımcı olmak için kullanılırlar, çünkü epitel hücresi büyümesini düzenlemeye yardımcı olabilirler. Retinoidler, dermatolog tarafından hafif ile orta derecede akne tedavisi için en sık reçete edilen ürünlerden biridir.

Retinoidler ayrıca normalde yönetilmesi zor olan pigmenter bozuklukların tedavisinde de kullanılır. Post-inflamatuar hiperpigmentasyon, melazma ve aktinik lentijinlerin neden olduğu semptomları azaltmaya yardımcı olabilirler. Retinoidler, sedef hastalığına katkıda bulunan epidermal cilt hücrelerinin hiperproliferasyonunu ve dökülmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca iltihabı kontrol etmek ve normal epidermal farklılaşmayı önlemek için kullanılırlar.

Retinol Krem Nedir?

Retinol krem, etkili dağıtım mekanizması ile tanınan kapsüllenmiş retinolden oluşur. Retinolün gücü, bu üründeki çok seviyeli hidrasyonun hassasiyeti ile birleştirilir. Retinol krem, kolajen sentezini ve hücre döngüsünü teşvik ederek, kırışıklıkların görünümünü azaltmaya, pürüzsüz cilt dokusuna, koyu lekelerden kurtulmaya ve akneyi iyileştirmeye yardımcı olur. Ürünün kalitesi kırışıklıkları en aza indirmek, cilt dokusunu geliştirmek ve koyu lekeleri ortadan kaldırmak için çok önemlidir.

Cildiniz retinol kremlere alışkın değilse, kaşıntı, kızarıklık, soyulma ve kuruluk gibi yan etkilerin olması doğaldır. Bu nedenle öncelikle yama testi yapılması çok iyi olur. Yorgun görünümlü cildi büyük ölçüde gençleştirme ve canlandırma özelliği nedeniyle, retinol uzun zamandır modern cilt bakımında harika bir bileşen olarak değerlendirilir. 

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Retinol Serum Ne İşe Yarar?

İki yaygın retinol serumu türü vardır. İlki cilt bakım rutinine kademeli olarak sokulması ve günde sadece bir kez kullanılması gereken yüksek konsantrasyonlu formüllere sahip saf retinol serumları. Bir diğeri ise retinolü diğer cilt bakım bileşenleriyle harmanlayan ve hem gündüz hem de gece kullanılabilen daha hafif retinol serumları. Her ikisi de cildin tonunun ve dokusunun görünümünü gözle görülür şekilde iyileştirebilir. 

Topikal olarak cilde uygulandığında, retinol cilt tarafından etkili bir şekilde emilir. Bu, cildin doğal yenilenme sürecini desteklemeye yardımcı olur. Retinol serumu cildin daha sağlıklı görünmesine yardımcı olabilir ve ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü iyileştirerek su tutma yeteneğini artırabilir. retinol serumu cildin dokusunu pürüzsüzleştirmeye, gözeneklerin ve pigmentasyonun görünümünü azaltmaya ve cilt tonunu aydınlatmaya yardımcı olur. Düzenli cilt bakım rutininizin bir parçası olarak temizleme ve tonik aşamalarından sonra bir retinol serum kullanılmalıdır. Nemlendirici bir krem ve güneş kremi ile bakım sonlandırılabilir.

Retinol Krem Ne İşe Yarar?

En efektif retinol formülasyonlarından biri, retinol kremidir. Bu ürünler, nemlendirici yağların yanı sıra yatıştırıcı ve nemlendirmeye yardımcı olan diğer cilt besleyici bileşenlerle yapılır. Retinol kremler, hassas cilde sahip olanlar da dahil olmak üzere tüm cilt tiplerinde günlük kullanıma uygundur. Yüzey cilt hücresi döngüsünü destekleyerek, cildin dokusunu pürüzsüzleştirmeye ve daha parlak görünümlü bir cilt için gözeneklerin ve pigmentasyonun görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Cilde uygulandıktan sonra, retinol cilt hücreleri tarafından retinoik aside dönüştürülür ve cildin dokusunun görünümünde gözle görülür iyileşmeler sağlayan bu dönüşüm işlemidir.

Retinol Ciltte Ne İşe Yarar?

Retinol, dermatolojide mucizevi sonuçlara sahip bir bileşendir. Bu nedenle retinol faydaları saymakla bitmez. Eski hücrelerin alışkanlıklarını değiştirir ve hücrelerin gençleşmesine izin verir. Yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünlerine dahil edildiğinde, retinol gözenekleri ve cilt yenilenmesini hızlandırarak kollajen üretimini artırır ve büyüyen eski, düzensiz doku ve yaşlılık lekelerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Retinol faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Derin kırışıklıkları en aza indirger,
  • Peeling etkisi yaparak sıkıcı gözenekleri ve cildi aydınlatır, daha parlak ve pürüzsüz bir cilt ortaya çıkarır,
  • Cildin yağ seviyesini düzenler ve yağ stabilitesine fayda sağlar,
  • Yaşlılık lekelerini, güneş lekelerini ve hiperpigmentasyonu hafifletmeye yardımcı olur,
  • Ciltte aydınlık bir görünüm sağlar,
  • Gözenek görünümünü uzun vadede azaltır.

Cilt Bakımında Retinol Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bezelye büyüklüğünde düşük yüzdeli formüllere sahip olan retinol ürünlerini cilt bakım rutininize dahil edebilirsiniz. Yeni başlayanlar veya ultra hassas cilde sahip herkes için minimum doz %0.25’tir. Ürünü ilk kez kullandığınızda cilt reaksiyonunu kontrol etmek için 4 gün beklemeniz gerekir. Kızarıklık, tahriş veya kuruluk gibi yan etkiler oluşmadıysa ilk 2-3 hafta boyunca her 3-4 günde bir retinol uygulayabilirsiniz. Retinizasyon döneminden sonra, ürünü her gece kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bu aşamada yeniden bir yan etki olup olmadığını gözlemlemeniz gerekir. Retinol kullandığınız dönemde yoğun SPF içeren güneş kremini aksatmamalısınız. Retinol, cilt hücrelerini yenilediği için güneşe ve yanıklara karşı cildi daha hassas bir hale getirir. Bunu önleyebilmek için gerekli olan en önemli şey güneş kremidir. Retinol kullanımı için 3 aylık periyotları takip edebilirsiniz. 3 ay kullandıktan sonra 3 ay boşluk yaratarak cildinizin yenilenme sürecine alışmasını sağlayabilirsiniz. Retinol kullanımında aşırı dökülme ve yanma gibi yan etkiler yaşarsanız, retinol kullanımını kesmeniz gerekir. Bu tip yan etkiler, cildiniz için tehlikeli olabilir.

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 4.6 / 5. Puanlama sayısı: 17

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...