Sorularınız mı var? Hemen Cevaplayalım!

İstediğiniz uygulamalar hakkında bilgi almak için numaranızı bırakın sizi arayalım.

Meme Dikleştirme (Mastopeksi) Hakkında Her Şey

Meme dikleştirme ile genç ve doğal görünümle nihai sonuçlar.

Yaş, hormonların etkisi, kilo alıp vermeyle birlikte memenin formunu korumak mümkün olmayabilir. Çeşitli nedenlerle bu gibi durumlarla karşı karşıya kalındığında meme dikleştirme ameliyatı çare olabilir. Eğer siz de meme dikleştirme ameliyatına ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız alanında uzman, deneyimli bir cerrahlarımızla görüşüp ameliyatınızı planlayabilirsiniz.

Mastopeksi (Meme Dikleştirme) Nedir?

Memenin formunu kaybetmesinin nedenleri ve zamanlaması kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Büyük memeye sahip olan kişilerde meme sarkması problemi erken yaşlarda yaşanabilirken; hatalı sütyen kullanımı da memenin diriliğini erken dönemde kaybedilmesine neden olabilir. Normal şartlarda meme başının, meme katlantı hattının üzerinde olması gerekir. Ancak bazı durumlarda memede sarkmalar olur ve meme başı, katlantı seviyesine gelir. Daha ilerleyen durumlarda ise, meme başı, meme katlantısının altındadır.

Meme dikleştirme operasyonu, fiziksel ve çevresel faktörlere bağlı olarak memenin dolgunluğunun kaybolduğu, meme dokusunun olması gerektiği pozisyondan daha aşağıya yer değiştirdiği ve meme başının aşağı doğru sarktığı durumlarda yapılan bir tür estetik operasyonudur.

Sarkmış memelerin tekrar dik bir görünüme kavuşması için yapılan mastopeksi sayesinde kişinin meme başları olması gereken pozisyona taşınır, meme dokusu şekillendirilir ve var olan fazla deri bölgeden uzaklaştırılır. Büyük memesi olan kişilerde bölgedeki fazla meme dokusu çıkarılır. Küçük meme yapısına sahip kişilere de ise silikon protez tercih edilir.

Mastopeksi her yaşta uygulansa da, meme dokusunun uzun süre ile korunabilmesi için kişinin fazla kilolarını ameliyat öncesi vermesi ve eğer hamilelik planı varsa ameliyatın doğumdan sonraya ertelenmesi önerilir. Meme dokusunun nasıl görüneceğine karar verildikten sonra operasyon günü planlanır. Mastopekside amaç memeye estetik bir görünüm kazandırmaktır. Bu nedenle sürecin iyi planlanması, hastanın isteklerini hekime doğru şekilde aktarması önemlidir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Cerrahınız yapacağı muayene ile memedeki sarkıklık durumunu ve memelerin büyüklüğü değerlendirir; buna göre operasyona karar verir. Genel anestezi altında yapılan operasyon, ortalama 2 saat sürer.

Memenin sütyen içerisindeki hacminin yeterli olmadığı ve meme sarkmasının yaşandığı durumlarda meme implantı yardımı ile dikleştirme ve büyütme aynı anda yapılarak memeye istenilen form verilir.

Memenin sütyen içerisindeki hacmi yeterli bulunuyor ve sadece sarkmış görünümden memnuniyetsizlik olması halinde ise memenin sarkmış olan dokuları toparlanarak implant kullanmadan sadece dikleştirme teknikleri ile meme içerisindeki dokuların daha yukarıya, olması gerektiği yerlere taşıyarak memeye istenilen form verilebilir. Hangi tekniğin sizin için uygun olduğu doktorunuz ile yapılan muayene sırasında verilecektir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Kimlere Yapılır?

18 yaşını dolduran, fiziksel olarak sağlıklı ve meme sarkması problemi yaşayan herkese uygulanabilir. Ameliyatı sonrası oluşacak izlerin durumu, cilt yapısına, kalınlığına ve iyileşme sürecine göre değişir. Buna rağmen, bu izleri sorun edecek kişilere ameliyat önerilmez. Bunun yanı sıra, ciddi derecede meme sarkması şikayeti olanlar, bundan rahatsızlık duyanlar için bu prosedür uygun olabilir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle, estetik cerrah tarafından meme muayenesi yapılır. Metabolizma ile ilgili riskli durumlarda veya 40 yaş üstü kadınlarda operasyona karar vermeden önce ultrasonografisi ve Mamografi sonuçları değerlendirilir. Sigara kullanımı, iyileşme sürecini etkilediği için hızlı ve sorunsuz iyileşme için operasyondan önce sigaranın bırakılması önemlidir. Aspirin ve anti inflamatuar ilaçların 2-3 hafta öncesinden kesilmesi gerekir. Bitkisel ilaçlar veya bitkisel destek gıdalar gibi takviyeler alınıyorsa operasyon öncesinde mutlaka kesilmelidir. Mevcut hastalıklar ve alınan ilaçlarla ilgili bilgiler detaylı olarak mutlaka doktorla paylaşılmalıdır.

Mastopkesinin Riskleri Nelerdir?

Çok nadir olmakla birlikte, ameliyat sırasında ya da sonrasında kanama yaşanabilir. Ameliyat sırasında dren kullanılır. Ancak bu rağmen, kanama yaşanırsa, boşaltılması için ilave bir işlem gerekebilir. Kanama riskinin en aza indirilmesi için, ameliyattan 10 gün önce Aspirin ve bazı antienflamatuar ilaçların kullanılmasına ara verilmesi gerekir.

Bu tip ameliyatlarda enfeksiyon son derece nadirdir. Eğer enfeksiyon olursa, antibiyotik kullanılması gerekebilir. Antibiyotik kullanıma ek olarak küçük cerrahi girişimlere de ihtiyaç duyulabilir.

Ameliyat sonrası kalıcı duyu kaybı ise son derece nadirdir. Ancak, ilk dönemlerde meme ucu ve göğüste duyu değişiklikleri yaşanması normaldir.

Meme dokusu içinde yağ nekrozu (yağ kaybı), özellikle büyük memelerde uygulamadan sonra görülebilir. Yağ nekrozu kendiliğinden düzelebilir. Ancak, bazen uzun süreli pansumanlar ve hatta cerrahi bir operasyonla nekrotik yağ dokusunun alınmasını gereken durumlar olabilir.

Çoğunlukla, sigara içen hastalarda görülse de kesilerin gergin kapandığı tüm vakalarda görülebilecek bir komplikasyon da doku kaybıdır. Meme derisinde veya meme başında özellikle kesilerin çevresindeki deri dokusu, kan sirkülasyonunun azalmasına bağlı olarak, beslenme problemleri göstermeye başlar. Bu gibi durumlarda, uzun süre pansuman uygulanması veya cerrahi müdahale gerektirebilir.

Tüm cerrahi işlemlerde az ya da çok bir miktar ameliyat izi kalır. Meme dikleştirme operasyonu sonucunu, yaranın iyileşmesinin iyi olması ve gerginliğin az olması olumlu yönde etkiler. Gergin dikişler ve kişinin kötü yara izine eğilimli olması gibi durumlar, daha belirgin izler kalmasına neden olabilir. Bazen bu izlerin düzeltilmesi için ek cerrahi uygulamalar gerekebilir. Ancak, bunun için de en az bir yıl beklemek gerekir.

Göğüs dikleştirme ameliyatından sonra göğüs bölgesinde bazen uzun sürebilecek sertlikler görülebilir. Bu sertliklerin görülme sıklığı ile ilgili net bir şey söylemek doğru olmaz. Bununla birlikte, nadiren cerrahi girişim gerektirebilirler. Göğüs dikleştirme ameliyatlarında bazı durumlar da elde edilen sonuç istenildiği kadar iyi olmayabilir. Cilt elastikiyetinin yetersizliği ve ameliyat sonrasında hızlı kilo almak veya vermek bu duruma yol açabilir. Bu durumda, belirli bir süre geçtikten sonra, ameliyatın tekrarlanması gerekebilir. İyileşmede gecikmeler ve yara ayrışmaları, son derece nadir olmakla birlikte özellikle sigara kullananlarda daha sık karşılaşılır. Genellikle, pansumanlarla yaranın takibi yeterli olurken, bazı durumlar da ek cerrahi girişimlere ihtiyaç duyulabilir. Göğüslerde asimetriler, nadir rastlanan bir durum değildir. Bu ameliyatlarda amaç, asimetrileri en aza indirmek olsa da, bazen iki göğüs arasında farklılıklar oluşabilir. Bu farklılığın giderilmesi için ilave bir girişim gerekebilirler. Ameliyattan sonra kullanılan pansuman malzemelerine, bantlara ve bazı ilaçlara karşı (özellikle alerji yapmayan malzemelerden seçilseler bile) alerji oluşabilir. Bu durumda bazı ekstra tedavi uygulanması gelebilir. Cerrahi uygulamada ameliyattan bağımsız olarak, göğsünüzde bazı hastalıklar veya meme kanseri gibi bir durum yaşanabilir. Belli bir yaştan sonra, tüm kadınların, düzenli olarak meme muayenesine gitmesi; mamografi, ultrason gibi görüntü yöntemleri meme sağlığının takip edilmesi önemlidir. Mastopeksi Operasyonu Süreci Ameliyat, genel anestezi altında yapılır. Ameliyatta, meme başları cerrahın önceden planladığı bölgeye alınır. Meme dokusu şekillendirilir. Bu aşamada büyük memelerden doku çıkarılır, küçük memelerde ise silikon protez uygulanır. Eğer gerekirse, bölgedeki fazla deri alınır ve operasyon tamamlanır. Ameliyatın süresini, memenin sarkma derecesi, memenin ve areolanın (meme başının etrafındaki renkli halka) boyutu, ve ciltteki fazlalıkların oranına göre değişebilir. Genelde, ortalama 2 saat sürer. Operasyonun tamamlanmasının ardından anestezi uzmanı tarafından uyandırılır ve hasta odasına alınır. Bu süreçte sağlık ekibi tarafından hastanın genel sağlık durumu kontrol edilir ve beslenmesi sağlanır. Herhangi bir sorun yaşanmaz ise, operasyon günü taburcu edilir. Meme büyütme ameliyatı sonrasında meme ve çevresinde bir miktar şişlik yaşanması normaldir. Şişlikler, operasyonu eden ilk haftanın ardından inmeye başlar. Memeler, bu süreçte olması gerekenden daha yukarıda ve dik görünür. Yaklaşık bir ay sonra, meme ve meme altındaki kıvrım doğal hâlini almaya başlar.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan sonraki gün sargılar kalır. Ertesi gün pansuman yapılır ve sargılar değiştirilir. Ameliyattan sonra yaklaşık 15 gün kadar iyileşme sürecini hızlandırmak ve meme şeklinin koruması için özel sütyen takılması gerekir.

İyileşme hızınıza bağlı olarak genelde 15 gün içinde dikişler alınır. Ameliyat sonrası ertesi gün ayağa kalkılabilir ancak günlük hayata dönmek 4-5 gün sürebilir. Destek sebebi ile sporcu sütyeni düzenli olarak giyilmelidir. Ameliyatta konulan drenler, ameliyattan 24-48 saat sonra çıkarılır. Estetik kendiliğinden emilen dikişler kullanıldığı için dikiş alınmasına gerek yoktur. Ameliyat sonrasında ödem oluşur ancak, zaman içinde ödemin atılmasının ardından göğüs şekli ortaya çıkmaya başlar. Yaklaşık 8-10 hafta içinde meme nihai şeklini alır.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doktorunuzun önerdiği sporcu sütyeni, 4-6 hafta boyunca mutlaka giyilmelidir. Ameliyattan 24-48 sonra drenler çıkarılır. Duş almak için drenlerin çıkarılmasını beklemek gerekir. İyileşmenin en iyi şekilde olması için, ilk haftalarda hafifçe yükseltilmiş bir pozisyonda uyumak gereklidir. Ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler, yalnızca doktorunuz yazarsa kullanılmalı ve kullanım sıklığı, belirtildiği gibi olmalıdır.

3-4 hafta ağır bir şey kaldırılmak veya itmek kesinlikle yasaktır. En az 1 ay ağır sporlardan ve en az 1 hafta cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Sigara ve alkol kullanımı, iyileşmeyi yavaşlatabilir ve ameliyat sonrası komplikasyon riskini artırabilir.

Cildin yapısına bağlı olarak yıllar içinde yeniden meme sarkması yaşanabilir. Beslenmeye dikkat edilirse ve düzenli spor yapılırsa bu durumu kontrol edilebilir.Gelişme anomalisi asimetrisi gibi durumlarda da genç yaşlarda da böyle bir operasyona ihtiyaç duyulabilir. Bu gibi durumların, özgüven problemine neden olabileceği de unutulmamalıdır Mastopeksi Sonrası Ne Beklemeliyim? Operasyondan sonrası iyileşme, kolay ve hızlıdır. Ancak meme büyütme operasyonu ile birlikte uygulanacak ise, daha uzun bir iyileşme süresi beklenebilir. Dinlenme süresi 1 haftadır. Dinlenme sürecinin sonunda, günlük aktivitelere ve işe rahatça dönülebilir. Her ameliyatta olduğu gibi iyileşme süresi ise, hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Operasyondan sonra, hafif bir ağrı ve rahatsızlık hissi olması normaldir. Cerrahınızın yazacağı ağrı kesici ilaçlar ilk günler ağrılar için etkili bir çözüm olabilir. İyileşme sürecinin ilk zamanlarında, kesi yerlerinde şişlik, morarma ve kaşıntı, olabilir. İlk hafta, evde bol bol dinlenilmelidir. Ancak kesi bölgelerindeki kan akışını sağlamak için kısa yürüyüşler, hafif aktivitelerin yapılması önemlidir. Şişliğin tamamen ortadan kalkması, birkaç haftayı bulur. Şişlik ortadan kalktığında, hasta, göğüs dikleştirme operasyonunun sonucunu rahatlıkla görebilir. İlk 2 ya da 3 ay boyunca, balenli sütyenlerden uzak durulmalıdır. Meme ucunun çevresinde -zaman içinde uyuşukluk ve his değişikliği meydana gelebilir. Bazı hastalar, iyileşme sürecinde kesi bölgelerinde bir batma veya karıncalanma hissedebilir. Sinirlerin normal fonksiyonlarını yerine getirmek için restorasyon sürecine girmesidir. Hastaların, ilk 3 ila 4 hafta boyunca yorucu aktivitelerden kaçınmaları gerektiği gibi, ellerinin başının üzerine kaldırmaması önemlidir. Meme Dikleştirme Ameliyatı ile Birleştirilen Operasyonlar Nelerdir? Kombine estetik birden fazla estetik problemi olduğu durumlardan tercih edilebilir. Göğüs dikleştirme ameliyatı duruma göre ile meme implantı veya meme küçültme ameliyatı ile kombine uygulanabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Meme Dikleştirme Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Bu ameliyat, çoğunlukla 2 saat kadar sürer. Bu süreyi, memenin sarkma derecesi, memenin ve areolanın boyutu, duruş pozisyonu, cilt tipi ve ciltteki fazlalıkların miktarına etkiler.

Meme Dikleştirme Ağrılı Bir Ameliyat Mıdır?

Meme dikleştirme operasyonu sonrası bir miktar ağrı olur. Kas altına konulan protezlerle, kas üstüne konulan protezlerde ağrı açısından farklılık vardır. Protez kas altına konulduğunda biraz daha fazla ağrı olabilir. Tüm bu ağrılar ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatlardan sonra da ağızdan alınacak ağrı kesiciler verilir. Bu ağrı kesiciler, ağrının kontrol altına alınmasını sağlar. Ağrılar, genellikle ilk 3 gün rahatsızlık verebilir. Bu dönemde ağrı kesici kullanımı ağrılar kontrol altına alınabilir.

Meme Dikleştirme Sonrası Tekrar Sarkma Olur Mu?

Göğüs dikleştirme ameliyatından sonra ilk zamanlar göğüsler sert ve olması gerekenden daha kalkık olabilir. Zamanla sertlik geçer ve doğal, kalkık görünüme kavuşulur. Ameliyattan sonra kilo alınır ve daha sonra kilo verildiğinde tekrar sarkma yaşanabilir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?

Meme büyütme ve dikleştirme ameliyatı gibi ameliyatlardan sonra diğer kesi içeren tüm operasyonlarda olduğu gibi iz olur. Bununla birlikte izler, iyileşme süreci devam ederken kaçınılmaz olarak zamanla iyileşecektir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası Emzirilir Mi?

Cerrahlar ameliyatı memenin yapısına göre uygular. Meme yeterli büyüklükte olduğu durumlarda, memenin kendi dokusundan yararlanılarak operasyon yapılır. Eğer meme küçük ise silikon protez tercih edilir. Meme küçültme prosedürünün de uygulandığı durumlarda ve silikon protez kullanılan diğer ameliyatlarda da süt bezlerine herhangi bir zarar verilmez. Süt bezleri de korunduğu için sorunsuz bir şekilde emzirmeye devam edilir.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Çatlakları Geçirir Mi?

Estetik bir görselliğe kavuşulmasını sağlarken; çatlaklar ve deformasyonlardan kurtulunmasını da sağlar.

Meme Dikleştirme Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Süre Özel Sütyen Kullanılır?

Göğüs dikleştirme ameliyatlarından sonra da bu özel cerrahi sütyenler her hastaya giydirilir ve 3-4 hafta giyilmesi gerekir.

Meme Büyütme Ameliyatı ile Birlikte Meme Dikleştirme Ameliyatı Gerçekleştirilir mi?

Göğüs dikleştirme ameliyatları büyük ve sarkmış memesi olanlar için küçültme ile birlikte, doğumlar ya da kilo verme sonrası içi boşalmış ve sarkmış hastalarda ise büyütme işlemi ile birlikte gerçekleştirilir.

Meme Dikleştirme İçin Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Muayene sırasında doktorunuz, memenin sarkma durumunu ve büyüklüğünü değerlendirir. Bu değerlendirmeye göre operasyona karar verir. Göğsün sütyen içerisindeki hacminin yeterli olmadığı ve meme sarkmasının yaşandığı durumlarda meme implantı yardımı ile dikleştirme ve büyütme aynı anda yapılarak memeye istenilen form verilir.

Memenin sütyen içerisindeki hacmi yeterli bulunuyor ve sadece sarkmış görünümden memnuniyetsizlik var ise memenin sarkmış olan dokuları toparlanarak implant kullanmadan sadece dikleştirme teknikleri ile meme içerisindeki dokuların daha yukarıya, olması gerektiği yerlere taşıyarak memeye istenilen form verilebilir. Hangi yöntemin sizin için uygun olduğu doktorunuz ile yapılan muayene sırasında verilecektir.

Meme küçültme ve dikleştirme ameliyatları ise temelde farklıdır. Birinde meme dokusu alınarak memenin küçültülür diğerinde ise sadece sarkıklık giderilir.

İlgili içerik

Meme Büyütme

Meme dikleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgi için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Son güncelleme tarihi: 21.12.2023 17:58
Editöre ulaş