Sorularınız mı var? Hemen Cevaplayalım!

İstediğiniz uygulamalar hakkında bilgi almak için numaranızı bırakın sizi arayalım.

Meme Rekonstrüksiyonu Hakkında Her Şey

Meme kanseri gibi çeşitli nedenlerle memenin kaybı sonrası meme rekonstrüksiyon (onarım) mümkün.

Meme Rekonstrüksiyonu Nedir?

Meme kanseri dünyada en sık rastlanan kanser türlerinden biridir. Her yıl çok sayıda kadın bu hastalıktan ötürü memesini aldırmak zorunda kalmaktadır. Meme rekonstrüksiyonu, çeşitli nedenlerden ötürü meme kaybı yaşamış kişiler için çeşitli silikon implantlar ya da kişinin kendi dokuları kullanılarak yeniden bir meme yapımı sağlayan bir uygulamadır.

Bu uygulamanın zamanlamasını genel cerrah, onkolog ve plastik cerrahlar birlikte değerlendirilmelidir. Eğer şartlar uygunsa, mastektomi yapılabilir.

Kullanılacak yöntem hastanın tedavi geçmişine bağlıdır. Eğer kişi radyoterapi almış ya da alması gerekiyorsa silikon protez kullanımı uygun değildir. Hastanın kendi dokularından faydalanmak gerekir. Bu sebeple uygulanacak yönteme karar vermeden önce kesin patoloji sonuçları beklenmeli ya da riskli durum çözülene kadar başka alternatifler düşünülmelidir.

Bu işlem meme kanseri riskini arttırmaz ya da taramaların yapılmasına bir engeli yoktur. Kişileri psikolojik olarak güçlendirir ve günlük hayata dönmelerine yardımcı olur.

Uygulama genel anesteziyle yapılır ve yönteme göre değişen birkaç hafta içinde günlük yaşantınıza dönebilirsiniz. Simetrik ve yapay durmayan memeler için birden fazla operasyon gerekebilir.

Meme Rekonstrüksiyon Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Meme ameliyat ile alındıktan sonra, doku genişletici meme derisinin ve göğüs duvarı kasının altına yerleştirilir. Ameliyattan sonraki dönemde, deri altına yerleştirilen bir port aracılığı ile, cerrah tuzlu su enjekte ederek doku genişleticiyi şişirir.

Bu işlemle derinin yeterli genişliğe ulaşması sağlanır. Bu sağlandıktan sonra doku genişletici çıkarılır ve yerine kalıcı protez yerleştirilir. Areola (meme başı çevresindeki kahverengi halka) ve meme ucu ise daha sonra yapılır.

Derinin genişletilmesine her hastada ihtiyaç duyulan bir durum olmayabilir. Böyle durumlarda deri genişletilmez ve mastektomi ile aynı anda kalıcı protez yerleştirilmesi mümkün olabilmektedir.

Meme Rekonstrüksiyon Ameliyatında Hangi Yöntemler Kullanılır?

Meme rekonstrüksiyonu için uygulanabilecek çeşitli yöntemler vardır. Bu seçeneklerden birini karar vermeden önce meme cerrahı ile plastik cerrahın beraber ameliyat için en uygun yönteminin ameliyatın ne zaman yapılacağının belirlenir. Genel sağlık durumu sonucunda hastanın yaşına, anatomik yapıya ve ameliyat sonrası beklentiler de değerlendirdikten sonra uygulanacak en uygun yöntem seçilir.

Derinin genişletilmesi:

Meme rekonstrüksiyon yöntemleri arasında en çok tercih teknik derinin genişletilmesidir. Bu yöntemde, meme derisinin ve göğüs kaslarının altına bir doku genişletici yerleştirilir. Daha sonra cerrah, doku altına yerleştirilen doku genişleticiden ayrılabilen bir valf ile ameliyattan sonraki dönemde, tuzlu su enjekte ederek doku genişleticiyi şişirir. Bu uygulamalardan sonra deri istenilen genişliğe ulaştıktan sonra yapılacak ikinci bir ameliyatla doku genişletici çıkarılır. Bu aşamada buraya kalıcı protez yerleştirilir. Areola ve meme ucu ise daha sonra yapılır.

Bazı durumlarda derinin genişletilmesine gerek olmaz. Bu durumlarda, mastektomi ile aynı anda kalıcı protez yerleştirilmesi mümkün olabilmektedir.

Flep rekonstrüksiyonu:

Alternatif bir yöntem olarak flep rekonstrüksiyonu da tercih edilebilir. Meme protezi tercih edilmemesi durumda, karın, sırt ya da kalçadan gibi vücudun başka bir bölgesinden alınan doku ile meme yapılması yöntemine flep rekonstrüksiyonu yöntemidir.

Meme Rekonstrüksiyonu (Onarımı) İçin Uygun Adaylar Kimlerdir?

Tüm mastektomi ameliyatı uygulanmış kişilerin, meme rekonstrüksiyon için uygun aday olduğunu söylemek mümkündür. Bazı durumlarda meme rekonstrüksiyonu ile mastektomi birlikte uygulanabilir. Ancak karar verilmeden önce genel cerrah, onkolog ve plastik cerrah birlikte durum değerlendirilmesi yapılmalı ve ona göre karar verilmelidir Obezite, yüksek tansiyon gibi durumlar varsa ve hastanın kendi dokusu kullanılacaksa meme rekonstrüksiyon ameliyatı için biraz daha beklenmesi gerekebilir.

Meme Rekonstrüksiyon Ameliyatında Riskler Nelerdir?

Diğer ameliyatlardan karşılaşılabilecek riskler meme rekonstrüksiyon ameliyatı için de geçerli olabilir. En sık Kanama, ödem/sıvı toplanması gibi durumlarla ameliyat sonrası karşılaşılabilir. Enfeksiyon genellikle protez tercih edildiği durumlarda yaşanabilir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında, protez çıkarılır ve daha sonra tekrar denenebilir.

Sigara kullanımı, iyileşme sürecini yavaşlatacağı için çeşitli risklere neden olabilir. Meme rekonstrüksiyon ameliyatı kanser durumunun tekrarlanmasına neden olmaz. Ayrıca bu operasyon radyoterapi ya da kemoterapiye de engel teşkil etmez.

Meme Rekonstrüksiyon (Meme Onarımı) Sonrası Süreç Nasıldır?

Meme rekonstrüksiyon cerrahi sonra ağrılar, ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilecek düzeydedir. Operasyondan sonra 2 ila 5 gün içinde hastaneden taburcu olabilirsiniz. Genel olarak, drenler, dokular arasında biriken sıvının vücuttan atılması için takılır. Takılan bu drenler ameliyattan 1-2 hafta sonra çıkarılır. Ortalama 7 ila 10 gün geçtikten sonra dikişler alınır. ameliyattan sonraki 1 hafta içerisinde normal hayat dönülebilir.

Rekonstrüksiyon ameliyatı ile normal duyu kazanılmasını sağlamaz. Zaman içinde bir miktar duyu hissedilebilir. Ameliyat sonrası izlerin çoğu ise zamanla belirsizleşir.

Sıkça Sorulan Sorular

Meme Rekonstrüksiyon Ne Demek?

Meme rekonstrüksiyonu bir başka deyişle meme onarımı ameliyatı, çoğunlukla meme kanseri, yanık travmatik durumlar ya da doğumsal anomaliler nedeniyle memenin yeniden yapılmasına ihtiyaç duyulabilir. Bu gibi durumlarda memenin onarımına meme rekonstrüksiyonu denmektedir.

Alınan Memenin Yerine Yenisi Nasıl Yapılır?

Meme kanseri sebebiyle memenin alınmasındfan sonra meme onarımı tercih edilebilir. Meme onarımı için uygulanan farklı teknikler mevcuttur. Tümörün büyüklüğü, hastanın yaşı ve genel sağlık durumu gibi koşullar değerlendirilip uygulanacak tekniğe karar verilebilir. Meme cerrahı başta olmak üzere onkolog plastik cerrah birlikte durum değerlendirme yapı; hastaya özel bir yol haritası belirler. Derinin genişletilmesi veya flep rekonstrüksiyonu gibi yöntemlerden biri tercih edilerek meme onarımı gerçekleştirilebilir.

Diep Flap ile Meme Onarımı Nasıl Yapılır?

Kas dokusunu tamamen korunduğu ve vücuda zarar vermeden yapılan bir ameliyat olduğu için Diep flap son yıllardan çokça tercih edilen bir yöntemdir. Karın germe ameliyatında olduğu gibi göbek deliğinin hemen altındaki deri ve yağ dokusunu alınıyor. Ancak burada farklı olarak bu bölgeye kastan gelmiş olan damarları koruyarak alınır. Bu damarlarla birlikte alınmış olan dokunun damarlarını koruyarak göğüs bölgesine enjekte edilir.

Meme Rekonstrüksiyonunda Kullanılan Protez Tipleri Nelerdir?

Kullanılan meme protezlerinin dış kısmı silikondan oluşurken, iç kısmında ise silikon jel ya da salin bulunur.

Meme Rekonstrüksiyonu Sonrası Hangi Komplikasyonlar Oluşabilir?

Meme rekonstrüksiyonu sonrasında diğer ameliyatlarda olduğu gibi komplikasyonlar yaşanabilir.
Meme rekonstrüksiyonu ameliyatı esnasında veya sonrasında kanamalar yaşanabilir. Hastada ameliyat sonrası enfeksiyon oluşabilir. Antibiyotik tedavisi ile bu durum çözülebilmektedir.
Ameliyat sonrası dikiş altında sıvı birikmesi durumu ile karşılaşılabilir. Biriken bu sıvının boşaltılması gerekebilmektedir. Hastada ameliyat sonrası ameliyat izleri oluşabilmektedir. Ancak bu izlerin çoğu, ameliyat zamanla belirsizleşir.
Rekonstrüksiyon sonrası bazen duyu problemi yaşanabilir. Bu durum zamanla geçebilmektedir.

Meme Onarımı Ameliyatı Sonrası Egzersiz Yapılabilir Mi?

Omuz ve kol hareketlerinizi artıran egzersizler genellikle ameliyattan birkaç gün sonra başlatılabilir. İlerleyen dönemde kolunuzun daha güçlü olmasına yardımcı olacak egzersizler programınıza eklenebilir. Bazı egzersizler drenler ve dikişler alınana kadar yapılmamalıdır bunun için doktorunuzun yönlendirmelerine göre hareket etmeniz önemlidir.

Meme Onarımı İçin Doğru Zamanlama Nedir?

Doğru zamana karar vermek için, ameliyatı yapan genel cerrah, onkolog ve plastik cerrah birlikte değerlendirme yapması gerekir. Bu değerlendirme sonrasında, meme onarımı ameliyatı yapılabilir kararı çıktıktan kişi, herhangi bir dönemde meme rekonstrüksiyon ameliyatı olabilir.

Meme Başı ve Areolanın Onarımı Nedir?

Mastektomi sonrasında doğal bir meme oluşturmak için, birden fazla operasyon gerekebilir. İlk aşamada meme dokusu tercih edilen yöntem ile oluşturulur. İkinci bir operasyon ile de meme başı ve areola (meme çevresindeki koyu renkli dairesel alan) oluşturulur.Areola için dövme yapılabilir ya da areola oluşturulması diğer meme başı/kasıktan alınan deri ile tercih edilebilir.

Memeler Arası Simetrinin Sağlanması Nasıl Yapılır?

Meme onarımı ameliyatı eğer tek taraflı yapıldıysa, diğer meme ile farklılıklar olabilir. Meme onarımı ile yapılan meme, diğerine göre daha dik, daha genç olabilir. Diğer meme ile simetrinin sağlaması için, çeşitli operasyonlar tercih edilebilir. Eğer meme yapılan memeye göre küçük ise implant uygulaması ile büyütülebilir. Memenin sarkık kaldığı durumlarda ise meme dikleştirme tercih edilebilir.

İlgili içerik

Lazer Epilasyon

Meme rekonstrüksiyonu ile ilgili ayrıntılı bilgi için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Son güncelleme tarihi: 08.07.2023 22:54
Editöre ulaş