Sorularınız mı var? Hemen Cevaplayalım!

İstediğiniz uygulamalar hakkında bilgi almak için numaranızı bırakın sizi arayalım.

Göz Kapağı Estetiği

Doğuştan, kalıtımsal veya yaş almayla ortaya çıkan göz kapağı problemleri blefaroplasti ile kolayca çözüme kavuşuyor.

Göz kapağı cerrahisi olarak adlandırılan blefaroplasti alt ve üst göz kapaklarındaki fazla yağ, kas ve deri dokusunun çıkarılmasıyla bu dokulara destek olan göz çevresi bölümlerinin gerginleştirilmesi işlemidir. Bu uygulama ile göz kapağı düşüklükleri, içe veya dışa dönmüş üst ve alt göz kapakları, torbalanmalar, göz çevresi kırışıklıkları düzeltilerek dinç ve doğal bakışlara kavuşmanıza olanak verir.

Üst blefaroplasti, üst gözkapağında doğal olarak bulunan katlantıdan, alt blefaroplasti ise hemen kirpiklerin dibinden yapılan operasyonlar oldukları için ameliyat sonrasında görülebilen izler kalmaz.

Lokal ya da genel anestezi ile yapılan işlem sonrası 4-5 gün içerisinde ilk iyileşme süreci tamamlanır ve sosyal yaşama dönülebilir. Ancak ameliyata ait son hali görmek için 3-6 ay geçmesi gerekir.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nedir?

Göz kapağı ameliyatı olarak da bilinen blefaroplasti, gözün alt ve üst kısmında yer alan göz kapaklarında meydana gelen sarkma, torbalanma, renk değişikliği, kırışıklık gibi kozmetik açıdan hoş görünmeyen ve bazen fonksiyonel olarak da problem yaratan yapıların giderilmesi için uygulanır. Göz kapağı estetiği işlemlerinde üst göz kapağı düşüklüğü giderilebilir. Göz kapağı sarkması şikayetinin giderilmesi için göz kapağının katlanma çizgisine kesi açılır. Böylece göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrasında yara izi dışarıdan bakıldığında görünmez. Alt göz kapağı ameliyatı ya da farklı bir deyişle göz altı torbası ameliyatı ise bölgede yer alan yağ yastıklarının yerine asılması ya da bu dokuların çıkarılması ile yapılır. Alt göz kapağı sarkması için yapılan cerrahi girişimlerde de kesi, kirpiklerin alt bölgesinden yapılır. Böylece operasyon sonrasında kozmetik açıdan kötü bir görünüm oluşmaz.

Göz Kapağı Neden Sarkar?

En büyük organ olarak da tanımlanan deri, zaman içinde çeşitli faktörlerin etkisiyle elastikiyetini kaybetmeye başlar. Tüm vücutta farklı dönemlerde gerçekleşen bu durum, yüz ve göz çevresinde daha erken dönemde ortaya çıkabilir. Göz kapağının sarkması da cildin elastikiyetini kaybetmesinden kaynaklanır. Böylece deri, göz kapaklarının etrafında yoğunlaşır. Tüm bunların sonucunda ise üst göz kapağı düşüklüğü, göz altı torbaları, kaz ayağı olarak tabir edilen göz kenarındaki kırışıklıklar, renk değişimi gibi kozmetik ve fonksiyonel açıdan problemler ortaya çıkar. Göz kapağı düşmesi, bazı kişilerde görmeye engel olacak boyutlara dahi ulaşabilir. Bazı kişilerde ise göz kapağı sarkmasına ek olarak alın ve kaşların aşağı inmesi de görülebilir. Blefaroplasti olarak adlandırılan göz kapağı ameliyatı türleri sayesinde gerek kozmetik gerekse işlevsel problemler ortadan kaldırılabilir.

Göz Kapağı Ameliyatı Kimlere Yapılmaktadır?

Göz kapağı ameliyatı, temelde 35 yaş ve üzeri bireylere yapılan bir estetik operasyon olsa da fonksiyonel kayıp yaşayan kişiler için daha erken dönemde de yapılabilir. Farklı bir deyişle bazı vakalarda genetik ve çevresel etkenler nedeniyle göz kapağındaki düşüklük, kişinin görme yetisini olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda hem medikal hem işlevsel hem de estetik açıdan kayıplar meydana gelebilir. Göz kapağı düşüklüğü ve göz altı torbası ameliyatı türleri, blefaroplasti yani göz kapağı estetiği olarak tanımlanır. Genellikle yaşlanma belirtilerinin ilk kez ortaya çıktığı göz çevresinde meydana gelen kırışıklıklar, göz altı torbalanmaları, üst göz kapağında meydana gelen düşüklük ve sarkmalar, kaz ayağı şeklindeki çizgiler, renk değişimleri, göz estetiği ameliyatları sayesinde giderilebilir. Göz kapağı ameliyatı olanlar, yaklaşık 8 sene boyunca canlı ve genç bir görünüme sahip olur. Bu durumun temel sebebi ise yaşlanmanın devam etmesidir.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Gerek göz kapağı estetiği gerekse göz altı torbası ameliyatı öncesinde kişinin hekime ne istediğini net bir şekilde anlatması önemlidir. Bilgisayar üzerinde yapılacak olan modellemelerde, operasyon sonrası kişinin nasıl görüneceği ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir. Göz kapağı estetiği yaptırmaya karar verildikten sonra hekim, kişinin genel sağlık öyküsünü alır ve ameliyat günü planlanır. Operasyon sırasında kanama riskinin en aza indirilmesi için hekim, varsa kullanılan ilaçlar hakkında bilgilendirilmelidir. Doktor kontrolünde kan sulandırıcı ve antibiyotik türü ilaçların bırakılması gerekebilir. Operasyon sonrasında iyileşme sürecinin hızlı olması için alkol ve sigara tüketimine operasyon öncesi ve sonrasında son verilmelidir. Tüm bunlara ek olarak, bitkisel gıda takviyeleri, bitkisel ilaçlar ve bitki çaylarının tüketilmemesi önerilir.

Göz Kapağı Estetiği Kalıcı mıdır?

Göz altı torbası ya da göz kapağı düşüklüğü tedavisi için yapılan blefaroplasti işlemi temel olarak kalıcıdır. Kişinin daha genç ve canlı görünmesini sağlar. Ancak yaşlanma süreci devam ettiği için zaman içinde bir miktar göz kapağı düşmesi ya da torbalanma gibi estetik problemler oluşabilir. Bu durum genetik ve çevresel faktörlere göre farklı zamanlarda oluşsa da blefaroplasti işlemleri sonrasında elde edilen estetik görünüm, yaklaşık 8 yıl kadar sürer. Ayrıca kişinin beslenme tarzı, güneş altında korunmasız olarak geçirilen süre, uykusuzluk, alkol ve sigara kullanımı gibi etkenler de bu sürenin farklılaşmasına yol açar. Dolayısıyla göz kapağı ameliyatı kesinlikle kalıcıdır ya da geçicidir demek doğru bir yaklaşım değildir.

Göz Kapağı Ameliyatı Riskli mi?

Halk arasında göz kapağı estetiği olarak da bilinen göz kapağı ameliyatı, cerrahi bir girişim olduğu için bir miktar risk taşır. Oldukça nadir görülen bu riskler, anesteziye bağlı olabileceği gibi blefaroplasti işlemiyle alakalı olarak da gelişebilir. Hemen her operasyonda olduğu gibi göz estetiğinde de kanama riski bulunur. Bu nedenle kullanılan medikal ve bitkisel ilaçlar hakkında hekim bilgilendirilmelidir. Göz kapağı ameliyatı risklerinden biri de entropiondur. Göz kapağının aşağı çekilmesi olarak açıklanabilen bu durum, göz derisinin gereğinden fazla miktarda alınmasından kaynaklanır ve deri eklenmesi ile çözülebilir. Göz kapağı operasyonlarında enfeksiyon riski sıfıra yakındır ve cerrahi işlem sırasında göze müdahale edilmediği için görme kaybı ya da körlük gibi endikasyonlar görülmez.

Göz Kapağı Estetiğinde İz Kalır mı?

Blefaroplasti sonrasında estetik açıdan göze çarpan bir iz kalmaz. Bu durum üst göz kapağı ameliyatı olarak bilinen göz kapağı kaldırma işlemi için de göz altı torbası ameliyatı için de geçerlidir. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı, göz kapağında yer alan kas dokusunun ve fazla derinin alınması ile yapılır. Ancak bu ameliyat türünde kesi, göz kapağının katlanma çizgisinden yapılır. Böylece göz açıkken kesi izi görünmez. Alt göz kapağı estetiği işlemlerinde ise yağ yastıkları asılır. Eğer sarkma ya da torbalanma ileri boyuttaysa yağ yastıkları göz çukuruna doğru yaydırılır. Gerekli durumlarda kas dokusu ve fazla deri alınır. Bu işlem için oluşturulan kesi de kirpiklerin hemen altından açılır. Dolayısıyla göz altı torbası ameliyatı sonrasında da çok dikkatli ve yakından bakılmadığı sürece iz belli olmaz.

Son güncelleme tarihi: 21.12.2023 18:05
Editöre ulaş