Sorularınız mı var? Hemen Cevaplayalım!

İstediğiniz uygulamalar hakkında bilgi almak için numaranızı bırakın sizi arayalım.

Jinekomasti Nedir?

Erkeklerde, en fazla glandüler dokuda görülen, meme ve meme uçlarının iyi huylu, aşırı büyümesi olarak adlandırılır. Kadın ve erkek memesinin yapısal formalarının aynı olmasına rağmen erkek memesinin kadın memesine göre daha küçük olmasının sebebi erkekte yeterli östrojen hormonun olmasındandır. Yenidoğanlarda, ergenlikte ve orta yaşın üzerindeki erkeklerde sık görülür. Bazı hastalarda ağrı ve acıya neden olabilir ancak sağlığa bir zararı bulunmaz. Fakat genç ve yetişkin erkeklerde denize girme, spor yapma gibi fiziksel aktiviteler sırasında utanma, çekinme gibi rahatsız edici duygular oluşturabilir. Birçok erkekte jinekomasti kendine güvensizlik, içine kapanıklık ve duruş bozukluklarına neden olur. Jinekomasti tek memede olabileceği gibi her iki memede de oluşabilir.

Jinekomasti Nasıl Geçer?

Kesin çözüm için jinekomasti ameliyatı tercih edilse de, cerrahi yöntemlerin dışında, doğru diyet, düzenli egzersiz ile problem hafifletilebilir. İyi bir diyet planlaması, insülin direncinin tersine çevrilmesi ve bir egzersiz planı ile jinekomasti sorununu en aza indirmeniz mümkün olabilir. Ancak yine en doğru kararı cerrahınız verecektir.

Jinekomasti Sporla Geçer Mi?

Jinekomasti görünümü ameliyat dışında farklı yöntemlerle de hafifletilebilir. Erkekte meme büyümesi doğal tedavisinde sporun etkisi düşünülebilir.

Jinekomasti görünümünün spor ile gerilemesi sadece kişinin obez derecesinde kilolu olması sonucu aşırı kilo vermesi ile mümkün olur. Kişi aşırı kilo verdiği zaman göğüs bölgesindeki yağlanma da geriler. Fakat hormonal nedenlerle küçük yaştan beri kendisini gösteren normal kilolu kişilerde jinekomasti spor ile gerilemez. Aksine spor yapan bir kişi göğüs kaslarını büyüttüğü için sarkan yağlı kısım daha da aşağıya sarkabilir. Bu durum spor yapanlar açısından jinekomasti derecesinin daha da ileriye gitmesine neden olabilir.

Jinekomasti olgusu olan kişilerin spor ile tedavi yöntemi yerine cerrahi yöntemleri tercih etmesi daha iyi sonuçlar doğurabilir. Yine de en doğru tedavi yöntemi için estetik cerrah tarafından belirlenlenmelidir.

Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?

Jinekomasti belirtileri kişinin ilk etapta kendi teşhisi için önem taşır.

Erkekte meme büyümesinde erkek meme dokusunda normalde olması gerekenden çok daha fazla büyüklük mevcutsa, meme uçlarında öne doğru oluşan bir çıkıklık, meme ucunda şişlik gözlemleniyorsa bir sorun olduğu düşünülebilir. Kesin teşhis için estetik cerrahın muayenesi şarttır.

Jinekomasti Ameliyatı Nedir?

Jinekonasti ameliyatında, küçük kesiler uygulanarak meme bezi dokusu çıkarılır. Genellikle genel anestezi altında uygulanır ancak duruma göre lokal anestezi de tercih edilebilir. Hasta ameliyattan sonra taburcu olabilir. Ameliyat sonrası yaklaşık 2-3 hafta jinekomasti korsesi veya jinekomasti atleti kullanması önerilir. Ayrıca ameliyat olmadan jinekomasti görünümünü gizlemek isteyen kişiler yine jinekomasti korsesi veya jinekomasti atletinden destek alabilir.

Jinekomastiye Hangi Bölüm Bakar?

Erkekte meme büyümesi sık görülen bir sağlık problemidir. Estetik ve plastik cerrahi alanına girer. Bu branşta yer alan tüm doktorlar jinekomasti ameliyatını gerçekleştirebilirler.

Jinekomasti Olduğumu Nasıl Anlarım?

Kesin tanı için ultrason çekilmesi gerekir. Ayrıca tanıyı estetik ve plastik cerrahlar koyar. Gerekirse jinekomasti ameliyatı ile müdahale edilir.

Jinekomasti Nasıl Eritilir?

Erkeklerde meme küçültme işlemi olarak da bilinen jinekomasti tedavisinde, esas olarak cerrahi uygulama önemlidir. Cerrahi müdahale iki yöntemle yapılmaktadır. Bunlar doğrudan cerrahi çıkarma ve liposuction denilen yağ emme yöntemidir. Jinekomastinin durumuna göre bu yöntemler tek başlarına ya da birlikte uygulanabilir.

Jinekomastiye Ne İyi Gelir?

Erkekte meme büyümesi, yetersiz beslenme veya siroz gibi altta yatan bir durum neden oluyorsa, bu durumun tedavi edilmesi gerekebilir.

Doktorlar bu duruma neden olabilecek ilaçların alımını durdurmasını tavsiye edebilir veya başka bir ilacı reçete edebilir.

Ergenlik döneminde ortaya çıkan ve normal hormon değişiklikleri dışında belirgin bir jinekomasti nedeni olmayan vakalarda, doktor, durumun kendi kendine iyileşip iyileşmediğini görmek için her üç ya da altı ayda bir periyodik yeniden incelemeler yapılmasını önerebilir. Bu durumda birçok vakada görülen jinekomasti genellikle iki yıldan kısa bir sürede tedavi edilmeden kendiliğinden geçebilir.

Jinekomasti Kaç Yaşında Geçer?

Bebeklik döneminde görülen jinekomastilerin hemen hepsi kendiliğinden geçer. Ergenlik döneminde en erken 10-12 yaşta sıklıkla 13-14 yaşta meydana gelir ve %85-90’ı 6-36 ay içinde tedavi edilmeden geçer. 17 yaşına sürmesi de mümkün olabilmektedir. Ancak vakaların bir bölümü erişkin döneminde de devam eder.

Jinekomasti Kaç Yaşında Başlar?

Erkekte meme büyümesi sorunu sık olarak 18-25 yaş aralığında ergenliğe giren erkeklerde görülmekle birlikte, ergenlikten sonra hormonların düzene girmesiyle yaklaşık %30 oranında hastalıkta gerileme ve kendiliğinden iyileşme ortaya çıkmaktadır. Erkeklerin yaklaşık %40-60’ında belli düzeylerde jinekomasti problemi görülebilmektedir.

Erkek Memesi Neden Büyür?

Hormonal değişiklikler ve kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir. Erkekler az miktarda da olsa kadınlık hormonu östrojeni salgılar. Östrojen fazla salgılandığında jinekomasti gözlenir. Bebeklerde görülen jinekomasti doğaldır. Bu jinekomasti türü birkaç hafta içinde geçer.

Ergenlik döneminde ortaya çıkan jinekomasti, hormon düzensizliklerinden kaynaklanır. Ergenlikte meme büyümesi vakalarının yaklaşık yüzde 90’a varan kısmı, birkaç sene içerisinde yok olur.

Yetişkin erkeklerde, genellikle 50 ile 70 yaş arasında tespit edilir.

Jinekomastiye kullanılan bazı ilaçlar da sebebiyet verebilir. Jinekomastiye neden olan ilaçlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Antiandrojen ilaçlar
  • Bazı antidepresan ilaçlar
  • Antibiyotik ve ülser ilaçları
  • Kemoterapi ilaçları
  • Bazı kalp ilaçları
Son güncelleme tarihi: 08.07.2023 22:54
Editöre ulaş