Burun Estetiği (Rinoplasti) Hakkında Her Şey

Burun estetiğinde hedef, burnun güzel olmasının yanında yüz ile uyum içerisinde olmasını sağlamaktır. Burun estetiği (Rinoplasti), yüksek konsantrasyon ve hassasiyet gerektiren bir operasyondur. Bu nedenle, mutlaka alanından uzman bir cerrah tarafından yapılmalıdır.

Burun Estetiği Ameliyatı Nedir?

Rinoplasti ameliyatı ile, burundaki şekil bozuklukları düzeltilip estetik bir görünüm elde edilirken, nefes alma problemleri de düzeltilebilir. Bazı burunlarda kemer fazlalığının azaltılması gerekirken; bazılarında oyuk olan burnun yükseltilmesi gerekebilir ya da bazı burunlar aşırı uzunken bazıları çok kısa olabilir. Amaç kişinin çenesi, gözleri ve yanakları ile uyumlu ve doğal görünen bir burun elde etmektir.

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Burun estetiği ameliyatı olarak bilinen rinoplasti, hem estetik hem de fonksiyonel kayıpların kazandırılması için yapılır. İdeal solunumun sağlanması ve kişinin yüz hatlarına uygun bir burun, burun ameliyatı sonrası elde edilebilir. Rinoplasti ameliyatı temelde açık ve kapalı olmak üzere 2 farklı yöntemle yapılır. Burun kaldırma ve burun ucu estetiği gibi işlemler için tercih edilen kapalı burun estetiği ameliyatı sırasında kesi, burnun iç kısmından yapılır. Bu nedenle burun estetiği sonrasında dışarıdan görülebilen bir iz kalmaz. Açık yöntem ise daha ciddi burun ucu vakalarında ve kemik eğrili gibi şikayetlerin varlığında tercih edilir. Burun ucu derisinin kaldırılmasıyla yapılan açık burun estetiği işlemde burnun uç kısmında hafif bir iz kalabilir. Tüm ameliyat türlerinde olduğu gibi rinoplasti işleminde de kapalı ameliyat sonrasında iyileşme daha hızlı gerçekleşir.

Burun Estetiği Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Kapalı Burun Estetiği Ameliyatı

Kapalı burun estetiğinde, kesiler burun deliklerinin içinde yapılır. Kapalı teknikte cerrahın görüş açısı daha azdır ancak gelişen tekniklerle burnun içerisindeki durum kameralarla görüntülenmektedir. Kapalı burun estetiğinin avantajları, operasyondan sonra dışarıdan görülen bir izin kalmaması ve açık burun estetiğine göre iyileşme süresinin nispeten daha kısa olmasıdır.

Açık Burun Estetiği Ameliyatı

Açık burun estetiği ameliyatında, burun deliğinin altında, burun delikleri arasında küçük bir kesi yapılır. Bu yaklaşım ile estetik cerrahın, burnun septumunu görmesi ve burun yapısına ulaşması kolay olur ve bu cerraha büyük bir kolaylık sağlar. Kesi içeride olmadığı için hafif bir iz kalma ihtimali vardır ancak dikiş izleri iyileşme sürecinde belirginliğini kaybedecektir. Açık burun estetiği ameliyatının süresi ise yaklaşık iki saattir.

Burun Ucu Estetiği “Tip plasti”

Tip plasti, burunda oluşan şekil bozukluğunun düzeltildiği yöntemdir. Burunun, kemik, kıkırdak, deri ve mukoza gibi bölgelerine müdahale edilmez. Burun ucu estetiği amacıyla burun ucunun açısının değiştirilmesi ve belirginleştirilmesi için kullanılır. Kapalı ve açık teknik kullanılarak da yapılan operasyon kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 30-60 dakika sürer. Burun ucu estetiği ameliyatının güvenilir bir klinikte ve estetik cerrahi konusunda uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.

Burun Estetiği Hangi Durumlarda Kimlere Yapılır?

Rinoplasti ameliyatı hem görsel hem de sağlıksal şikayetler ile başvurulan bir operasyondur. Burun estetiği yaptırmak isteyen kişiler, genellikle doğuştan gelen estetik görünüm şikayeti ile cerrahlara başvurur. Bunun dışında travmalara bağlı olarak gelişen şekil bozukluğunu düzeltmek amaçlı da yapılmaktadır. Plastik cerrahınız ile detaylı bir değerlendirme yapılarak uygulanan son derece kişisel bir operasyondur. Vanity Estetik’te, estetik burun ameliyatı ile yüz hatları uyum ve sağlık koşulları ön planda tutularak (nefes anlama fonksiyonun korunması gibi) hastayı en iyi görünüme kavuşturmak hedeflenir.

  • Fiziksel Gelişimi Tamamlanmış Kişilere
    Burun estetiğinde önemli olan Uaşsınırı değil; kemik ve kıkırdak yapısının gelişimidir. Kas kemik gelişimi tamamlandıktan sonra ve muayene bulgularında da bir sıkıntı olmadığı durumlarda operasyon uygulanabilir. Genellikle, burun estetiği operasyonu 18 yaş ve üzerindeki yaşlarda yapılır.
  • Herhangi Bir Sağlık Engeli Olmayan Kişilere
    Fiziksel açıdan sağlıklı ve ameliyat geçirmeyi engelleyebilecek hastalıkları bulunmayan bireyler.
  • Gerçekçi Hedefleri Olan Kişilere
    Olumlu bir bakış açısı ile görünümlerinin iyileştirilmesi konusunda gerçekçi hedefleri olan bireyler.

Burun Estetiğinde Kadın Erkek Farkı

Genel olarak erkeklerin burunları, daha yüksek bir köprü ve daha geniş bir orta burun genişliği ile daha belirgin olur. Erkekler ayrıca burun üzerinde daha kalın bir cilde sahiptirler. Ameliyat sonrası iyileşme süresi kadınlara göre biraz daha uzun olabilir.

Kadın burnu, erkek burnuna kıyasla genellikle daha belirgin ve hassastır. Birçok kadın doğal görünümün bozulmadığı bir ameliyat tercih eder.Burun ucu ve sırtın birleşme noktası yani burnun üstü kırılma noktası anatomik bir noktadır ve burnu güzel gösteren bir kavistir. ( Bu noktaya Supratip Break Point denmektedir.) Kadınlar, cerrahlardan bu görünüme kavuşmayı talep ederler. Bu görünüm burna daha kadınsı görünüm kazandırdığı için erkekler tarafından tercih edilmez.

Bir diğer farklılık ise boyuttur. Kadın burnu bir erkekten daha kısa olabilir.

Son olarak, etnik kökene bağlı olarak burun genişliği, burun sırtının kamburluğu ve burun kanatlarının altında görünen bölümün açısı gibi pek çok farklılıklar olabilir.

Burun Estetiği Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?

Burun estetiğinin görünüme etkisi olduğu kadar sağlık ve kendine güven gibi diğer bir çok konuda da etkisi vardır.

Kendine Güveni ve Başarıyı Artırıyor!

Burun estetiği ameliyatının sağladığı bir numaralı yarar, güven! Yüz simetrisinin değişmesi ile kişinin kendini beğenmesi sağlanıyor. Bu sayede de, kişinin kendine olan güveni artıyor; bu da iş ve özel hayatında başarılı ve sağlıklı olmasını sağlıyor.

Nefes Almayı Rahatlatıyor!

Doğuştan veya sonradan oluşan travma vs sonucu burunda oluşan eğrilikler, nefes alma fonksiyonunu bozuyor. Burun estetiği operasyonu ile burun şeklinin düzeltilmesinin yanı sıra hastanın rahat nefes alması da sağlanıyor. Rinoplasti ile burun dıştan şekil olarak düzeltilirken; içerden de eğrilik (deviasyon) düzenliyor. Böylece hastalar, muhteşem görünüme ve sağlıklı bir buruna sahip oluyorlar.

Kırılmış Burun Kemiği Düzeltilebiliyor!

Burun kırığı, insan vücudunda en çok rastlanan kırıklardan biridir. Kaza, darp veya düşme buruk kırıklarının en yaygın nedenleridir. Burun estetiği operasyonu ile burun kırıkları kolaylıkla düzeltilebiliyor. Operasyon sonrası hastaların hem nefes almada zorluk gibi işlevsel şikayetleri ortadan kalkmakta hem de burunları estetik bir görünüme kavuşmaktadır.

Sinüzitten Kurtulmanın Yolu: Burun Estetiği

Sinüzit, sinüslerin sürekli iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma baş, yüz, göz çevresinden ağrılara neden olduğu gibi ağız kokusu, dişlerde ağrı gibi pek çok rahatsızlığı sebebidir. Bu operasyon ile bu gibi şikayetlerden kurtulmak mümkün.

Horlama Sorununu Çözüyor!

Horlama, oldukça rahatsız edici bir durumdur. Burundaki çeşitli düzensizlikler horlamaya sebep olabiliyor. Bir araştırmaya göre çiftlerin %23’u eşlerinin horlaması yüzünden ayrı yatak odalarında yatmayı tercih ediyor. Operasyon sırasında bu düzensizlikler giderilerek bu soruna bağlı horlamadan kurtulmak mümkün olabiliyor.

Uyku sağlığını olumlu etkiler

Uyku, beslenme kadar önemli bir ihtiyaçtır. Rahat nefes alınamadığı durumlar sık sık uyanmaya sebep olur. Horlama veya uyku apnesi gibi sorunlara sebep olduysa yanındaki eşinin uykusunu bozması da cabası. Burun estetiği ameliyatı da burundaki sorunlara bağlı uyku bozukluklarını çözebilir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığında azalma sağlar!

Burnu tıkalı olduğu zaman ağızdan nefes alıp vermek zorunda kalındığı için bu durum çok sık hasta olmaya sebep olur. Bunun yanı sıra burun tıkanıklığı östaki borusu yoluyla kulakları olumsuz etkiler. Yine ağızdan nefes alıp vermeye bağlı ağız ve yüz yapısında değişiklikler, diş çürümeleri, ağız kokusu ve ağızda kötü bir tat hissi gibi durumlar ortaya çıkar. Rinoplasti ameliyatı ile burnun iç kısmı da düzeltildiği zaman üst solunum yolu enfeksiyonları sıklığı belirgin olarak azalmaktadır.

Burun Estetiği Ameliyatından Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Burun estetiği ameliyatından önce iyileşmeyi hızlandırmak; operasyon sonrası rahatsızlığı en aza indirmek ve komplikasyon risklerini azaltmak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

  • Diyet
    Herhangi bir cerrahi operasyondan önce, hastalar için sağlıklı bir diyet yapmak önemlidir. Doğru beslenme iyileşmeyi hızlandıracak ve enfeksiyon riskini en aza indirecektir. Özellikle, bol miktarda meyve ve sebze, tam tahıl ve yağsız protein tüketilmesi gerekmektedir.
  • İlaçlar
    Burun estetiği ameliyatı öncesinde, hastalar kullandıkları tüm ilaçları doktorlarına bildirmelidir. Bazı ilaçlar cerrahiden önce veya sonra sorunlara neden olabilir. Doktor, hastanın bir ilacı kullanımını geçici olarak kesebilir veya daha güvenli bir alternatif önerebilir.
  • Sigara İçmek
    Tütün kullanımı tüm vücuttaki kan akışını yavaşlatır. Oksijen, ensizyon (kesi) yerlerine çok hızlı ulaşamadığı için, sigara içenlerin iyileşme süresi uzun olup; yüksek enfeksiyon riski fazla olmaktadır. Operasyondan en az 2 hafta öncesinden başlayarak; sigara içilmemelidir.
  • Besin Takviyeleri
    Hastaların iyileşmeyi yavaşlatacak ve cerrahi komplikasyonlara neden olabilecek belirli gıdalar ve takviyeleri kullanmaması gerekir. Hastalar, özellikle E vitamini takviyelerinden, zencefil, gingko ve ginsengden uzak durmalıdır.
  • Güneş
    Özellikle yaz aylarında ameliyat olacak hastalarımızın yüzlerini güneş ışınlarından korumaları gerekli.
  • Alkol Kullanımı
    Ameliyat öncesi alkol kullanımı karaciğere yük olacağı için anestezide oluşabilecek risk ihtimalini artırır. Ameliyattan en az 10 gün önce alkol tüketimine ara verilmesi gerekir.

Burun Estetiği Ameliyatı Süreci

Burun estetiği ameliyatı, cerrahın kullandığı tekniğe ve hastanın durumuna göre yaklaşık 2 saat sürmektedir. Ameliyatların tamamında bazı ortak adımlar vardır:

Genel Anestezi

Burun estetiği ameliyatları genel anestezi ile de yapılabilir. Burun estetiği için genel anestezi tercih edilir. Operasyonun, genel anestezi ile gerçekleştirilmesi hasta ve cerrah açısından daha konforludur.

Sedasyon + Genel Anestezi

Uyuşturma işlemi, damardan verilen sakinleştirici ile yapılır. Ağrı kontrolü küçük alanlar için tamamen, tüm burun için kısmen sağlanabilir. 1 saatten kısa işlemlerde uygundur.

Larengeal Maske

Bu teknik genel anestezinin bir türü olsa da kas gevşetici verilmediği için hastanın uyanması ve taburcu edilmesi çok kısadır. Tansiyon (kanama) kontrolü sağlanabilir. Ağrı kontrolü tüm burun için tamamen sağlanabilir. 1 saatten kısa işlemlerde bir alternatiftir.

Cerrahi İşlem

Anesteziden sonra, cerrah burun deliklerinde küçük kesikler açar. Daha sonra altta yatan kemiğe ve kıkırdağa erişmek için cildi dikkatlice kaldırır. Cerrah gerektiğinde dokuları çıkarabilir. Cerrah, istenen sonuçları elde ederken çevredeki dokulara olan etkiyi en aza indirgemek için çeşitli yöntemler kullanır. Yeniden şekillendirme işlemi tamamlandığında, doktor cildi burnun yeni konturlarına geri koyar ve kesikleri kapatır.

Tampon

Burun operasyonu sonrası artık tampon kullanılmamaktadır. Çok ciddi burun içi eğriliği olan hastalarda, operasyon sırasında düzeltilen kıkırdakların desteklenmesi amacıyla zaman zaman silikon ateller kullanılır. Eskiden kullanılan bez tamponlar burun içerisine yapıştığı ve çıkarılırken ciddi ağrıya sebep oluyordu. Tampon yerine kullanılan silikon ateller ise herhangi bir yapışıklığa sebep olmadığından ağrı da yapmıyorlar.

Burun Estetiği Sonrası

Burun estetiği ameliyatı, genel anestezi ile yapılır ve hastanın bir gece hastanede kalması gerekir. Bazı durumlarda intravenöz sedasyon ile genel anestezi uygun olabilir. Tampon uygulaması rutin olmayıp sadece rinoplasti ile birlikte septoplasti de yapılan hastalara yapılmaktadır. Ameliyat sonunda tampon yerleştirilmiş ise genelde ameliyattan sonra ilk haftada alınır. Cerrahınız, iyileşmeniz sırasında rahatsızlığı en aza indirmeye yardımcı olmak için ağrı kesici ilaçlar verecektir.

Burun Estetiği Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Burun estetiği erkeklerde ve kadınlarda hem estetik kaygılar hem de fonksiyonel nedenlerle uygulanabilen bir işlemdir. Burun ameliyatı sonrası kişinin iyileşme sürecinin hızlanması için dikkat etmesi gereken bazı durumlar mevcuttur. Bunların başında gün içinde baş pozisyonunun mümkün olduğunca yüksek pozisyonda tutulması gelir. Gece yatarken ise ilk birkaç gün iki yastık kullanarak yatılması önerilir. 1 ay boyunca sırt üstü yatmak, belirli aralıklarla soğuk kompres uygulamak, burun ameliyatı sonrası ödem oluşumunu önler ve iyileşme sürecini hızlandırır. Burun ameliyatı sonrası normal yaşama dönmek yaklaşık 1 hafta alabilir. Ancak burun mutlaka olası darbelerden korunmalıdır. Gözlük kullanılıyorsa ilk 3 ay boyunca ara verilmeli ve hekimin reçete ettiği ilaçlar önerilen doz ve sıklıkta alınmalıdır.

Burun Estetiği Sonrası Gözlük Kullanımı

Burun estetiği ameliyatı sonrası hastaların burunlarını koruması oldukça çok önemlidir. Gözlükler hafif olsa da, cerrahlar ameliyattan sonra çok erken dönemde gözlük takmanın başlangıçta nazal yapıyı olumsuz yönde değiştirebileceğinden endişe ediyorlar. Cerrahlar, burnun nihai sonucunu olumsuz yönde değiştirebileceğini ve istenmeyen bozukluklara neden olabileceğini belirtiyorlar.

Gözlük yerine bu süre içerisinde lens takılması tavsiye edilebilir. Gözlük kullanımı burun kemiğine baskı yapacağı için hastalar lens kullanıma yönlendirilir. Burun estetiği ameliyatlarında diğer ameliyatlarda olduğu gibi hasta doktor işbirliği oldukça önemlidir. O nedenle bu tavsiyeye uymak istenilen görünüme kavuşmayı sağlayacaktır.

Ameliyatı sonrası iyileşme süreci tamamlandıktan sonra tekrar rahatlıkla gözlük kullanılabilir. Hastalar hayallerindeki görünüme kavuşurken; bu konuda biraz sabır ve özveride bulunması gerekebilir.

  • Gözlük takarken ağrı olursa, gözlük bir süre çıkarılmalıdır.
  • Ağrı hissedilen durumlarda, gözlüğü kaldırarak burun dinlendirilmelidir.
  • Burnu darbeden korumak gerektiği için temas gerektiren sporlardan 2 ay boyunca uzak durulmalıdır.
  • SCUBA veya şnorkel maskeleri gibi yüzü sıkıştıran maskeler 2 ay boyunca kullanılmamalıdır.

Burun Estetiğinden Sonra İyileşme Sürecini Kısaltmanın Püf Noktaları

  • Soru sorun: Kontrol ziyaretleriniz arasında eğer sizi endişelendiren bir şey olursa ya da burun bakımı ile ilgili sorularınız varsa, cerrahınızı arayın. Eğer burnunuzu bir yere çarparsanız, yeni bir kanama olursa veya 3. günden sonra aşırı şişlik fark ederseniz, cerrahınızla iletişime geçin. Cerrahınızla iletişim içerisinde olmak, iyileşme sürecinde daha rahat olmanızı da sağlar.
  • Aşırı aktiviteden kaçının: Eğilmemek, ağır bir şey kaldırmamak ve tansiyonunuzu yükseltecek ölçüde egzersiz yapmamak gibi operasyon sonrası talimatlara uymazsanız, ameliyat sonrası komplikasyon yaşama riskiniz daha yüksektir. Bu tarz aktiviteler, kanamaya neden olabilir. Evde yürümek, dolaşımı normal halde tutmak için tavsiye edilir. Ama cerrahınız müsaade edene kadar orta şiddetli egzersiz bile yapmamalısınız. Yorucu egzersizden muhtemelen 6 hafta ya da daha uzun süreyle uzak durmanız gerekecektir. Eğer uyurken başınızı yüksekte tutmayı unutursanız şişlik artabilir. Şişliğin mümkün olduğunca çabuk dağılması için cerrahınız tuzlu gıdalardan kaçınmanızı tavsiye edebilir.
  • Arkadaşlarınızdan yardım alın: Bir arkadaşınız ya da ailenizden birisi ameliyattan sonra sizi hastanede evinize bırakma konusunda destek olmalıdır. Ayrıca operasyon sonrasında 24-48 saat sizinle birlikte kalmalıdır. Herhangi bir şeyi ya da herhangi kimseyi kaldırmamalısınız. Bu sebeple, çocuğunuz veya evcil hayvanınız için 1-2 haftalığına bakıcı ayarlamak iyi olabilir.
  • Burnunuzu çarpmaktan kaçının: Küçük çocuklar ya da evcil hayvanlar, iyileşmekte olan burnunuza istemeden çarpabilirler. Bu yüzden onları tutarken ya da onlar kucağınızdayken çok dikkatli olun. Böyle bir şey yüzünden ameliyat sonuçlarınızın bozulmasını ya da iyileşme sürecinizin uzamasını istemezsiniz. Eğer numaralı gözlük ya da güneş gözlüğü takıyorsanız, cerrahınız müsaade edene kadar gözlüğünüz burun kemerinizin üzerinde durmamalı.
  • Enfeksiyona dikkat edin: Eğer ateşiniz çıkarsa, bulantınız olursa, aşırı cilt kızarıklığı ya da burnunuzdan akıntı fark ederseniz, derhal cerrahınızla iletişime geçin. Bunlar enfeksiyon belirtileri olabilir. Cerrahınız ne kadar nitelikli olursa olsun, operasyon sonrası enfeksiyonu önlemek için bölgeyi temiz tutmak sizin de sorumluluğunuzdadır.
  • Arnika ve Bromelain: Bu gıda takviyeleri şişliğe ve morarmaya karşı yardımcı olabilir. Cerrahınıza bu takviyeler hakkındaki fikirlerini ve bunları operasyon öncesinde/sonrasında ne zaman kullanmanız gerektiğini sorun.
  • İltifatları kabul edin: Burun estetiği geçirdiğinizi bilmeyen birisi, sizde bir değişiklik olduğunu fark edebilir ama değişikliğin tam olarak ne olduğunu anlamayabilir. Nitelikli ve tecrübeli bir estetik cerrahın gerçekleştirdiği operasyondan sonra, burnunuz doğal ve yüzünüz ile daha uyumlu görünür.
  • Yeni görüntünüzün tadını çıkarın: Nitelikli ve deneyimli bir estetik cerrah tarafından yapılan burun estetiği ameliyatları genellikle özgüveni artırır. Yüzünüzün ile daha çok uyumlu olacağı için fotoğraf çektirmekten kaçınmanıza gerek kalmaz. Çoğu kişi, başarılı bir burun estetiği ameliyatından sonra kendisini daha fotojenik hissetmektedir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Ne Beklemeliyim?

Ameliyat sonrası, birlikte hafif veya orta derecede ağrı ve rahatsızlık yaşanması normaldir. Bu, oral ilaçlarla kolayca kontrol edilebilir. Rahatsızlık ameliyattan sonraki 72 saat içinde azalmaya başlar. Bu süreden sonra ağrıda belirgin bir artış olması durumunda mutlaka doktorunuzu danışmak gereklidir.

Ameliyatı sonrası morluk ve şişliklerin de olması beklenen bir durumdur. Bu semptomlar genellikle ameliyattan sonraki ikinci günde daha da kötüleşir ve bundan sonra aşamalı olarak düzelir. Meydana gelen morluk miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterir.

İyileşme Süreci

İlk 1-2 hafta boyunca, birçok hastada morluk ve şişme görülür. Ameliyattan hemen sonra burunda yapılan iyileştirmeler anlaşılmaz. Fakat, morluklar ve şişlikler çoğunlukla ilk 10 ila 14 gün sonrasında giderek azalır. 6-18 ay içinde ise burun ameliyatı sonrası oluşan ödemler geçerek burun son şeklini alır.

İşe Dönüş

Çoğu hasta ihtiyaç duyulan aktivitenin seviyesine bağlı olarak 1 veya 2 hafta sonra işe veya okula dönmeye hazır hisseder. Genel olarak 3 hafta sonra, çoğu normal faaliyetler sürdürülebilir.

Spor

Ameliyattan sonra yaklaşık bir ay kadar burun temastan korunmalıdır. O nedenle bir süre ağır sporlardan uzak durulmalıdır. İkinci haftadan itibaren egzersiz, yüzme ve bireysel sporlar önerilir.

Revizyon burun estetiği nedir?

Revizyon rinoplasti (veya ikincil burun ameliyatı) birinci burun estetiğinden sonra devam eden veya sonrasında ortaya çıkan istenmeyen bir durumu düzeltmek için uygulanan cerrahi bir operasyondur. Birinci ameliyattan sonra burnun görünümünü veya işlevselliğini düzeltmek için yapılır.

Revizyon oranları, genelde cerrahın deneyimine göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte, cerrahlarının, deneyime ve uzmanlığa bakılmaksızın da bazı durumlarda revizyona ihtiyaç duyulabilir. Bu durum, burun estetiği operasyonlarının karmaşıklığından kaynaklanır ve ameliyat başladıktan sonra bazen beklenmedik durumlar ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda da burnun karmaşık yapısı nedeniyle iyileşme sürecinde komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Revizyon rinoplastiye neden ihtiyaç duyuluyor?

Revizyon talebi, genelde estetik amaçlı olsa da sağlık gibi başka nedenler de ortaya çıkabilir. Bu hastaların bazıları, aldıkları sonuçların çok doğal olmadığını veya diğer yüz özellikleriyle uyumlu olmadığını düşünebilir. Bir diğer neden ise cerrahtan beklentilerinin sonuçla uyuşmamasıdır. İyileşme sürecinde ortaya çıkan beklenmedik durumlar da revizyon talebi olarak karşımıya çıkabilir. Bazı hastalar ise, fonksiyonel bir nedenle revizyon ihtiyacı duyabilir. Bu durumlar da septoplasti gibi fonksiyonel burun cerrahisi de önerilebilir.

Revizyon burun estetiği ile ilgili önemli konular nelerdir?

Cerrahın revizyon istatistiklerini bilmek her hasta için önemlidir. Bununla birlikte, revizyon rinoplastisinin ne olduğunu ve neden gerekli olabileceğini anlamak da önemlidir. Bunun için de cerrahınızla bu detaylar hakkında derinlemesine konuşmanız önemlidir.

Revizyon rinoplastiye ihtiyaç duymamanız için bazı öneriler:
Hiçbir cerrah ve hasta burun estetiği ameliyatından sonra revizyona ihtiyaç duyulsun istemez. Düzeltmeye ihtiyaç duyma şansınızı azaltmanın birkaç yolu

  • Öncelikle kurul onaylı bir cerrah tercih edin.
  • Tercih ettiğiniz cerrahın, burun estetiği alanında deneyimli olduğundan emin olun.
  • Cerrahınızın muayene ve değerlendirme için size yeterli zamanı ayırdığından emin olun.
  • Cerrahınızın ameliyat öncesi ve sonrası için planının ne olduğunu anladığınızdan emin olun.
  • Ameliyat sırasında hangi sorunların ortaya çıkabileceğini ve acil durum planlarının ne olduğunu öğrenin.
  • Cerrahın revizyon oranının ne olduğunu sorun. Bir revizyonun gerekli olup olmayacağını danışın.
  • Tüm sağlık geçmişinizi cerrahınızla paylaşın.

Ameliyatsız Burun Estetiği Mümkün Müdür?

Gelişen teknolojik uygulamalar sayesinde artık cerrahi uygulama gerektirmeden ameliyatsız burun estetiği yaptırmak mümkündür. Ameliyatsız burun estetiğinde, burun içindeki belirli noktalara dolgu maddesi enjekte edilerek; çarpmaya bağlı eğrilikler düzleştirilir, burun ucunu yeniden şekillendirilir ve burun simetrisi iyileştirilir.

Ameliyatsız burun estetiğinde, sonuçlar geçicidir. Ancak bu yaklaşım, hastaların cerrahi rinoplasti ile mümkün olan kalıcı değişiklikleri yapmadan önce deneme yapmasının düşük maliyetli bir yolu olabilir.

Burun Estetiği Sonrasında Hasta Görüşleri ve Yorumları

Burun estetiğinde başarı, plastik cerrahın estetik bakış açısına ve el becerisine diğer operasyonlarda olduğundan daha çok bağlıdır. Başarılı bir operasyon geçirmek ve operasyon sonrası sonuçlardan memnun kalabilmek için cerrah seçerken tecrübesinin ve cerrahi becerilerinin yanı sıra estetik bakış açısının da yüksek olmasına dikkat etmek önemlidir.

Dilerseniz, aşağıda yer alan kliniğimizde burun estetiği operasyonu geçiren hastalardan bazılarının operasyon sonrası görüşlerini inceleyebilirsiniz.

Kemerli Burunlar

Genellikle genetik sebeplere bağlı olarak burun köprüsünde yumru şeklinde tümsekler olabilir. Özellikle profili iyileştirmek için ortadan kaldırılabilir.

Silikon Tampon

Yeniden şekillendirilmiş burnunuzu desteklemenize ve kazara temaslara engel olur. Tampon genelde rinoplastiden sonra ilk haftada çıkarılır.

Daha Rahat Nefes

Büşra Hanım, Dr. Güray ile görüşene kadar meme büyütme operasyonu hakkında pek tedirgindi, gülümsemesi tercihinden ne kadar mutlu olduğunu görmek için yeterli.

Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nedir?

Morluklar ve şişlikler burun estetiği ameliyatının (rinoplasti) iyileşme sürecinin normal bir parçasıdır. İyileşme süreci, hem cerrahi teknik hem de hasta ile ilgili çeşitli faktörlere bağlıdır. Burun kemiklerinin kırılıp kırılmadığı (osteotomiler), kemik-kartilaginöz çerçeveden yumuşak doku diseksiyonu / yükselişinin derecesi ve ameliyatın açık veya kapalı olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği gibi faktörler iyileşme sürecinde belirleyicidir. İyileşme sürecini etkileyen diğer faktörler ise hastanın yaşı, cilt kalınlığı, beslenme şekli, kanama eğilimleri / bozuklukları ve kanı incelten ilaçların kullanımıdır.

Bu değişkenlerin çoğu hastanın kontrolünde değildir; ancak bu öneriler takip edilerek morlukların derecesi ve şişme şiddeti en aza indirilebilir. Doktorunuz kaçınmanız gereken ilaçları size söyleyecektir.

Şişkinlik

Burun, ameliyat sonrası, ilk 2 ila 12 hafta arasında önemli değişikliklere uğrar. Şişkinlik ilk birkaç ayda kademeli olarak dağılır ve burun görünümü yavaş yavaş değişir. Genellikle ikinci haftanın sonuna doğru, şişlikler yeterli derecede geriler. Dışarıdan burun ameliyatı olup olmadığı kolayca fark edilemez.

Hastaya burnu birkaç ay boyunca şişmiş görünür. Yaklaşık 3-4 ayda, şişkinliğin büyük bir kısmı kaybolur, ancak fotoğraflarda daha büyük görünecektir. Son şeklinin belirginleşmesi bir yıl kadar sürebilir.

Rinoplasti sonrası hastalar, (cerrahiden sonraki ilk birkaç hafta içinde) üst dudağının sert olduğunu ve gülümsemelerinin zor olduğunu belirtirler. Şişlik zamanla azaldığı için ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta içinde bu durum kendiliğinden düzelir.

Morluklar

Yüksek oranda Vitamin E, Ginseng, Ginko içeren multivitamin / bitkisel ilaçlar / çaylar gibi şeylerden uzak durmak kanamaya neden olabileceği için önemlidir. Kolay kanama veya morarma yaşama, kanama bozukluğu geçmişiniz varsa veya kanama bozukluğu olan bir aile üyeniz varsa, ameliyattan önce mutlaka doktora bildirilmelidir.

İlk 48 saat boyunca yanaklara uygulanacak buz paketleri, morluklar için faydalı olabilir. Sigara içmekten kesinlikle kaçınılmalıdır. Genellikle ikinci haftanın sonuna doğru, morluklar azalmaya başlar. Bromelin, papaya özütü ve arnika gibi bitkisel takviyelerin faydası olabilir, ancak az sayıda çalışmada etkinliği kanıtlamıştır.

Güneş

Rinoplasti sonrasında ilk birkaç ayda güneşe maruz kalmak burun derisinin kırmızı veya “lekeli” olmasına neden olabilir. Ayrıca daha kolay güneş yanığı yaşanmasına neden olur. Rinoplasti sonrası ilk birkaç ay boyunca, hastalar yukarıda belirtilen sorunları önlemek için güneş kremi ve / veya şapka takmalıdır.

Kafanızda soru işaretleri mi var? En güvenilir bilgiye en hızlı şekilde ulaşın.

Vanity Estetik’in, deneyimli doktorlarına kolayca ulaşabilir ve sorularınızın size özel cevaplarını öğrenebilirsiniz.

Burun Estetiği ile Birleştirilebilir Estetik Operasyonlar

Burun, yüz yapısında oldukça belirgin bir rol oynadığı için, birçok hasta ek tedaviler de olmayı seçmektedir. Aynı zamanda halihazırda bir iyileşme periyodu yaşanacağı için başka işlemlerin iyileşme süreçlerini de bu periyoda sığdırmak genelde oldukça mantıklıdır. Bu işlemler yüz dengesinin korunmasına yardımcı olur ve daha belirgin ve dramatik sonuçlar sağlar. Çoğu durumda, rinoplastiyi bir veya daha fazla ek tedaviyle birleştirmek oldukça güvenlidir. Bununla birlikte, güvenlik ve iyi sonuçlar sağlamak için, hastalar yüz plastik cerrahisinin tüm alanlarında deneyimli cerrahları seçmelidir.

Burun Estetiği Hakkında Sorular ve Cevapları

Burundaki hangi sorunlar burun estetiği ameliyatı ile düzeltilebilir?

Estetik burun ameliyatı, esas olarak burnun dışarıdan bakıldığında görülen kısımlarının değiştirildiği ve iyileştirildiği bir operasyondur. Dışarıdan görülen eğrilikler, düşüklükler, kalınlıklar, incelikler gibi deformasyonların hepsi düzeltilebilir. Bu amaçla uygulanan işlemler herkes için farklı ve kişiye özeldir. Her kişinin kendi ihtiyaçlarına göre bir uygulama yapılması en iyi ve doğal sonucu almak için olmazsa olmazdır. Bazı burunlarda kemer fazlalığının azaltılması gerekirken bazılarında çok oyuk olan burnun yükseltilmesi gerekebilir; bazı burunlar aşırı uzunken bazıları çok kısa olabilir. Amaç, kişinin çenesi, gözleri ve yanakları ile uyumlu ve doğal görünen bir burun elde etmektir.

Bunun yanında dışarıdan görünmeyen, hava yolunu tıkayan, burnun içerisindeki eğrilikler ve fazlalıklar da düzeltilebilir.

Burunda et ve deviasyon (eğrilik) şikâyeti olan kişiler burun estetiğinden nasıl yararlanabilir?

Burun eti ve deviasyon hava yolunu tıkayarak nefes almanın engellenmesine sebep olur. Estetik burun ameliyatı sırasında nefes almayı zorlaştıran bu eğrilikler ve fazlalıklar düzeltilebilir. Bu sayede ameliyat sonrası rahat nefes almak mümkün olur.

Burun estetiği için doktor nasıl seçilmelidir?

Burun kaldırma, burun ucu estetiği, burun kemiği ameliyatı gibi işlemlerinin yapıldığı rinoplasti ameliyatı hem kulak burun boğaz hem de plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılabilir. Bu noktada hekim seçimi tamamen hastaya kalmıştır. Burun estetiği yaptırmayı düşünen kişilerin tecrübeli hekimleri ve donanımlı klinikleri tercih etmesi önerilebilir. Hekim ile iletişim son derece önemli olduğundan kişi, mutlaka rahatça kendini ifade edebileceği bir hekim tercih etmelidir. Burun estetiğinden önce hekime, nasıl bir burun istendiği detaylıca anlatılmalı ve hekim tarafından 2 ve 3 boyutlu olarak tasarlanan görseller dikkatle incelenmelidir. Önceden yapılan ameliyatlara ait burun estetiği öncesi sonrası fotoğraflara bakılmalı ve talep edilen burun yapısının kişinin kendi yüzünde nasıl duracağına dair fikir sahibi olunmalıdır. Sağlıklı bir şekilde iletişim kurulduğunda hasta taleplerini daha iyi anlatabileceğinden sonuçlardan da bir o kadar memnun kalır.

Burun operasyonu için burnun dışında bir kesi olması gerekli midir?

Estetik burun ameliyatı kapalı burun ameliyatı ile tamamen burun deliklerinin içerisinde yapılabilir. Bu teknikle yapıldığında iki burun deliği arasında oluşabilecek bir iz engellenmiş olur.

Burun ameliyatı sonrası tam iyileşme ne zaman görülür?

Burun ameliyatı sonrası erken dönemde yüzde şişlikler ve morluklar oluşabilir. Morluklar yaklaşık bir hafta içerisinde tamamen geçse de şişliklerin geçmesi biraz daha uzun zaman alır. Bu şişliklerin büyük kısmı ilk 3 haftada iner. Geri kalan şişliklerin inmesi ise daha uzun bir süreçtir ve 6 – 9 aya kadar yavaş yavaş devam eder. Burun beklenen görünümü kazanması ise 1 yılı bulabilir.

Estetik burun ameliyatında tampon kullanmak zorunlu mudur?

Burun operasyonu sonrası artık tampon kullanılmamaktadır. Çok ciddi burun içi eğriliği olan hastalarda, operasyon sırasında düzeltilen kıkırdakların desteklenmesi amacıyla zaman zaman silikon ateller kullanılmaktadır. Eskiden kullanılan bez tamponlar burun içerisine yapışmakta ve çıkarılırken ciddi ağrıya sebep olmaktaydı, şimdi kullanılan silikon ateller ise herhangi bir yapışıklığa sebep olmadığından ağrı da yapmamaktadırlar.

Burun ameliyatı sonrası hastanede kalmak gerekir mi?

Ameliyat sonrası, ameliyat sürecinde anestezi aldığınız için ve ameliyat sonrası yapılması gereken kontrollerden dolayı sizi 1 gece hastanemizde konaklatıyoruz. Bu süreçte doktorumuzun ve hemşirelerimizin gözetiminde oluyorsunuz.

Burun estetiği için en uygun mevsim hangisidir?

Bütün estetik müdahaleler gibi burun estetiği ameliyatı da her dönemde uygulanabilir. Fakat operasyon sonrası dönemde şişliklerin artmaması için güneşten korumak önemlidir. Bu nedenle sonbahar dönemi bu operasyon için en çok tercih edilen dönemdir.

Burun estetiği sonrası normal hayata ne zaman dönülebilir?

Ameliyat sonrası, burun üzerine yerleştirilen ödemi engelleyici ve şekil verici atel yaklaşık 1 hafta kalır. Bu çıkarıldıktan sonra çalışmaya ve sosyal hayata dönmek mümkündür. Ancak ilk 6 hafta boyunca oldukça dikkatli olmak, küçük darbelerden, aşırı güneşten, buhar banyosu ve solaryum gibi ısı artışına sebep olacak durumlardan uzak durmak gerekir.

Burun ameliyatı ile nasıl bir buruna sahip olunacağı önceden bilinebilir mi?

Burun operasyonu öncesi yapılan görüşmede hastanın istekleri ve mevcut şekil bozuklukları göz önüne alınarak bir planlama yapılır. Bu planlama dahilinde bilgisayar programları kullanılarak ameliyat sonrası hedeflenen burun şekli belirlenebilir. Burada dikkat edilmesi gereken bu bilgisayar programlarının kesin sonucu göstermediği, ameliyatla ilgili fikir verici ve yol gösterici olduğudur.

Daha önce burun ameliyatı olmuş fakat sonuçtan memnun olmayanlar için ne yapılabilir?

Daha önce ameliyat olmuş fakat sonuçtan memnun olmayan kişiler revizyon burun ameliyatı denilen ikinci hatta üçüncü operasyonlar geçirebilirler. Revizyon ameliyatlarını yapmadan önce ilk ameliyattan sonra en az 1 yıl geçmesini beklemek; gereksiz müdahaleleri önlemek ve nihai sonucun daha tatmin edici olmasını sağlamak açısından önemlidir. Sıklıkla karşılaşılan aşırı uzun, fazla oyuk, çok sivri burunlar ameliyat öncesi planlamanın yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Bunlar ve bunlar gibi pek çok şekil bozukluklarına revizyon ameliyatları ile çözüm bulunsa da en iyi sonuç dikkatli bir planlama ile yapılan ilk ameliyatlar ile alınabilir.

Burun deliği estetiği nedir ve nasıl yapılır?

Burun delikleri, solunum kalitesini belirleyen bir yapıya sahiptir. İyi bir solunum için ise, burun deliklerinin belli bir açıklıkta ve oval bir görünümde olması beklenir. Burun deliği estetiği, burun estetiği ameliyatlarının en özel ve en zor kısımlarından bir tanesidir. Burun deliklerinin birbiriyle simetrik olması, estetik açıdan çok önemli kriterdir. Burun deliği çok geniş, açıksa, darsa ya da burun deliğinde bükülme veya sarkma gibi bir durum varsa burun deliği estetiği yapılabilir. Burun deliği geniş veya açık ise genellikle burun deliğinin yanakla birleştiği kısımdan doku alınarak daraltma yapılır. Bazı durumlarda da taban dokusundan da parça alınır. Burun deliği çok dar olduğu durumlarda burun deliği genişletilir. Dar burun deliği şikayeti var ise genişletmek için düz bir kıkırdak destekleyici, burun kenarları boyunca girişi genişletmek amacıyla yerleştirilir. Sarkma yaşandığı durumlar da ise sarkan doku içeriden yukarıya çekilir ve kesilir.

Burun deliği estetik ameliyatı sonrası dikiş izi kalır mı?

Estetik ameliyatlarla ilgili en çok sorulan sorulardan birisi de “ameliyat sonrası iz kalır mı?” sorusudur. Bu soru, elbette burun deliği ameliyatı için de geçerlidir. Herhangi bir hatalı uygulama yapılmadığı sürece iz kalma ihtimali çok azdır. Dikişler burun içinde gizlenir ve iyileşme sürecinde belirsizleşir.

Burun deliği estetiği ameliyatı, estetik görünümü iyileştirmesinin yanı sıra yaşam kalitesini de iyileştirir. Burun deliğiniz çok geniş veya dar ise, burun deliğinizin görünümünden memnun değilseniz; deneyimli ve yetenekli bir estetik cerraha muayene olup sonrasından ameliyata karar verebilirsiniz.

Burun Estetiği için ideal yaş nedir?

Burun estetiğinde önemli olan yaş sınırı değil; kemik ve kıkırdak yapısının gelişimidir. Kas kemik gelişimi tamamlandıktan sonra ve muayene bulgularında da bir sıkıntı olmadığı durumlarda operasyon uygulanabilir. Burun estetiği ameliyatının (rinoplasti) yapıldığı en erken yaş, ebeveyn onayı ile 16 yaştır. Yine de ideal olarak, yüzün kemikli ve yumuşak doku yapısının tamamen olgunlaşmasına kadar beklenmelidir. Buna göre en uygun yaşın 19-20 olduğu söylenebilir.

Burun Estetiği sonrasında hangi yiyeceklerden kaçınmak gerekir?

Özellikle operasyondan hemen sonraki ilk günlerde, yumuşak ve basit gıdalar yemeye çalışılmalıdır. Yeterli miktarda su içmeye önem verilmeli ve vücudunuzun sindirebileceği gıdalar tüketilmelidir. Hastalarımıza, tuzlu, baharatlı gıdalardan ve sodyum açısından yüksek gıdalardan uzak durmasını öneririz, çünkü tuz ödemi artırır ve iyileşme süresini uzatır.

Burun Estetiğinden (Rinoplastiden) sonra nasıl uyunmalı?

Dinlenme anında hem de uyumak için kişilerin mutlaka çift yastık kullanmaları gerekmektedir. Aynı zamanda başın dik tutularak yatılması ödem oluşmasını önler. Bu nedenle hastalar mutlaka çift yastıkla başları dik yatmalıdır.

Rinoplastiden sonra ağır egzersize ne zaman başlanır?

Ağır kaldırma, nefesinizi tuttuğunuzda kan basıncınızı ve özellikle de yüz ve burun bölgesindeki basıncı artırır. Bu burun kanamasına neden olabilir. Ayrıca, bir ağırlık burnunuza düşerse, kırma ihtimali çok yüksektir. Burun kemiklerinin hafif travmaya karşı yeterince iyileşmesi yaklaşık 3 hafta alır. O nedenle ilk üç hafta ağır egzersizlerden uzak durulmalıdır.

Burun şekli ameliyattan ne kadar süre sonra oturur?

Rinoplastinin nihai sonucunu görmek bir yıla kadar veya daha fazla sürer.

Burun estetiği hakkında ayrıntılı bilgi için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Son güncelleme tarihi: 14.02.2024 13:44
Editöre ulaş