back to top
Ana SayfaYüz OperasyonlarıCilt TedavileriLazer ile Cilt Yenileme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lazer ile Cilt Yenileme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

0
(0)

Lazer ile cilt yenileme -kırışıklıkları, yaşlılık lekelerini, akne izlerini ve diğer lekeleri azaltmanın yanında- cildi sıkılaştıran ve cilt tonunu dengelemeye yardımcı olan kanıtlanmış bir yöntemdir. Ancak lazerler çok fazla şey yapabildikleri için ve cildinizi nasıl etkilediklerine göre geniş çapta değişiklik gösterdikleri için, tedavinin araştırılmasında nereden başlanacağını bilmek zordur. Hatta kabaca yapılan bir araştırmayla dahi, birbiriyle yarışan birçok cihaz ve yöntem gözlemlenebilir.

Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Ancak biz, bigilenmenizi istiyoruz. Siz, Google’da çok uzaklara gitmeden önce tavisyemiz, tüm aldatıcı reklamlardan uzak durmanız ve lazer ile cilt yenileme hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki önemli şeyleri okumanız.

Marka isimlerine aldanmayın. Bunun yerine, hedeflerinize odaklanın; hangi cilt sorunlarını ele almak istiyorsunuz ve hangi sonuçları umuyorsunuz?

1.Lazer ile cilt yenileme işlemi fark yaratır.

Sonbaharın “lazer sezonu” olarak kabul edildiğini biliyor muydunuz? Lazerle tedavi edilen cilt, bazı prosedürleri takiben, bir yıla kadar güneş ışığına karşı aşırı duyarlı olduğundan, birçok estetik cerrahi uzmanı, sonbahar veya kış aylarında -gündüz saatlerinin daha kısa olduğu ve zamanınızın çoğunu iç mekanda geçirdiğiniz zamanlarda- lazer ile cilt yenileme yapılmasını tavsiye eder.

Bu prosedürün ne zaman uygulandığına bakmadan, geniş spektrumlu -SPF 30 veya koruyuculuğu daha yüksek- bir güneş koruyucu kullanın ve gerektiğinde yeniden uygulayın. Çünkü bu bakım, yalnızca sonuçlarınızın en iyi şekilde görünmesine yardımcı olmakla kalmaz; aynı zamanda cilt kanserine karşı koruma sağlar ve erken yaşlanmayı önler.

2.Tedavi zarar verebilir veya vermeyebilir.

Hastalar ve doktorlar, lazer tedavileri sırasında duyulan hissi, genellikle deriye yapışan bir lastik bant ile karşılaştırırlar. Bununla birlikle lazer ile cilt yenileme sırasında meydana gelecek olan his, lazere, tedavi edilen alana ve derinliğine, kişinin acıya karşı toleransına göre değişir.

Daha derin ablatif (cildin bazı dış tabakaları çıkarılır) lazer tedavileri -hastanın rahat etmesi için- lokal anestezi enjeksiyonları veya intravenöz sedasyon gerektirebilir. Ablatif lazerlere, CO2 lazerleri ve Erbium YAG lazerleri örnek olarak verilebilir.

Bazı ablatif olmayan lazer tedavileri (lazer, tabakaları çıkarmadan deriye nüfuz eder), çok az miktarda acı verir ve rahatsızlığı gidermek için yalnızca topikal uyuşturucu krem yeterlidir. Ablatif olmayan lazerler pulsed-dye, ND Yag ve Alexandrite lazerleri içerir. İşlemden sonra, tedavi alanında bir dereceye kadar hassasiyet beklenebilir. Uzmanınız, gerektiğinde, lazer ile cilt yenileme sonrasında rahatsızlığı kontrol etmenin güvenli yollarını önerecektir.

3.Daha koyu bir cilt tonuna sahip olmanız, lazer ile cilt yenileme işlemini yaptıramayacağınız anlamına gelmez.

Lazer ile cilt yenilemenin yalnızca açık tonlu cilt tipleri için güvenli olması, yaygın ve yanlış bir kanıdır. Bazı lazerlerin, daha koyu tonlu ciltlerde hücre hasarı veya renk bozulması riskini arttırdığı doğrudur ancak güvenli ve etkili lazer ile cilt yenileme seçenekleri de bulunur. Daha açık tonlu Afro Amerikanların, Hispaniklerin ve Asyalıların cilt tonları için Erbium lazerleri -renk değişikliği için daha az risk oluşturduğundan- bazen iyi bir seçenek olabilir. Daha koyu kahverengi veya siyah deriye sahip olan hastalar ise -radyofrekans tedavileri veya microneedling gibi- diğer cilt yenileme seçeneklerini düşünebilirler.

Cilt tipiniz için güvenli ve etkili bir tedavi elde etmenizin en iyi yolu nedir? Lazer ile cilt yenileme prosedürlerinde kapsamlı bir eğitim almış ve bilgi birikimi olan -ve koyu tenli hastalarla çalışmayı deneyimleyen- bir uzmana danışmanızdır.

4.Lazer ile cilt yenileme işlemini yapan kişiler, sonuçlarınız üzerinde muazzam bir etkiye sahiptir.

Son derece eğitimli, bilgili bir profesyonelin elinde, lazer ile cilt yenileme işlemi, cildinizin görünümünü önemli ölçüde iyileştirmenin güvenli bir yoludur. Kötü eğitimli bir kişinin elinde lazer tedavisi, etkisiz ve hatta tehlikeli olabilir. Bu yüzden kişinin deneyimine, eğitimine ve niteliğine göre seçiminizi yapın; yalnızca en iyi teklifi kimin sunduğuna veya bu konuda markalaşmış olmasına göre değil.

5.Bazı ilaçlar veya koşullar, cildinizin lazer tedavisine nasıl tepki vereceğini etkiler.

Uzmanınıza her zaman, tıbbi geçmişiniz, aldığınız ilaçlar ya da takviyeler hakkında açık ve dürüst olun. Örneğin, uçuk çıkarma eğiliminiz varsa lazer tedavileri, işlem sonrası uçukların çıkmasına neden olabilir. İzotretinoin içeren akne ilaçları ise, lazer ile cilt yenileme tedavisi sonrası kötü bir iyileşme sürecine veya yara izlerine neden olabilir. Ayrıca Aspirin gibi yaygın reçetesiz ürünler, işlem sonrası kanama riskini artırabilir.

Diyabet ve diğer kronik durumlar da işlemin güvenirliliğini etkileyebilir ve lazer ile cilt yenileme işlemi sonuçlarını da etkileyebilir. Ayrıca -lazer tedavilerinden en az 2 hafta önce- iyileşmeyle ilgili komplikasyonları önlemek ve optimal sonuçları elde edebilmek adına vücudunuza en iyi şansı vermek için sigarayı bırakmanız gerekir.

6.Farklı lazerler, farklı sorunlar ve cilt tipleri için optimize edilmiştir.

Pek çok farklı lazer seçeneğinin olmasının nedeni, bir lazerin tüm hastaları ve tüm cilt sorunlarını tedavi edemeyeceğidir. Araştırmanız sırasında karşılaşma olanağınızın bulunduğu birkaç çeşit:

  • CO2 Lazerler, genellikle izleri, siğilleri, kırışıklıkları ve diğer derin cilt kusurlarını tedavi etmek için kullanılan ablatif lazerlerdir.
  • Erbium Laserleri, ablatif olabilir veya olmayabilir. Kolajenle yeniden biçimlendirmeyi sağlar. İnce çizgileri, kırışıklıkları, cilt gevşekliğini ve yaşlılık lekelerini tedavi ederek popüler bir seçenek halini almıştır.
  • Pulsed-Dye Laserler, genellikle cildi ısıtan ve kızarıklığı, hiperpigmentasyonu, kırık kılcal damarları ve rosacea’yı azaltmak için pigmentleri emen ablatif olmayan lazerlerdir.
  • Fraksiyonel Lazerler, lazer enerjisini, cildin sadece bir kısmını tedavi etmek için binlerce küçük kirişe ayırır ve bu durum da, dinlenme süresini azaltır. Fraksiyonel lazerler, ablatif olabilir veya olmayabilir. Yaşla ilgili birçok lekeyi tedavi etmek için kullanılır.
  • IPL (yoğun ışık atımı) tedavileri teknik olarak lazer değildir ancak genellikle güneş hasarı, akne, rosacea ve hiperpigmentasyon gibi -lazerlerle tedavi edilmesi amaçlanan benzer- problemleri tedavi etmek için kullanılır.

Marka isimlerine ve lazer dalga boylarına aldanmaktan ziyade, bireysel hedeflerinize odaklanın: Hangi cilt problemlerini çözmek istiyorsunuz ve hangi sonuçları umuyorsunuz? İyi haber, bunu kendi başınıza belirlemenizin gerekmediğidir. Deneyimli ve nitelikli bir estetik cerrahi uzmanı ya da cilt bakımı uzmanı, cilt tipinize göre sizin için en iyi tedaviyi önerecektir.

7.Birden fazla tedavi planlayın.

Bazı durumlarda, tek bir lazer tedavisi hastanın tüm problemlerini giderirken, çoğu ablatif olmayan lazerler -en tatmin edici sonuçları elde etmek için- bir dizi tedavi gerektirir. Bu durum -dinlenme süresinin olmadığı ancak tedavi dizisi tamamlandığında, sonuçların uzun ömürlü olduğu- çift yönlü bir işlemdir.

8.Tedaviye bağlı olarak, biraz dinlenme süresi ihtiyacınız olabilir.

Lazer tedavileri genellikle cerrahi olmayan tedaviler olarak kabul edilir. Ancak hepsi, ”dinlenme süresi gerektirmez” olarak düşünülmemelidir. Lazer ile cilt yenileme işleminin iyileşme süresi, kullanılan lazer tipine ve kişinin sağlığına, iyileşme durumuna bağlı olarak değişir.

Ablatif olmayan lazerler genellikle hiçbir dinlenme süresi gerektirmezken ablatif lazerler -derinliğe bağlı olarak- 2 ila 3 haftalık bir iyileşme süreci gerektirebilir. Bu süreç, yeni derinin tamamen iyileşmesinden ve kesin sonuçların ortaya çıkmasından önce olan zamana karşılık gelir.

Ancak tüm bunlar, bir ay boyunca evde kalmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez; sadece cildinizin, iyileşme sürecinde çiğ, kızarık olacağı ve kabuk bağlayacağı demektir. Diğer yandan bazı sosyal durumlarda kendinizi rahat hissetmeyebilirsiniz ve enfeksiyonun mümkün olduğu durumlardan kaçınmak için -yüzme, spor salonu egzersizleri gibi- kimi aktivitelerinizi değiştirmeniz gerekebilir.

Ne Düşünüyorsunuz?

Lazer ile cilt yenileme hakkında bu temel şeyi biliyor muydunuz? Lazerle cilt yenileme yaptırmayı düşünür müsünüz? Sizce güvenli bir yöntem mi? Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.

Bu yazı sizin için ne kadar faydalıydı?

Yıldızlara tıklayarak puan verin

Ortalama puan 0 / 5. Puanlama sayısı: 0

Henüz puanlama yapılmamış! Yazıyı ilk puanlayan siz olun.

CEVAP VER

Lütfen yorum bırakın!
Lütfen isminizi giriniz

En Çok Okunanlar

Kilo Verme

En Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?

0
Fit bir vücuda sahip olmak, kadın erkek herkesin arzuladığı bir durum. Ancak bazen hareketsiz yaşam tarzı, bazen doğuştan gelen bazı hastalıklar ve hormonal bozukluklar,...
Vanity

Vanity ile Daha İyi Hissedin

Alanında uzman 10'dan fazla doktorumuza sorularınızı iletebilirsiniz

Doktorlarımız

Son Yazılar

Yazın Estetik Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

0
Estetik ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?Doktorun talimatlarını takip edin: Ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzun verdiği talimatlara tam olarak uyun. Bu talimatlar, yara bakımı, ilaç kullanımı, aktivite...