Karın Germe Hakkında Her Şey

Mükemmel kıvrımlara ve fit bir görünüme kavuşmak mümkün.

Karın Germe Ameliyatında Başarı

Karın bölgesinde kilo verme, hamilelik gibi nedenlerden dolayı deformasyonlar oluşabilir. Bu durum istenmeyen görünümlere sebep olduğu durumlarda karın germe ameliyatı uygulanabilir. Eğer siz de karın bölgenizdeki sarkma, çatlak ve gevşeklik gibi sorunlardan şikâyetçiyseniz alanında uzman deneyimli bir cerrahlarımızla görüşüp ameliyatınızı planlayabilirsiniz.

Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti) Nedir?

Karın germe ameliyatında, karnın alt ve orta bölgelerinden fazla yağ ve deri dokusu alınır; ardından karın duvarı kasları sıkılaştırılır. Bu operasyon, karındaki çıkıntılı görüntüyü önemli ölçüde azaltabilir. Karın gerdirme, görünüşünüzü daha güzel hale getirirken, özgüveninizi de artırabilir.

Karın germe operasyonları, zayıflamış karın kasları veya deri fazlalığı olan hastalarda harika sonuçlar yaratmaktadır. Ve çoğu durumda, eğer dengeli beslenir ve düzenli egzersiz yaparsanız, sonuçlar uzun ömürlüdür.

Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat öncesinde doktorunuz, muayene sırasında yapacağı incelemede uygulayacağı teknik, derinin alınacağı bölge gibi konulara karar verir. Bu operasyonla göbeğin alt kısmında bulunan deri kalitesi zayıflamış, çatlakların daha çok oluştuğu bölge alınır, kas ayrışması ve duruma göre fıtıklar var ise onarılır, ek olarak yeni bir göbek deliği yapılır. Göbek deliği de uygun pozisyona getirilebilmesi amacıyla yeniden oluşturulabilir. Birbirinden uzaklaşmış kasları yeniden birbirine yaklaştırılır ve bu sayede düz bir karna sahip olduğunuz bir korse etkisi yaratılır.

Ameliyat sonucundaki kesiler estetik dikiş ile dikilerek hoş görünmeyen izlerin oluşumu önlenir. Özellikle hamilelikten veya aşırı kilo alıp vermekten kaynaklı olarak oluşan karın sarkması, gevşeklik ve çatlak görünümlü deri problemlerine çözüm sağlanmış olur.

Karın Germe Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?

Karın germe ameliyatlarında çeşitli teknikler kullanılmaktadır. En uygun tekniğin hangisi olacağı, hastanın anatomisine, fazla derinin miktarına ve bulunduğu bölgeye, hatta tercih ettiği kıyafetlere göre belirlenir. Bu neden plastik cerrahlar, olası yara izinin/kesi bölgesinin kıyafetin altında kalmasının sağlanması amacıyla işaretlemelerin yapılması için hastalarından en sevdikleri ya da en sık giydikleri mayo, iç çamaşırı ya da pantolonları getirmelerini isteyebilirler.

Yatay kesiyi her zaman iç çamaşırının gizleyeceği bölgede yapmak her zaman idealdir, böylece iç çamaşırı yarayı gizleyebilir. Bazı hastalar, idealden daha uzun olan ve daha yüksek bir konumda olan yara izlerini kabul etmek durumunda kalabilir. Bu, üst karınlarında büyük miktarda fazlalık deri olan hastalar için gerekli bir durum olabilir.

Yaygın olarak kullanılan 3 farklı karın germe tekniği vardır.

Tam Karın Germe Ameliyatı (Tam Abdominoplasti)

Karnın altında kasık bölgesi orta hattan her iki tarafta kalça kemiği üst ön çıkıntısına doğru uzanan kesiler yapılarak gerçekleştirilir. Tam karın germe ameliyatında, karın kasları sıkılaştırılır, göbek deliğinin altındaki ve üstündeki gevşek deri ve yağ birikintileri alınır. Göbek deliği çevredeki ciltten ayrılır ve deri gerildikten sonra göbek deliği için yeni bir dairesel kesi oluşturulur. Çünkü göbek deliğinin orijinal yeri de fazla deriyle birlikte alınır. Bu durum, daha küçük ve orantılı bir göbek deliği oluşturma fırsatı sunar.

Genişletilmiş Karın Germe Operasyonu (Modifiye Abdominoplasti)

Modifiye karın germe, yalnızca cilt gevşekliğinden veya karın kası zayıflığından şikayetçi olan hastalar için önerilir. Yatay kesi tam abdominoplasti kesisinden daha uzun tasarlanarak, belin yan taraflarına doğru uzatılarak yapılır, bu durumda vücuda arkadan bakıldığında kesi hattı yanlardan görünebilir.

Genişletilmiş karın germe ameliyatı, standart tekniğe göre daha geniş bir alandan daha fazla deri aldığı için genelde çok fazla kilo kaybeden hastalar için kullanılır. Karnın serbest bırakılması ve fazlalık deri çıkarıldıktan sonra yeniden konumlandırılması için yuvarlak bir kesi yapılmasını da gerektirir.

Vücut hatlarının hafif düzeyde düzenlenmesini sağlar. Ancak sonuçlar tam karın germe kadar belirgin değildir.

Mini Karın Germe (Mini Abdominoplasti)

Mini karın germe operasyonu, kilo verme ya da hamilelik sonrasında fazlalık derinin doğal olarak yayılmasına bağlı olarak minimum iyileştirme yarattığından sadece belli hastalar için uygundur.

Kasığın üstünde 10-20 santimetre üzerinde bir kesi oluşturulması ile gerçekleştirilen mini karın germe operasyonu, üst karın bölgesindeki fazlalık derinin alınması ya da göbeğin yeniden konumlandırılması gibi şikayetlerle ilgili iyileştirme yaratmaz.

Mini karın germe, genellikle göbek deliği altındaki gevşek cilt ve kas zayıflığı problemleri için uygulanır. Ancak göbek deliği üzerinde de uygulanabilir. Alınan fazlalık deri miktarı az olduğundan ve uygulanan kas sıkılaştırma çok kapsamlı olmadığından, göbek deliğinin ayrılması gerekmez. Oluşturulan kesi de, tam karın germe ameliyatında oluşturulandan çok daha kısadır.

Karın Germe Ameliyatı Kimlere Yapılır?

En uygun adaylar, nispeten formunda olan, ama diyet ve egzersizle kurtulamadıkları büyük yağ fazlalıklarından veya gevşek karın derisinden şikayetçi olan kadınlar ve erkeklerdir. Bu ameliyat özellikle de, birden fazla kez hamile kalarak karın kaslarını ve derisini kendiliğinden düzelemeyecek ölçüde esnetmiş olan kadınlar için faydalıdır. İleri yaştaki hastalarda, karşılaşılan cilt elastikiyeti kaybı gibi durumlarda da (sıklıkla hafif düzeyli obezite ile bir arada görülür) etkilidir.

Çok fazla kilo verme niyetindeki hastalar, ameliyatı ertelemelidirler. Hamile kalmayı planlayan kadınlar da, ameliyat sırasında sıkılaştırılan dikey karın kasları hamilelik sırasında yeniden ayrılabileceğinden, karın germe operasyonunu daha sonraya bırakmalıdırlar.

Eğer geçmişte yapılan bir karın ameliyatından kalan izleriniz varsa, izlerin fazlasıyla belirgin olacağı için karın germe uygulamamayı önerilebilir.

Karın Germe Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Cerrahınız size, ameliyata nasıl hazırlanmanız gerektiği hakkında detaylı bilgi verecektir. Bu talimatlar, yeme-içme, sigara kullanma, vitamin ve ilaç kullanımı hakkında bilgileri de içermektedir.

Eğer sigara içiyorsanız, ameliyattan birkaç hafta önce sigara bırakılmalıdır. Sonrasında ise yine belirli bir süre sigara içilmemelidir. Çünkü sigara içmek komplikasyon riskini artırabilir ve iyileşmeyi geciktirebilir. Bu ameliyatı geçirebilecek kadar sağlıklı olduğunuzdan emin olmak için, bazı testlerin ve muayenelerin de yapılması gerekmektedir.

Ameliyat sonrasında hastanede refakat edecek ve hastaneden ayrılırken eve götürecek birine ihtiyacını olacaktır. O nedenle ameliyattan önce size refakat edecek yakınınızı ayarlamanız gerekecektir.

Dinlenmek, iyileşme sürecinde çok önemlidir. 1 hafta işten ve sosyal aktivitelerden uzak kalmak gerekebilir. Bu süre, hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Çoğu kişi, ameliyattan sonraki 1-2 hafta içerisinde masa başı işlere dönebilmektedir. Hazırlanma süreciyle ilgili tüm talimatlara uymak, ameliyatın ideal sonuçlar yaratmasına katkı sağlar.

Karın Germe Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her yıl binlerce karın germe ameliyatı başarılı şekilde gerçekleştirilmektedir. Vücut hatlarını düzenleme konusunda uzman estetik cerrah tarafından yapıldığında, başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Yine de her ameliyattan olan riskler olduğu gibi, karın germe ameliyatı sonrası komplikasyonlar yaşanabilir.

Enfeksiyon ve pıhtı gibi ameliyat sonrası komplikasyonlar nadirdir. Enfeksiyon, iltihabın boşaltılması ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ancak, bu durum hastanede kalış sürenizi uzatır. Ameliyattan sonra mümkün olan en kısa sürede hareket etmeye başlayarak; pıhtı riskini minimuma indirebilirsiniz.

Cerrahınızın ameliyat öncesi ve sonrası için verdiği talimatları (özellikle de fiziksel aktiviteye ne zaman ve nasıl dönüş yapmanız gerektiği hakkındakileri) sıkıca takip ederek, komplikasyon riskinizi azaltabilirsiniz.

Karın Germe Ameliyatı Süreci

Karın germe ameliyatları, çoğunlukla genel anestezi ile yapılabilir. Bununla birlikte mini abdominoplasti ameliyatlarında lokal anestezi de uygulanabilir.

Ameliyat izinin kot pantolon ve bikiniyle kolayca saklanabilmesini sağlamak için, kesinin mümkün olduğunca aşağıda oluşturulması amaçlanır. Operasyon, kesinin oluşturulacağı yerin cerrah tarafından alt karın bölgesinde işaretlenmesiyle başlar. Uygulanan tekniğe bağlı olarak, bir yandaki kalça kemiğinizden başlayıp, diğer yandaki kalça kemiğinize kadar bir kesi ve göbek deliğiniz etrafında ayrı bir kesi olabilir veya önceki yöntemdekinin genellikle yarısı kadar uzunlukta bir kasık kesisi oluşturulabilir. Daha sonra deri karın duvarından ayrılır ve karın kasları dikişlerle sıkılaştırılır. Sonrasında, eğer gerekliyse, göbek deliğinin yeniden konumlandırılması için cilt üzerinde bir başka kesi oluşturulur. Son olarak kesiler kapatılır ve sıvı birikimini önlemek için genellikle drenler yerleştirilir.

Durumunuza bağlı olarak, tam karın germe, modifiye karın germe veya mini karın germe (kısmi karın germe) ameliyatı gerçekleştirilir.

Karın Germe Ameliyatı Sonrası

İlk birkaç gün, karında şişlik ve ilaçla kontrol altına alınabilecek düzeyde ağrı ve rahatsızlık olacaktır.

Ameliyatın kapsamına bağlı olarak, aynı gün taburcu olabilir veya hastanede 2-3 gün kalınabilir. Başlangıçta ayakta durmakta zorluk çekilebilir; yine de yürümeye mümkün olduğunca çabuk başlanmalıdır.

Yüzeydeki dikişler ameliyattan sonraki 5-7 gün içerisinde alınır. Uçları deriden dışarıya çıkan derindeki dikişler ise 2-3 hafta içerisinde alınır. Kesi yerinizin üzerindeki sargılar, kompresyon giysisiyle değiştirilebilir.

Eskisi gibi hissetmeniz için haftalar ya da aylar geçmesi gerekebilir. Eğer kuvvetli karın kaslarınız varsa, fiziksel açıdan formdaysanız, iyileşme süreci çok daha hızlıdır. Bazı hastalar 1-2 hafta sonra işe geri dönebilmektedir. Bazı kişilerin ise 3-4 hafta dinlenmeye ve toparlanmaya ihtiyacı olmaktadır.

Egzersiz, iyileşme sürecini destekler. Daha önce hiç egzersiz yapmamış kişilerin bile, şişlikleri azaltmak, pıhtı riskini düşürmek ve kasları güçlendirmek için bir egzersiz programına başlamaları gerekir. Öte yandan, rahatça yapabileceğiniz zamana kadar, yoğun egzersizden kaçınmalısınız.

İyileşme sürecinin ilk 3-6 ayında, karın germe ameliyatı izleri kötüleşiyormuş gibi görünebilir. Bu normaldir. Ameliyat izlerinizin düzleşmesi ve renklerinin açılması 9-12 ay sürmektedir. Bu izler hiçbir zaman tamamen kaybolmazlar. Ancak çoğu kıyafetle, hatta mayoyla bile belli olmazlar.

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat izleri, hangi karın germe tekniğinin uygulandığına, kesi uzunluğuna, yeri ve sayısına bağlı olacaktır. Aynı zamanda, daha önce sezaryen ameliyatı olan kadınlar, daha önceden var olan yaralarının abdominoplasti yaralarıyla iç içe geçtiğini görebilir. Yara izleri tamamen kaybolmaz ve bu ameliyatla oluşan izlerin solması birkaç ay ila bir yıl sürer. Yara izlerini azaltmak için hastaların ameliyatın kesi yerinin iyileşme süresi boyunca aşırı harekete ya da güce maruz kalmasını önlemesi şarttır. Hastalar, kalan izleri azaltmak için neler yapmaları gerektiğini cerrahlarına sormalıdır.

Ameliyatın nihai sonuçları başlangıçta görülür olmayabilir. Bunun sebeplerinden bazıları hastanın dik duramaması ve şişmedir. Nihai sonuçları görmek için genelde birkaç hafta ya da daha uzun süre gerekir.

Diğer önemli konu ise; karın germe ameliyatı sonrası beslenmedir. Karın germe ameliyatı sonrası çoğu bireyde gaz ve şişkinlik gibi şikayetleri olabilir. Bu şikayetleri en aza indirmek için beslenme şekline dikkat edilmesi gerekilir. Gaz yapan baklagiller, çiğ sebze, süt gibi besinler de gaz şikayetlerini arttırabilmektedir o nedenle tüketilmesi önerilmez. Dengeli beslenme, ideal kiloyu yaşam boyu korumaya çalışmak, gün içerisinde yeterli miktarda su içmek, belirtilen gaz yapıcı besinlerden olabildiğinde uzak durmak önerilir.

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Ne Beklemeliyim?

Karın germe ameliyatı sonrası süreç içerisinde hastalarda görülen ağrı ve acı oldukça normal kabul edilmektedir. Ayrıca, doktorunuzun yazdığı ağrı kesiciler sayesinde ameliyatın vermiş olduğu acı ve ağrı hafifletebilir. Ameliyat sonrasında ameliyat edilen bölgenin iyi korunması önemlidir. Dışarıdan herhangi bir darbenin gelmesine izin verilmemeli ve hastanın da ani hareketlerden kaçınması gerekmektedir.

Hapşırma, öksürme, irkilme ve ıkınma gibi reflekslere dikkat etmeli hatta bu hareketleri kontrol edebiliyorsanız minimuma düşürmelisiniz. Çünkü bu reflekslerin şiddetli olması halinde dikişlerde açılma veya kopma meydana gelebilmektedir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu hastanın karın germe ameliyatı sonrası süreç esansındaki duruşudur. Ameliyat sonrasında, dik durmaya çalışmak oldukça tehlikeli ve doğru olmayan bir harekettir. Hastanın karın germe ameliyatı sonrasın da 10 ila 30 derece arası eğik durması önerilmektedir.

Ayrıca karın germe ameliyatı sonrası süreçte hastanın, vücudun bağışıklık sistemini etkileyecek sigara ve alkol gibi maddeleri bırakılması önerilmektedir. Ayrıca bu maddeler ameliyattan önce en az 1 ay boyunca da kullanılmamalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Korse Kullanımı Ne Kadar Sürer?

Karın gerdirme ameliyatı sonrası korse kullanımı oldukça önemli bir rol oynar. Ameliyat bitince hasta ameliyathaneden çıkartılmadan önce korse takılır. Korse, ameliyat sonrasında kullanılırken karnın düzleşmesini etkileyecek ve ağır derecede bir koruma sağlayan gergin bir tabaka oluşturacaktır. Karın bölgesinin düz olmasını sağlamak amacıyla korsenin 6 hafta süresince sürekli olarak takılmasını gereklidir.

Karın Germe Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Karın germe ameliyatının süresi, kullanılan tekniğe ve kişiye göre değişkenlik gösterir. Tam karın germe ameliyatı yaklaşık olarak 3-3,5 saat sürmekle birlikte bazı durumlarda daha da uzun sürebilir. Mini karın germe ameliyatlarında ise ameliyat süresi daha kısa olup 1-1,5 saat kadar sürebilir.

Karın Germe Ameliyatı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Karın germe ameliyatınızın sonuçları anında gözle görülemez. Hatta ilk birkaç hafta kızarıklık, morarma, sertlik ve şişme görülmesi yaygındır. Bu, sonraki 4-6 hafta boyunca yavaşça düzelir ve sonuçlar görünür olmaya başlar. Ancak şişlik kalıntısı altı ay ya da daha uzun süre görülmeye devam edebilir.

Kesi yeri boyunca geçici bir uyuşukluk ya da his kaybı olması normaldir, zamanla yok olur. Birkaç ay sonra eskisi gibi hissetmelisiniz ama karnın iyileşmesinin tamamlanması ve cerrahinin sonuçlarının tümünün görünmesi yaklaşık 1 yıl kadar sürebilir.

Doğum Sonrası Oluşan Çatlaklar Karın Germe Ameliyatı ile Gider Mi?

Sezeryan, hamilelik ve sürekli kilo alıp vermeye bağlı olarak oluşan sarkıklık, çatlaklar ve yağlanmalar, karın germe ameliyatı sayesinde kolayca giderilir.

Karın Germe Ameliyatı Ağrılı Mıdır?

Hastalar, ameliyattan bir hafta sonra biraz ağrı ve rahatsızlık yaşamayı, bolca dinlenmeyi ve hareketlerinde sınırlılık olmasını bekleyebilir.

Karın Germe Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?

Karın germe ameliyatı günümüzdeki en çok değer verilen ve en etkili kozmetik ameliyatlardan biridir. Buna rağmen kesi, karın boyunca bir iz bırakır. Bu iz yatay kesi çizgisi boyunca, kalçadan kalçaya, kasık kemiklerinin tam üstünde uzanır. İz zamanla soluklaşacaktır ama yıllarca görünür olmaya devam edecektir. Deneyimli bir plastik cerrah izin yerine dikkat edecektir ve izin kıyafet, iç çamaşırı ve bikini altı ile düzgünce kapatılabileceğinden emin olur.

Karın Germe Ameliyatı Sonra Hamile Kalınabilir mi?

Karın germe ameliyatı sonrası hamile kalabilirsiniz. Karın germe ameliyatından aylar veya yıllar sonra gebelik çocuk sahibi olmayı düşünebilirsiniz. Abdominoplasti (karın germe) sonrası hamilelikte anne veya bebeğin ameliyata dair herhangi bir dezavantajı olmaz. Hamileliğinizin ve sağlıklı bir bebeğin sorunsuz doğumunun tadını çıkarabilirsiniz.

Doğum Sonrası Karın Germe Ameliyatı Yapılır Mı?

Doğum sonrası karın sarkması ve derinin çatlaması kadınları oldukça rahatsız eden bir durumdur. Bu rahatsız edici görüntüye son vermek için de karın germe ameliyatı çözüm olmaktadır. Doğum sonrası, doğumdan önce alınmış olan kilolara bağlı olarak çatlayıp, gevşeyen karın yapısının estetik bir görünüme kavuşması amacıyla karın germe ameliyatı gerçekleştirilir

Erkekler İçin Karın Germe Ameliyatı Uygun Mudur?

Estetik ameliyatlar erkekler arasında gittikçe daha popüler oluyor. Kilo verme operasyonlarının sayısı artarken git gide daha fazla erkek vücutlarının orta kısmını sıkılaştırmak ve güzelleştirmek için karın germe operasyonu olmayı tercih ediyor. Karın germe operasyonu için ideal olan bir erkek adaylar, sağlığı yerinde olan ve operasyonun yapabilecekleri ve yapamayacakları hakkında gerçekçi beklentileri olan kişilerdir. Dahası bu adaylar ideal kilolarında olmalıdır. Herkes karın germe ameliyatı için iyi birer aday olmayabilir. Örneğin, karın germe ameliyatı, erkeklerin organlarını çevreleyen fazlaca intra-abdominal yağı varsa bu bölgenin görüntüsünü iyileştirmeyecektir. Bu kişiler perhiz ve egzersizi tercih edebilir, hatta kilo verme operasyonunu düşünebilir.

Karın Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Karın Germe ameliyatının popüler ve çok yapılan bir operasyon olmasın rağmen, iyileşme sürecinin nasıl olacağını önceden bilmek önemlidir. Karın germe ameliyatından sonra iyileşmenin ne kadar süreceği kişiden kişiye ve uygulanacak tekniğe göre değişir. Bunların yanı sıra yaş, hastanın genel sağlık durum gibi etkenler iyileşme süresini etkileyecektir.

Son güncelleme tarihi: 21.12.2023 18:01
Editöre ulaş