İçindekiler
Gıdı, çene ve çene çizgisinin altındaki cildi, özellikle de sarkık cildi tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Sarkık veya gevşek görünen, elastikiyetini kaybetmiş cilttir. Gıdı tıbbi bir endişe kaynağı olmamakla birlikte, görünümleri rahatsız edici olabilir veya estetik kaygısı güdülebilir. Herkes yaşlandıkça bir miktar gıdıya sahip olabilir ancak gıdı sarkması kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Gıdık sarkması neden olur?
Operasyonlar hakkında Vanity Doktorlarından bilgi almak ister misiniz?
Vanity Estetik olarak düşündüğünüz operasyon hakkında sizlere bilgi verebiliriz.
Doktora SorYaşlandıkça, yanaklardaki ve çene çizgisinin altındaki cilt, doğal olarak üretilen kolajen ve elastini kaybetmeye eğilimlidir. Bu proteinlerin her ikisi de ciltte esneklik oluşturmak için çalışır, onu dokuya bağlar ve biz hareket ettikçe eski haline dönmesine yardımcı olur. Bu elastikiyet kaybolduğunda gıdılarımız belirginleşir. Kolajen ve elastin tükendiğinde yerçekimine karşı durmak daha zor bir hale gelir ve bu nedenle cilt sarkar.
Kolajen ve elastin aynı zamanda genetiğimize de bağlıdır. Bazılarında daha fazla koljen ve elastin bulunurken bazılarında daha azdır. Bu nedenle bazıları genç yaşta gıdı sarkması yaşarken, bazıları ileri yaşlara kadar böyle bir sorunla karşılaşmazlar. Diğer faktörler bizim kontrolümüz altındadır, ancak çoğu durumda genetiğin etkisi bunları geçersiz kılabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzına sahipken yine de sadece genetik yapımız nedeniyle gıdı sarkması yaşayabiliriz. Gıdık sarkmasına sebep olabilecek nedenler aşağıdaki gibidir;
- Sigara içmek: Diğer pek çok durumda olduğu gibi, sigara içmenin de olumsuz bir etkisi vardır. Sigara içmek kan damarlarının daralmasına neden olur ve vücudun besin maddelerini dolaşıma sokmasını zorlaştırır. Kolajen ve elastin üretimi de bundan etkilenebilir.
- Yüksek düzeyde güneşe maruz kalma: Spesifik olarak, ultraviyole ışınları, kolajen oluşumunun azalmasına neden olabilir.
- Kilo kaybı: Özellikle hızlı diyetler gıdı sarkmasına neden olabilir. Kilo aldıkça derimiz esner, bu ağırlığı kaybetmek deri fazlalığının ortaya çıkmasına sebep olur.
- Uzun ekran süreleri: Uzun miktarda ekran süreleri belirgin gıdılara yol açabilir. Bunun nedeni, teknolojik ürün kullanımında aşağı bakma eğilimidir. Böylece derimiz belirli bir alanda sıkışır ve zamanla sarkma meydana gelir.
Gıdık nasıl erir?
Birçok kişi sarkan gıdılarını daha gergin bir görünüme kavuşturmak için hızlı ve pratik bir çözüm arar. İlk adım, gıdı sarkmasına neden olabilecek faktörleri ele almaktır. Sigarayı bırakmak veya azaltmak, güneşin UV ışınlarına maruz kalmamak için iyi bir güneş kremi kullanmak gibi basit önlemler alınabilir. Bu önlemler gıdıları ortadan kaldırmaz, ancak kötüleşmelerini önlemeye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra gıdı sarkması için egzersizler deneyebilirsiniz, ancak gıdık sarkması için egzersiz yapmanın özellikle gıdı görünümünü azaltabileceğine dair resmi bir kanıt bulunmaz. Gıdıyı tamamen eritecek tek yol estetik cerrahidir.
Estetik Cerrahi: Gıdınızı tamamen eritmek için tercih edebileceğiniz cerrahi bir yöntemdir. Ameliyat olma düşüncesi her zaman iyi bir cerrahla ayrıntılı bir konsültasyonla başlamalıdır , doktorunuz ameliyatın faydalarını değerlendirebilecek ve mevcut seçenekleri önerebilecektir.
- Liposuction: Bu aşamada liposuction bir olasılık olabilir, bu çene ve boyun bölgesindeki yağları çıkarmak için bir kanül kullanma sürecidir. Gelecekte sarkmayı önlemeye yardımcı olmak için alan yeniden şekillendirilir. Liposuction, yüksek bütçelere mal olabilir ve aynı zamanda invaziv bir prosedürdür. Bu nedenle iyileşmesi zaman alır. Ameliyattan sonra morarma ve şişme olması normaldir. Birkaç günlük dinlenme sonucu izler kaybolur.
- Yüz ve boyun germe: Göz önünde bulundurulması gereken bir başka cerrahi prosedür ise, tam yüz ve boyun germe olacaktır. Liposuction’a benzer şekilde, yağ alınır ve ardından kaslar gerilir ve kalan deri daha uygun bir konuma dikilir. Tipik olarak kulaklara yakın ve mümkün olduğunca gizli yapılmış bir kesi olacaktır. Boyun germe liposuction’a oranla daha maliyetli bir operasyondur. Gıdı sıkılaştırma için iyi bir yöntemdir.
Estetik operasyonlarda ihtiyacınıza yönelik olarak ilerleyebilir ve sonuçları değerlendirerek bir tercih yapabilirsiniz.
Gıdı nasıl sıkılaşır?
Gıdı sıkılaştırma için tercih edilebilecek birkaç farklı yol bulunur. Bu yöntemler gıdı bölgesi sarkmasını tamamen yok etmeseler de daha iyi görünmesini sağlarlar. Uygulayabileceğiniz gıdı eritme egzersizleri ve diğer yöntemler aşağıdaki gibidir;
- Çene egzersizi: Ağzınızı kapatın ve ardından alt çenenizi dışarı çıkarın ve aynı anda alt dudağınızı kaldırın. Bu pozisyonda birkaç saniye durun ve ardından yaklaşık 20 kez tekrarlayın. Amaç çeneyi çalıştırmak ve bölgedeki kasları devreye sokmaktır. Günde 3 set halinde yapmanız daha hızlı sonuç almanıza yarayabilir.
- Boyun egzersizi: Başınızı yukarı kaldırarak kafanızı boynunuzdan ayrı tutun. Bu pozisyonda boynu tamamen geriye ve sonra ileriye doğru hareket ettirin. Başınız hala aynı seviyedeyken, siz ilerledikçe çeneniz dışarı çıkmalıdır. Bu hareket boyundaki kasları harekete geçerek gıdı görünümünün azalmasına yardımcı olabilir.
- Makyaj: Yalnızca günlük bir çözüm arayanlar, iyi makyaj teknikleri ile gıdılarını gizleyebilirler. Kadın erkek fark etmeksizin bir aydınlatıcı ve kontür ürünü işinize yarayabilir.
- Dermal dolgu: Cerrahi olmayan ama aynı zamanda uzun bir süre kalıcılığını yitirmeyen bir yöntemdir. Bu nedenle en sık tercih edilen yollardan biridir. Aynı zamanda cerrahi prosedürlerden daha uygun ve acısızdır. Yetenekli bir pratisyen tercih etmek oldukça önemlidir. Cildin birden çok katmanına dermal dolgu enjekte ederek, iyi bir sonuç alınabilir.
- Lazer: Son teknoloji yöntemlerden biri de lazerdir. Lazer cilt sıkılaştırma için uygun olabilir. Bu yöntem cildin derin katmanlarında kolajen ve elastik lif üretimini uyarmak için ısı kullanır. Modern lazer tedavileri, yüzey katmanını kaldırmadan daha derin katmanları hedeflemede çok daha iyidir. Yeni bir cilt katmanının gelişmesine yol açar, ancak yara izi riski yoktur.
- Mezolipoliz: Mezolipoliz, yağ yakımı, vücut şekillendirme ve selülit kırılmasını amaçlayan bir mezoterapi çeşididir. Mezolipoliz, diyet ve egzersize dirençli küçük, inatçı, istenmeyen yağ tabakalarını eritmek için cilt altındaki tedavi alanına çok sayıda ince aktif bileşik enjeksiyonu gerektiren invaziv olmayan bir prosedürdür. Tedavi ağrısızdır ve anestezi gerektirmez. Aktif madde, uzman bir doktor tarafından ince bir iğne ile doğrudan yağ deposuna enjekte edilir. Kademeli ve doğal bir yağ ayrışması başlar. Enjeksiyon bölgesindeki yağ hücrelerinde bulunan yağlar eriyerek kan dolaşımına taşınır ve bağırsaklar yoluyla vücuttan atılır.
Spor yaparak gıdı gider mi?
Spor yapmak tüm vücudu etkileyen bir durumdur. Bu nedenle düzenli egzersiz, gıdıda bulunan yağ tabakalarının azalmasına yardımcı olur. Fakat tüm gıdının veya gıdı sarkmasının azalması için bir çözüm değildir. Çünkü var olan, oturmuş yağ tabakalarını yalnızca vücuttan ter atarak eritmek imkansızdır. Bu nedenle kesin çözümler için spor harici farklı yöntemlere başvurmak gerekebilir. Bu uygulamaların ardından süreci spor yaparak desteklemek çok mantıklı olacaktır.
Zayıf insanlarda gıdı neden olur?
Zayıf insanlarda gıdı olmasının tek sebebi genetiktir. Bazı kişiler fazla yağlarını bel çevresinde, bazıları bacaklarında bazıları ise gıdısında taşıyabilir. Zayıf olsanız bile gıdı bölgenizde bir miktar yağ bulunabilir. Bu yağlar inatçı olarak adlandırıldıkları için ne kadar spor veya egzersiz yapsanız da yok olmayabilirler. Bu nedenle cerrahi ya da kozmetik yöntemleri tercih edebilirsiniz. Bu yöntemler sayesinde hem var olan gıdınız yok olur, hem de yaşanabilecek gıdı sarkmalarının önüne geçmiş olursunuz.